/ Recepty /

Ako si doma upiecť neodolateľné a voňavé sladké žemličky

Sladké žemličky s hrozienkami Hot cross buns
Zdroj: iStock

Niet nad chutné domáce pečivo. Tieto jemné a voňavé žemličky vás presvedčia o tom, že doma sa dajú vyčarovať tie najlepšie dobroty. Sú výborným jedlom na raňajky aj ako dezert alebo sladký obed, ktorý ocenia aj deti. Príprava trvá 140 minút (kysnutie), pečú sa 20 minút.

Ingrediencie na 12 porcií

Cesto

  • 70 g masla
  • 250 ml mlieka
  • 500 g hladkej múky
  • 10 g sušeného droždia
  • 70 g cukru
  • 1 vajce
  • 1 ČL zmiešaného korenia
  • 0,5 ČL soli
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • kôra z 1 pomaranča a z 1 citróna

Plnka

  • 60 g zmiešanej kôry
  • 50 g hrozienok, prípadne orechy

Poleva

  • 4 lyžice jablkového želé alebo marhuľového džemu
  • 3 lyžice múky
  • 3 lyžice vody
Sladké žemle so sušeným ovocím a polevou Hot cross buns
Zdroj: iStock

Postup

Rozpustíme maslo a pridáme mlieko. Zmes necháme vychladnúť. Zvyšné suroviny na žemle dáme do veľkej misy, pridáme zmes masla a mlieka a vypracujeme jemné cesto. Malo by sa odtŕhať od okraja misky. Cesto prikryjeme a necháme hodinu kysnúť.

Nastrúhanú ovocnú kôru zmiešame s hrozienkami. Môžeme použiť aj iné sušené ovocie. Keď cesto vykysne, vmiešame doň sušené ovocie a vytvoríme 12 malých guľôčok, z ktorých budú žemličky. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo do vymastenej formy, a opäť necháme 30 – 60 minút odpočívať.

Rúru predhrejeme na 170°C. Pripravíme si polevu. Zmiešame múku a vodu na pastu a vložíme do igelitového vrecka. Tesne pred pečením odstrihneme roh vrecka a na každú žemľu zmesou nakreslíme krížik. Pečieme 15 – 20 minút do zlatista.

Kým sú žemle v rúre, zohrejeme jablkové želé alebo marhuľový džem do tekutého stavu. Čerstvo upečené žemle pomocou cukrárskeho štetca natierame roztopeným džemom a necháme vychladnúť. Vznikne krásne lesklý povrch, nehovoriac o chuti.

Tieto žemličky sú síce tradičným anglickým veľkonočným jedlom, ale fantasticky chutia aj v bežný deň.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.

Ak už registráciu máte, prihláste sa.