Čerstvé maslo
Zdroj: shutterstock.com

Na čo myslieť pri kúpe masla? Všímajte si tieto detaily a už si nedonesiete domov náhradu

Žiadna iná potravina nevzbudila za posledné obdobie toľko rozruchu, ako maslo. Jeho nezanedbateľná cena dáva do popredia dôraz na kvalitu. Hoci kúpa masla vyzerá byť na prvý pohľad jednoduchá, už nejednému z nás sa stalo, že si z ponuky podobných tvarov a obalov z obchodu doniesol niečo, čo sa na maslo iba nápadne ponášalo. Ako spoznať kvalitné maslo?

Maslo sa používa pri pečení, varení či na výrobu krémov. Aj obyčajný chlieb s maslom sa dostáva na úplne novú chuťovú úroveň. Má bohatú smotanovú chuť a výnimočnú lahodnosť. Náhrady masla sa síce môžu pokúšať napodobniť jeho vlastnosti a lákať na kúpu nižšou cenou, v konečnom výsledku by sme oklamali iba sami seba či ľudí, ktorých by sme zákuskom s takouto plnkou ponúkli.

Čo je maslo?

Ak výrobok nesie označenie „Maslo“, ide o produkt, ktorý obsahuje minimálne 80 % mliečneho tuku. Údaj o percentuálnom obsahu tuku bude uvedený na obale. V našich obchodoch sa dá najčastejšie nájsť maslo s 82 % mliečneho tuku. Obsah vody môže byť maximálne 16 % a zvyšné 2 % pripadajú na netukové zložky, ako sú bielkoviny, laktóza a minerálne látky.

Do masla sa nesmú pridávať žiadne zvýrazňovače chuti, farbivá, konzervanty ani stabilizátory. Zloženie masla musí byť čisto prírodné a živočíšneho pôvodu.

Pridaním rastlinných tukov (napríklad repkový olej, palmový olej, slnečnicový, …) už výrobca nesmie používať označenie „maslo“. V takom prípade ide o zmiešaný tuk. Avšak, aj zmiešaný tuk môže naďalej vyzerať veľmi podobne ako pravé maslo – napríklad v podobe 200 – 250 g tehličky zabalenej v alobale, neraz i s obrázkom typických hobliniek. A práve to dokáže mnohých spotrebiteľov pri nákupe v obchode zmiasť…
Čerstvé maslo
Zdroj: shutterstock.com

Má menej ako 80 % mliečneho tuku, a predsa je to maslo

Okrem masla, ktoré obsahuje minimálne 80 % mliečneho tuku, sa stretnete i s tzv. trojštvrťovým maslom, ktoré bude obsahovať iba 60 – 62 % mliečneho tuku.

Na obale musí byť uvedené označenie „Maslo“ a hneď v jeho bezprostrednej blízkosti aj informácia, ktoré poukazuje na znížené percento mliečneho tuku, napríklad „s trojštvrtinovým množstvom tuku“, alebo „¾ maslo“, respektíve „60 % tuku“, „61 % tuku“. Naďalej platí, že ani súčasťou tohto produktu by nemali byť žiadne prídavné látky, konzervačné látky či rastlinné tuky.

Trojštvrťové maslo je cenovo dostupnejšou alternatívou, no rozdiel v chuti a konzistencii sa pre chýbajúcu štvrtinu tuku dá postrehnúť takmer okamžite. Často sa však práve tento druh masla stáva veľkým lákadlom akciových letákov. O to viac je dôležité čítať informácie na obaloch a vedieť, aké potraviny sú súčasťou našich tanierov.
Čerstvé maslo
Zdroj: shutterstock.com

Čo si všímať pri kúpe masla?

  • Zamerajte sa na obsah tuku – základ pravého masla tvorí min. 80 % mliečneho tuku. Maslo s 82 % mliečneho tuku býva niektorými výrobcami označované aj ako tradičné.
  • Zaujímajte sa o pôvod. Maslá od lokálnych výrobcov môžu osloviť plnšou chuťou.
  • Všímajte si dátum výroby a čerstvosť masla. Čerstvé maslo bude mať trvanlivosť iba 20 dní od dátumu výroby.
  • Na vzduchu a na svetle maslo veľmi rýchlo oxiduje. Obal masla by mal byť zásadne neporušený a nepriehľadný (napríklad alobal).
  • Farbu a konzistenciu masla si v obchode pri kúpe zabalenej tehličky neoveríte. Doma ho preto po otvorení podrobte krátkej kontrole. Kvalitné maslo má hladkú konzistenciu a pri krájaní sa nedrolí. Má jemne žltkastý nádych. V lete môže byť maslo žltšie, keďže aj kravy konzumujú viac čerstvého krmiva.
  • Skontrolujte si pomer cena/veľkosť balenia. Maslo sa zvyčajne predáva v baleniach s hmotnosťou 100 g, 125 g, 200 g a 250 g.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje