bageta
Zdroj: iStock

Ľahké chrumkavé bagety so zlatistou kôrkou, ktoré ocení celá rodina

Radi si pečiete doma nielen sladké, ale aj bežné každodenné pečivo? Vyskúšali ste už mnoho receptov na domáce rožky, pletenky, žemle? Tieto francúzske bagety majú zvláštne čaro, vyskúšajte!

Chutné domáce bagety prídu vždy vhod. Keď má prísť návšteva, spravíte z nich originálne jednohubky alebo chlebíčky, môžete ich podávať ako prílohu k omáčkam a šalátom, ale i k mäsu. Vhodné sú tiež ako desiata do školy či studený obed do práce. Skvele chutia aj zapečené s olivovým olejom, cesnakom, bylinkami a syrom.

Náš tip: Na to, aby ste dosiahli správny výsledok, potrebujete relatívne vlhké cesto, preto je vhodné použiť mixér s nadstavcami na miesenie.
domáca chrumkavá bageta
Zdroj: iStock

Ingrediencie

  • 500 g chlebovej múky
  • 10 g soli
  • 10 g droždia v prášku
  • 370 ml studenej vody
  • olivový olej na miesenie

Postup prípravy bagiet

Jemne naolejujte nádobu, v ktorej necháte kysnúť cesto. Najlepší výsledok dosiahnete, ak budete pracovať s 2 až 3 litrovou plastovou nádobou v tvare štvorca (štvorcový tvar nádoby pomáha tvarovať cesto). Odložte ju bokom.

Do mixovacej misy vložte múku, soľ a droždie, pridajte tri štvrtiny vody a spočiatku mieste pomalou rýchlosťou. Keď sa cesto začne spájať, pridajte zvyšnú vodu a zvýšte rýchlosť na strednú. Mieste ďalších 5 až 7 minút, kým cesto nebude lesklé a elastické.

Preložte do pripravenej štvorcovej nádoby. Prikryte uterákom a nechajte kysnúť aspoň hodinu. Plechy vysteľte papierom na pečenie.

Pracovnú dosku jemne potrite olivovým olejom. Veľmi jemne vyklopte cesto z nádoby na pracovnú dosku – tak, aby sa v ňom udržalo čo najviac vzduchu. Vďaka tomu vznikne vzdušná štruktúra, nevyhnutná pre kvalitu bagety.

Rozdeľte cesto na 4 alebo 5 častí. Každú vytvarujte do podlhovastého tvaru tak, že ho rukou sploštíte a kraje preklopíte do stredu. Zrolujete a vytvarujete do valca so zúženými koncami. Stále pracujte jemne! Horná časť by mala byť hladká.

Na každý plech položte 2-3 bagety a plechy ešte na hodinu vložte do čistých plastových vriec. Ešte nakysnú.

Vyhrejte rúru na 220 stupňov Celzia. Naspodok dajte rozohriať ďalší plech. Plechy s bagetami vyberte z plastových vriec, bagety jemne poprášte múkou a povrch každej jemne narežte troma šikmými pásmi. Do plechu na dne rúry nalejte vodu, aby vznikla para a bagety môžete dať konečne piecť. Po 25 minútach, keď sú zlatohnedé s jemným leskom sú hotové. Nechajte ich vychladnúť na drôtenom stojane.

Dobrú chuť!

domáca chrumkavá bageta
Zdroj: iStock

Sabína Zavarská
Foto: istock

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje