Šúpanie pečených gaštanov
Galéria (8) Zdroj: shutterstock.com

Čo robiť, aby sa pečené gaštany dobre šúpali? Poznáme najlepší spôsob!

Gaštany sú jesennou pochúťkou tak varené, ako aj pečené. Často nás však od ich konzumácie odrádza problematické čistenie. Máme osvedčený postup na ich prípravu.

Galéria

Šúpanie pečených gaštanov
Príprava gaštanov na pečenie
Príprava gaštanov na pečenie
Príprava gaštanov na pečenie
Príprava gaštanov na pečenie
Šúpanie pečených gaštanov
Pečené gaštany

Zber jedlých gaštanov sa začína koncom septembra a v závislosti od regiónu a odrody trvá až do novembra. Receptov a tipov na spracovanie gaštanov je niekoľko. My vám však ukážeme návod na pečené gaštany, ktorý vám zaberie len 20 minút.

Gaštany zberajte do vzdušných prútených alebo drôtených košíkov. Igelitové vrecká nepoužívajte! Pozberané plody po krátkom čase začnú „voňať“. Ak ich nechcete ihneď spotrebovať, môžete ich štyri až šesť týždňov skladovať v chladnej a vlhkej miestnosti.

Ako pripraviť gaštany na pečenie

Aby sa vám pečené gaštany ľahko oddelili od vrchnej škrupinky a vnútorného obalu, je dôležité, aby ste na každom gaštane odstrihli špičku.

Príprava gaštanov na pečenie
Zdroj: Jana Komadelová

Následne do odstrihnutej špičky urobte ostrým nožom krížik. Hĺbka rezu by mala byť 4 až 5 mm, aby sa narušila aj vnútorná šupka.

Príprava gaštanov na pečenie
Zdroj: Jana Komadelová

Takto pripravené gaštany vložte do nádoby, zalejte studenou vodou a osoľte. Hneď ako ich privediete k varu, odstavte hrniec zo sporáka a preceďte ich.

Príprava gaštanov na pečenie
Zdroj: Jana Komadelová

Následne ich rozložte na plech a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C na cca 15 minút, kým im nepopraská škrupina.

Príprava gaštanov na pečenie
Zdroj: Jana Komadelová

Po vytiahnutí z rúry ich zakryte na 10 minút utierkou a nechajte mierne vychladnúť. Keď sú ešte teplé, ošúpte ich, inak šupka pevnejšie priľne k chutnému jadru.

Šúpanie pečených gaštanov
Zdroj: Jana Komadelová

TIP REDAKCIE: Ďalší výborný spôsob prípravy gaštanov si môžete pozrieť tu:

Text: Jana Komadelová
Foto: shutterstock.com, Jana Komadelová
Zdroj: Časopis Urob si sám

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.