Čo robiť, aby sa pečené gaštany dobre šúpali? Poznáme najlepší spôsob!
Gaštany sú jesennou pochúťkou tak varené, ako aj pečené. Často nás však od ich konzumácie odrádza problematické čistenie. Máme osvedčený postup na ich prípravu.
Galéria
Zber jedlých gaštanov sa začína koncom septembra a v závislosti od regiónu a odrody trvá až do novembra. Receptov a tipov na spracovanie gaštanov je niekoľko. My vám však ukážeme návod na pečené gaštany, ktorý vám zaberie len 20 minút.
Gaštany zberajte do vzdušných prútených alebo drôtených košíkov. Igelitové vrecká nepoužívajte! Pozberané plody po krátkom čase začnú „voňať“. Ak ich nechcete ihneď spotrebovať, môžete ich štyri až šesť týždňov skladovať v chladnej a vlhkej miestnosti.
Ako pripraviť gaštany na pečenie
Aby sa vám pečené gaštany ľahko oddelili od vrchnej škrupinky a vnútorného obalu, je dôležité, aby ste na každom gaštane odstrihli špičku.
Následne do odstrihnutej špičky urobte ostrým nožom krížik. Hĺbka rezu by mala byť 4 až 5 mm, aby sa narušila aj vnútorná šupka.
Takto pripravené gaštany vložte do nádoby, zalejte studenou vodou a osoľte. Hneď ako ich privediete k varu, odstavte hrniec zo sporáka a preceďte ich.
Následne ich rozložte na plech a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C na cca 15 minút, kým im nepopraská škrupina.
Po vytiahnutí z rúry ich zakryte na 10 minút utierkou a nechajte mierne vychladnúť. Keď sú ešte teplé, ošúpte ich, inak šupka pevnejšie priľne k chutnému jadru.
TIP REDAKCIE: Ďalší výborný spôsob prípravy gaštanov si môžete pozrieť tu:
Text: Jana Komadelová
Foto: shutterstock.com, Jana Komadelová
Zdroj: Časopis Urob si sám
Z obidvoch strán narezať X a pofŕkať vodou. Sem tam aj počas pečenia (2-3x). Keď ich namočíte stratia chuť… Dával som ich tuším do predohriatej rúry.