Poznáme recept na najlepšiu domácu sekanú! S týmito tipmi sa vám určite podarí
Dobrá sekaná nikdy nie je zlá. Môžete ju podávať s omáčkou, zemiakovým pyré, jesť len tak s chlebom – a to aj na studeno – či vložiť do žemle na spôsob hamburgeru. Nie vždy sa však podarí naozaj vlhká, jemná a dobre ochutená. Ak chcete skutočne delikátny výsledok, pomôžu vám naše tipy.
Na druhu mletého mäsa záleží
Hoci väčšina klasických receptov na sekanú používa ako základ mleté hovädzie mäso, lepšie funguje zmes mletého hovädzieho a bravčového mäsa. Tuk v oboch druhoch mäsa sa podpíše na vlhkosti a jemnosti upečenej sekanej.
Ak sa rozhodnete pripraviť sekanú z nízkotučného mäsa, ako je mletá sviečková, morčacie alebo kuracie mäso, pridajte do základného receptu viac tekutiny. Tieto druhy mäsa neobsahujú toľko tuku, preto by výsledok bol suchý a drobivý. Čím je mäso chudšie, tým viac mokrých ingrediencií musíte do receptu pridať.
Orestujte zeleninu
Zelenina je skvelým doplnkom každého receptu na sekanú. Nielenže dodá viac chuti, ale aj pôsobivú textúru.
Ak chcete, aby sekaná bola skutočne vlhká a jemná, zeleninu pred pridaním do mäsovej zmesi orestujte. Nezáleží na tom, či používate cibuľu, mrkvu, papriku, zeler alebo šampiňóny, všetky druhy zeleniny restujte na olivovom oleji a potom ju pridajte do mäsovej zmesi.
Strúhanku alebo ovsené vločky vopred namočte
Na spojenie zmesi dohromady potrebujete nejakú suchú prísadu. Dobre funguje strúhanka, ale pre zdravšiu sekanú odporúčame použiť ovsené vločky. Myslite na to, že keď ich pridáte do mäsovej zmesi suché, absorbujú množstvo vlhkosti a výsledok môže byť suchý a drobivý. Preto strúhanku alebo ovsené vločky vopred namočte na 15 minút do mlieka a potom ich použite do receptu.
Ak robíte sekanú narýchlo a nestačíte suché prísady namočiť, pridajte do receptu 3 polievkové lyžice kuracieho vývaru. Takto doplníte tekutinu navyše.
Mäsovú zmes nemiešajte priveľa
Určite je potrebné všetky ingrediencie do sekanej premiešať, ale nepreháňajte to. Keď zmiešate mäso, proteínové vlákna sa začnú spájať a počas pečenia vytvoria jeden pevný, ale pritom stále jemný celok. Ak však zmes na sekanú miešate príliš veľa a silou, bielkovinové vlákna stvrdnú a budú husté. To je dôvod, prečo väčšina odborníkov radí miešať ingrediencie vidličkou, nie drviť ich rukami, ako to robí väčšina z nás.
Ešte pred pridaním do mäsa spolu zmiešajte všetky ingrediencie a až potom ich zľahka zapracujte do mäsovej zmesi. Hotovo!
Sekanú pečte na plechu
V mnohých rodinách zvyknú sekanú piecť v pekáčoch či formách. Lepší efekt však dosiahnete pri pečení na plechu vystlanom alobalom alebo papierom na pečenie. Vďaka tomu sa sekaná prepečie rovnomerne. Výsledkom budú karamelizované okraje s chrumkavým povrchom a vlhké jemné vnútro.
Upečenú sekanú nechajte odpočívať
Keď vyberiete sekanú z rúry, prikryte ju alobalom a nechajte aspoň 10 minút odpočívať. Šťava tak bude mať dostatok času, aby sa prerozdelila vo vnútri mäsa a aby po prekrojení nevytiekla na plech.
Sekanú nikdy nekrájajte na tenké plátky. Čím hrubšie plátky, tým bude chutnejšia a vlhkejšia.
Recept na najlepšiu sekanú
S týmto receptom sa nemusíte báť neúspechu – funguje vždy a všade.
Ingrediencie
- 2 čajové lyžičky extra panenského olivového oleja
- 1 veľká žltá cibuľa
- ¼ lyžičky tymianu
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 a ½ polievkovej lyžice worcesterskej omáčky
- 3 polievkové lyžice kuracieho vývaru
- 1 a ½ lyžičky paradajkovej pasty
- 340 g mletého hovädzieho mäsa, 20 % tuku
- 340 g mletého bravčového mäsa
- ¼ šálky strúhanky alebo jemne mletých ovsených vločiek
- 1 veľké vajce,
- ¼ šálky kečupu alebo barbecue omáčky
Postup
Predhrejte rúru na 165 stupňov. Na strednej panvici zohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu, tymian, soľ a korenie a varte na miernom ohni za občasného miešania 5 až 7 minút.
Odstráňte panvicu z ohňa a pridajte worcesterskú omáčku, kurací vývar a paradajkovú pastu. Nechajte mierne vychladnúť.
Vo veľkej mise zmiešajte cibuľovú zmes, strúhanku (ovsené vločky) a rozšľahané vajíčko a zľahka premiešajte vidličkou. Potom pridajte mleté mäso a všetko spolu zapracujte.
Na plechu s papierom na pečenie zo zmesi vytvarujte podlhovastý bochník. Na vrch rovnomerne rozotrite kečup alebo barbecue omáčku a nechajte ich jemne stiecť aj po stranách.
Pripravenú sekanú vložte do predhriatej rúry a pečte 60 až 75 minút alebo kým vnútorná teplota nebude 71 stupňov. Vyberte plech z rúry, sekanú prikryte alobalom a nechajte 10 minút odpočívať. Nakrájajte a môžete podávať.
Dobrú chuť!
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre