Zaváranie kyslej kapusty
Zdroj: shutterstock.com

Niečo získate, no niečo aj stratíte. Oplatí sa zavariť kyslú kapustu do pohárov?

Pripravili ste si domácu kyslú kapustu, no neviete pre ňu zabezpečiť v súdku optimálne teplotné podmienky? Práve vyššie teploty v miestnosti sú častým dôvodom, prečo sa kvasená kapusta zavára do pohárov, aby si čo najdlhšie udržala svoju chuť, farbu a chrumkavosť. Ako zavariť kvasenú kyslú kapustu a predĺžiť jej trvácnosť?

Čo obnáša domáca kyslá kapusta?

Príprava kyslej kapusty je v slovenských domácnostiach tradičnou jesennou záležitosťou. Kapusta nakrájaná na rezance je spolu s cibuľou, soľou a ďalšími koreninami husto natlačená do kameninového alebo keramického súdka, kde po zaťažení, uzatvorení a odložení na teplejšie miesto začne podliehať kvaseniu. Ide o proces nazývaný mliečne kvasenie (fermentácia), ktorým sa premieňa čerstvá kapusta na typicky kyslú kapustu bohatú na vitamín C, vlákninu a živé bakteriálne kultúry, ktoré prospievajú zdraviu čriev. Kvasenie kapusty trvá približne 5 – 6 týždňov. Po prejdení tejto doby je pripravená na konzumáciu.

Avšak, aby kvasená kapusta v súdku vydržala čo najdlhšie, musí byť dodržaných niekoľko podmienok.

  • Súdok si vyžaduje odloženie na chladné miesto s teplotou cca od 5 – 10 °C.
  • Zároveň treba pri vyberaní kyslej kapusty zo súdka postupovať opatrne a s ohľadom na čistotu. Kapustu odoberajte vždy čistým náradím, bez použitia rúk.
  • Zvyšok kapusty zakaždým zaťažte a dajte si záležať na tom, aby bola ponorená v šťave.
  • Do súdkového veka so žliabkom pravidelne dolievajte vodu, aby ku kyslej kapuste neprenikal vzduch.
Kyslá kapusta v miske
Zdroj: shutterstock.com

Kedy sa kyslá kapusta môže pokaziť?

Kyslá kapusta je prvé týždne po vykvasení zvyčajne vo výbornom stave. Chrumkavá, svieža a kyslá… Neskôr sa však objavujú viaceré nedostatky. Ak sa na jej povrchu objaví chlpatý modrý, zelenkavý až čierny povlak, ide o jasný znak zaplesnenia. Príčinou je najmä prístup vzduchu, vyššia okolitá teplota, nedostatočná hygiena či málo šťavy. Vyššia okolitá teplota môže zapríčiniť tiež rýchle zmäknutie kapusty, oslizenie až kašovitú textúru s hnilobným zápachom. Takáto kyslá kapusta je znehodnotená a nevhodná na ďalšiu konzumáciu.

Ak ste už podobným komplikáciám čelili a tentokrát nechcete vyhadzovať polovicu súdka pokazenej kapusty, môžete ju včas natlačiť do zaváracích pohárov a tepelne zakonzervovať.

V prípade kyslej kapusty nejde priamo o proces sterilizácie, pri ktorej sa využíva pôsobenie teploty nad 100 °C (hoci sa tak bežne označuje). Tepelne sa totiž kyslá kapusta konzervuje pri nižších teplotách – približne okolo 65 – 70 °C, čo má bližšie k procesu pasterizácie.

Zaváranie kyslej kapusty
Zdroj: shutterstock.com

Ako zavariť kyslú kapustu do pohárov?

Na zaváranie kyslej kapusty sa dá pozerať z dvoch uhlov pohľadu čo získate a čo stratíte.

  • Zaváraním sa zastaví proces kvasenia a trvácnosť kyslej kapusty sa tak predĺži z niekoľkých týždňov na dlhé mesiace. Kyslá kapusta si touto úpravou zachová chuť, chrumkavosť a sviežosť.
  • Zaváranie však predstavuje úpravu, pri ktorej na kapustu pôsobí teplo, a preto treba počítať s tým, že kyslá kapusta príde o časť živín. Probiotické baktérie mliečneho kvasenia sú citlivé na teplo a tepelnou úpravou sa zničia. Aj množstvo vitamínu C bude v zaváranej kyslej kapuste nižšie, keďže vitamín C sa teplom rozkladá.

Ak sa rozhodnete pre dlhodobé uchovanie kyslej kapusty, zíde sa vám poznať nasledujúci postup:

  1. Pripravte si čisté zaváracie 7 dcl poháre s nepoškodenými viečkami.
  2. Poháre naplňte vykvasenou kyslou kapustou. Zľahka ju utláčajte, aby sa z nej dostal vzduch. Kapustu v pohároch prelejte kapustovou šťavu. Ak je šťavy málo, použite na doplnenie prevarenú a vychladenú slanú vodu. Dôležité je, aby bola kyslá kapusta pod hladinou „nálevu“.
  3. Naplnené a uzatvorené poháre poukladajte do primerane veľkého hrnca tak, aby sa navzájom nedotýkali. Do hrnca prilejte do ⅔ výšky pohárov vodu a začnite s ohrevom.
  4. Kyslú kapustu zavárajte pri teplote cca 65 – 70 °C po dobu 40 minút. Teplota vody si vyžaduje pravidelnú kontrolu a priebežnú reguláciu výkonu horákov, inak môže rýchlo vyskočiť smerom nahor.
  5. Po prejdení času poháre s kyslou kapustou opatrne vyberte, poukladajte ich dole vekom zabalené v deke alebo utierke a nechajte vychladnúť. Kyslú kapustu v pohároch skladujte na chladnejšom a tmavom mieste – medzi ostatnými zaváraninami.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.