
Ako pripraviť hŕstkovú polievku, aby mala ten správny „šmrnc“? S týmto receptom sa vám to podarí
V slovenskej kuchyni sa nájde mnoho polievok, ktoré svojou sýtosťou potešia i tých najväčších hladošov. Jednou z nich je tradičná hŕstková polievka. Hoci je v nej len „za hrsť zo všetkého“, je bohatá na chute, zasýti a zahreje na dlhú dobu. Ako pripraviť hŕstkovú polievku? A ako z nej urobiť jedlo, ktoré poteší aj milovníkov mäsa?
Hŕstková polievka evokuje mnohým ľuďom detstvo a návštevy u starých rodičov. Obsahuje tzv. hŕstkovú zmes. Ide o zmes rôznych druhov strukovín. Túto zmes si môžete buď vytvoriť sami, alebo ju kúpiť hotovú zmes v obchodoch. Najčastejšie bude obsahovať rôzne druhy šošovice, lúpaný polený hrach, fazuľu a jačmenné krúpy. Do hŕstkovej polievky sa pridáva aj osvedčená trojica koreňovej zeleniny – mrkva, petržlen a zeler, vďaka čomu získava ešte plnšiu chuť a bude rozvoniavať na celú kuchyňu. Príprava hŕstkovej polievky si síce vyžaduje istý čas, no s dobrým postupom ju zvládne aj nováčik vo varení. Ako na to?
Hŕstková polievka – základné ingrediencie
Hoci nasledujúci zoznam vyzerá obsiahlo, pri jeho bližšej kontrole zistíte, že ide o základné suroviny, ktoré majú svoje stabilné miesto takmer v každej kuchyni.
Na hŕstkovú polievku budeme potrebovať:
- 150 g hŕstkovej zmesi (napríklad zmes šošovice, lúpaného hrachu, drobnej fazule a jačmenných krúpov)
- 4 stredne veľké zemiaky
- 2 – 3 mrkvy
- 2 petržleny
- kúsok buľvového zeleru
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- rastlinný olej
- na zápražku – trochu bravčovej masti, ½ lyžice hladkej múky, 1 čajovú lyžičku mletej sladkej papriky
- na dochutenie – soľ, mleté čierne korenie a majoránku
- čerstvú petržlenovú vňať na ozdobenie
Ako pripraviť hŕstkovú polievku?
Hotovú zmes na hŕstkovú polievku zalejeme studenou vodou a necháme ju odležať aspoň 6 hodín. V prípade namiešania vlastnej zmesi zo strukovinových zásob a zahrnutia fazule, môžeme strukovinovú zmes nechať namáčať aj cez celú noc. Pred varením vodu zlejeme a hŕstkovú zmes dôkladne prepláchneme. Prepláchnutú zmes zalejeme 2 litrami vody a varíme v hrnci približne 1 hodinu.
Počas varenia hŕstky si pripravíme zeleninu. Mrkvu, petržlen, zeler a zemiaky očistíme a nakrájame na menšie rovnomerné kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno a v hlbšej panvici ju na malom množstve rastlinného oleja osmažíme do sklovita. K cibuli pridáme nakrájanú zeleninu (vrátane zemiakov), osolíme, zľahka okoreníme a krátko na panvici premiešavame. Koreňová zelenina začne rozvoniavať a pekne sa lesknúť.
Takto predpripravenú zeleninu následne pridáme do hrnca s variacou sa hŕstkou. Všetko spolu premiešame, prihodíme bobkové listy a podľa potreby aj soľ a korenie.
Varíme na miernom plameni približne polhodinu, kým zelenina nezmäkne. Krátko pred dokončením pridáme prelisované strúčiky cesnaku a sušený majorán. Keďže hŕstková polievka obsahuje strukoviny i zemiaky, nebude číra – vďaka škrobom bude prirodzene hustejšia. Aby však nadobudla dobre známu konzistenciu, často sa do nej pridáva zápražka z múky, bravčovej masti a mletej sladkej červenej papriky.
Hotovú hŕstkovú polievku pri servírovaní ozdobíme nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Hŕstková polievka a jej rôzne podoby
V základnom prevedení je hŕstková polievka rýdzo zeleninovo-strukovinou záležitosťou. Medzi tradičnými slovenskými polievkami tak môže vyzerať trochu nenápadne. Avšak, ak máte doma milovníkov mäsa a húb, aj túto polievku viete jednoducho ozvláštniť a jej chuť urobiť ešte zaujímavejšou. Do hŕstkovej polievky sa môžu napríklad pridávať čerstvé alebo sušené huby. Pred varením polievky ich však nezabudnite včas namočiť, poprípade osobitne predvariť, ak nechcete, aby silná hubová aróma úplne prebila zeleninu. Parádny výsledok získate aj pridaním obľúbených údenín. Hŕstková polievka je výborná s kúskami údeného kolena, kolieskami klobásy či nadrobno nakrájanou a osmaženou slaninou.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre