Veľkonočný mazanec
Zdroj: istock.com

Recept na obľúbený veľkonočný mazanec – sladká dobrota, ktorá poteší vláčnou striedkou

Veľkonočný mazanec bol považovaný za obradové pečivo a dlhé stáročia patril k sláveniu veľkonočných sviatkov. Spojenie chrumkavej kôrky a vláčnej nadýchanej striedky očarí aj dnes. Ak si chcete vytvoriť atmosféru tradičných veľkonočných sviatkov, mazanec by nemal chýbať ani na vašom nedeľnom stole.

Mazanec a jeho symbolika

Ako mazanec je označované kysnuté pečivo okrúhleho tvaru. S jeho prípravou sa začínalo na Bielu sobotu a pred pečením sa v strede narezával do kríža. Počas sviatočnej nedeľnej omše sa niesol na sväté pomazanie, odkiaľ vzniklo aj jeho označenie – mazanec. Okrúhly tvar symbolizoval nový život a jarné slnko. Výška bochníka po upečení zase predznamenávala budúcu úrodu. Čím vyšší mazanec, tým lepšia úroda. V chudobnejších rodinách sa pripravoval iba jednoduchý mazanec z kysnutého cesta, ktorý bol chuťovo skôr neutrálny – podobný chlebu. V bohatších rodinách sa do mazanca pridávali aj hrozienka a tvaroh. Bol sladší a chutil podobne ako vianočka.

Mazanec v podobe sladkého bochníka s hrozienkami si na rozdiel od vianočky nevyžaduje pracné pletenie, no známe sú aj postupy, pri ktorých sa vykysnuté cesto rozdelí na niekoľko prameňov, ktoré sa vzájomné prepletajú sa stáčajú do kruhu. Upečený, na krajce rozkrájaný mazanec je skvelý s plátkami masla a džemom.

Veľkonočný mazanec
Zdroj: istock.com

Veľkonočný mazanec – základné ingrediencie

Budeme potrebovať:

  • 400 g hladkej múky
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 100 g rozpusteného masla
  • 80 g kryštálového cukru
  • 50 g hrozienok (vopred namočené do vody/rumu aspoň na 1 hodinu)
  • 60 g mandlí (na plátky)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • ½ kocky čerstvého droždia (cca 20 g)
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžičku citrónovej kôry
  • štipku soli
  • a navyše – 1 vajce na potretie mazanca a múku na spracovanie cesta na doske
Príprava veľkonočného mazanca
Zdroj: istock.com

Ako pripraviť veľkonočný mazanec?

  • Najskôr pripravíme kvások. V miske zmiešame 70 ml vlažného mlieka, rozdrobené droždie, 1 lyžičku cukru a 1 lyžicu múky. Kvások necháme na teplom mieste vzísť (na vrchu sa vytvorí pena).
  • Medzitým vo veľkej mise zmiešame múku, štipku soli, cukor a vanilkový cukor. Do stredu sypkej zmesi urobíme jamku, do ktorej nalejeme maslo a zvyšok mlieka. Pridáme dva žĺtky, citrónovú kôru, napučané hrozienka a približne 30 g mandlí. Prilejeme tiež hotový kvások.
  • Všetko najskôr zmiešame varechou. Následne cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vypracujeme rukami do hladkej a nelepivej podoby.
  • Hotové cesto vrátime do misy, prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 1 hodinu.
  • Po vykysnutí cesto opäť vyklopíme na pomúčenú dosku, vytvaruje úhľadný bochník a presunieme ho plech vystlaný papierom na pečenie. Tu ho necháme podkysnúť ďalšiu polhodinu.
  • Rúru medzitým zapneme na 170 °C. Nakysnutý sladký bochník narežeme do kríža (rez nemusí byť príliš hlboký), potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme zvyšnými plátkami mandlí. Vložíme ho do vyhriatej rúry a pečenie približne 40 – 45 minút.
  • Upečený veľkonočný mazanec je na povrchu hnedasto-zlatý a ak zapichneme do stredu špajdľu, po vytiahnutí zostane čistá.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

  1. Renata says:

    Vynikajúco popísaný postup výroby veľkonočného fantastického mazania. Podaril sa na 1*. Super. Ďakujem.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.