/ Recepty /

Mrkvová vňať nepatrí do koša! Viete, na čo ju môžete využiť?

Recepty z mrkvovej vňate
Zdroj: iStock

Aj vy si kupujete celý zväzok mrkvy aj s vňaťou? Mrkvu použijete a vňať šup do koša, či v lepšom prípade do kompostu? Možno vás to prekvapí, ale tie strapaté zelené vršky na mrkve si zaslúžia lepšie využitie. Sú totiž jedlé a nielenže sú jedlé, ale sú aj chutné a nabité živinami!

Mrkvová vňať má sladkú zemitú chuť, ktorá pripomína mrkvu skombinovanú s čerstvou petržlenovou vňaťou. Existuje fáma, že mrkvová vňať je jedovatá, ale to nie je pravda. Obsahuje síce alkaloidy, podobne ako baklažán, paprika, paradajky a zemiaky, ale v bezpečnom množstve.

Ako zužitkovať mrkvovú vňať

Pesto z mrkvovej vňate, petržlenovej vňate a kešu orechov

Ingrediencie

  • ¼ šálky opečených kešu orieškov
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 šálka čerstvej mrkvovej vňate
  • ¼ šálky čerstvej petržlenovej vňate
  • ¼ šálky strúhaného syra
  • 1/8 ČL morskej soli
  • ½ ČL čerstvo mletého čierneho korenia
  • 6 lyžíc olivového oleja

Predhrejte rúru na 180 stupňov. Kešu orechy rozložte v jednej vrstve na plech. Pečte v rúre 5 minút, premiešajte a pokračujte ďalšie 2 minúty. Odložte bokom. V mixéri rozdrvte kešu orechy a cesnak, až kým nebudú konzistenciou pripomínať piesok. Pridajte vňate, syr, soľ a korenie. Vymixujte dohladka. Pokvapkajte olivovým olejom a pokračujte ešte chvíľu. Ak je pesto veľmi husté, pridajte viac olivového oleja alebo kvapku zeleninového vývaru.

Pesto z mrkvovej vňate, petržlenovej vňate a kešu orechov
Zdroj: iStock

Mrkvové placky s karí korením

Ingrediencie

  • 3 veľké mrkvy
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno
  • 2 PL karí korenia
  • 1 šálka cícerovej alebo grahamovej múky
  • ¾ ČL soli
  • ½ šálky čerstvej mrkvovej vňate, nakrájanej nadrobno
  • ¼ ČL mletého koriandra
  • ¼ ČL mletého zázvoru
  • ¼ ČL mletej rasce
  • ½ ČL semien feniklu
  • ¼ šálky vody
  • ½ ČL čili vločiek

Cibuľu a mrkvu nastrúhame, pridáme cesnak a všetky ostatné ingrediencie okrem vody. Zmes poriadne premiešajte. Potom pridajte vodu a znova premiešajte a nechajte odstáť aspoň 10 minút. Pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie. Zo zmesi tvarujte placky s hrúbkou asi 1 centimeter. Pečte 20-25 minút a v polovici času placky obráťte.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Mrkvové placky s karí korením
Zdroj: iStock

Dusená mrkvová vňať s cesnakom (ako príloha)

Ingrediencie

  • 4 šálky mrkvovej vňate
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice olivového oleja
  • štipka vločiek červenej papriky podľa chuti
  • štipka soli

Pripravte si mrkvovú vňať. Naplňte veľkú misu studenou vodou a na niekoľko minút ponorte stonky mrkvy do vody, pričom listy miešajte rukami. Potom vyberte listy z vody a osušte ich. Nakrájajte cesnak nadrobno. Keď je vňať suchá, odstráňte tuhé stonky.

Na strednej panvici zohrejte olivový olej. Pridajte cesnak a restujte, kým nezačne hnednúť a voňať, asi 1-2 minúty. Potom pridajte červenú papriku a varte ešte asi 20-30 sekúnd. Pridajte vňať a neustále miešajte, kým nie je pokrytá olejom a úplne zvädnutá, asi 2-3 minúty. Vyberte na tanier a hneď podávajte.

mrkvová vňať
Zdroj: iStock

Čerstvá mrkvová vňať výborne chutí aj na šalátoch, na zdobenie omáčok a polievok, môžete si ju pridať do praženice či do zeleninových smoothies.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.

Ak už registráciu máte, prihláste sa.