Mrkvová vňať nepatrí do koša! Viete, na čo ju môžete využiť?
Aj vy si kupujete celý zväzok mrkvy aj s vňaťou? Mrkvu použijete a vňať šup do koša, či v lepšom prípade do kompostu? Možno vás to prekvapí, ale tie strapaté zelené vršky na mrkve si zaslúžia lepšie využitie. Sú totiž jedlé a nielenže sú jedlé, ale sú aj chutné a nabité živinami!
Mrkvová vňať má sladkú zemitú chuť, ktorá pripomína mrkvu skombinovanú s čerstvou petržlenovou vňaťou. Existuje fáma, že mrkvová vňať je jedovatá, ale to nie je pravda. Obsahuje síce alkaloidy, podobne ako baklažán, paprika, paradajky a zemiaky, ale v bezpečnom množstve.
Ako zužitkovať mrkvovú vňať
Pesto z mrkvovej vňate, petržlenovej vňate a kešu orechov
Ingrediencie
- ¼ šálky opečených kešu orieškov
- 1 strúčik cesnaku
- 1 šálka čerstvej mrkvovej vňate
- ¼ šálky čerstvej petržlenovej vňate
- ¼ šálky strúhaného syra
- 1/8 ČL morskej soli
- ½ ČL čerstvo mletého čierneho korenia
- 6 lyžíc olivového oleja
Predhrejte rúru na 180 stupňov. Kešu orechy rozložte v jednej vrstve na plech. Pečte v rúre 5 minút, premiešajte a pokračujte ďalšie 2 minúty. Odložte bokom. V mixéri rozdrvte kešu orechy a cesnak, až kým nebudú konzistenciou pripomínať piesok. Pridajte vňate, syr, soľ a korenie. Vymixujte dohladka. Pokvapkajte olivovým olejom a pokračujte ešte chvíľu. Ak je pesto veľmi husté, pridajte viac olivového oleja alebo kvapku zeleninového vývaru.
Mrkvové placky s karí korením
Ingrediencie
- 3 veľké mrkvy
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno
- 2 PL karí korenia
- 1 šálka cícerovej alebo grahamovej múky
- ¾ ČL soli
- ½ šálky čerstvej mrkvovej vňate, nakrájanej nadrobno
- ¼ ČL mletého koriandra
- ¼ ČL mletého zázvoru
- ¼ ČL mletej rasce
- ½ ČL semien feniklu
- ¼ šálky vody
- ½ ČL čili vločiek
Cibuľu a mrkvu nastrúhame, pridáme cesnak a všetky ostatné ingrediencie okrem vody. Zmes poriadne premiešajte. Potom pridajte vodu a znova premiešajte a nechajte odstáť aspoň 10 minút. Pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie. Zo zmesi tvarujte placky s hrúbkou asi 1 centimeter. Pečte 20-25 minút a v polovici času placky obráťte.
Dusená mrkvová vňať s cesnakom (ako príloha)
Ingrediencie
- 4 šálky mrkvovej vňate
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice olivového oleja
- štipka vločiek červenej papriky podľa chuti
- štipka soli
Pripravte si mrkvovú vňať. Naplňte veľkú misu studenou vodou a na niekoľko minút ponorte stonky mrkvy do vody, pričom listy miešajte rukami. Potom vyberte listy z vody a osušte ich. Nakrájajte cesnak nadrobno. Keď je vňať suchá, odstráňte tuhé stonky.
Na strednej panvici zohrejte olivový olej. Pridajte cesnak a restujte, kým nezačne hnednúť a voňať, asi 1-2 minúty. Potom pridajte červenú papriku a varte ešte asi 20-30 sekúnd. Pridajte vňať a neustále miešajte, kým nie je pokrytá olejom a úplne zvädnutá, asi 2-3 minúty. Vyberte na tanier a hneď podávajte.
Čerstvá mrkvová vňať výborne chutí aj na šalátoch, na zdobenie omáčok a polievok, môžete si ju pridať do praženice či do zeleninových smoothies.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre