Máte mrazenú zelenú fazuľku a neviete, čo s ňou? Inšpirujte sa receptami, v ktorých ju môžete využiť
Počas zimných dní začíname vyťahovať zásoby zeleniny z mrazničky. Väčšina slovenských záhradkárov má takto uskladnenú aj zelenú fazuľku – či už v celku alebo nasekanú na menšie kúsky. Prípadne priamo mrazenú s kôprom, ako sa dáva do klasickej luskovej omáčky. Mladú fazuľku však môžeme využiť v množstve ďalších chutných receptov. Ak jej máte v mrazničke viac, inšpirujte sa, ako ju ešte možno využiť.
Galéria
Zelená fazuľka so slaninou a cesnakom
Fantastická kombinácia fazuľky, slaniny, citrónovej šťavy, bieleho vína a cesnaku.
Ingrediencie na 8 porcií
- 6 plátkov slaniny nakrájaných na pásiky
- 1 malá cibuľa nakrájaná na tenké plátky
- 6 lyžíc masla
- 1 lyžica olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku, lisované alebo strúhané
- ¼ šálky bieleho vína alebo kuracieho vývaru
- 9 šálok mrazených zelených fazuliek (nechajte ich vopred rozmraziť)
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky cesnakového prášku
- ¼ lyžičky korenia
- 2 až 3 lyžice citrónovej šťavy
Na veľkej panvici opečte slaninu do chrumkava. Nechajte z nej odtiecť prebytočný tuk na papierových utierkach. Na rovnakú panvicu pridajte olej a maslo a poduste cibuľu. Pridajte cesnak a varte ešte minútu. Vmiešajte víno a zmes priveďte do varu. Duste odkryté 5-8 minút, teda kým sa tekutina nezredukuje na polovicu. Pridajte zelené fazuľky, soľ, cesnakový prášok a korenie, zahrejte, duste, kým fazuľka nezmäkne, ale mala by byť ešte krehká. Odstavte, primiešajte citrónovú šťavu a slaninu. Dobrú chuť!
Výdatná zeleninová polievka s hovädzím mäsom
Pomaly varené jedlá sú trendom tohtoročných chladných mesiacov. Sú mimoriadne bohaté na chuť, živiny, tvoria tak nielen skvelý obed, ale aj večeru, a vynikajúco zahrejú. Táto výdatná polievka sa síce varí tri-štyri hodiny, ale pri nízkych teplotách sa nezničí toľko dôležitých živín ako pri rýchlom varení. I preto sa jej vždy oplatí uvariť viac.
Ingrediencie na 9 porcií
- 450 g chudého mletého hovädzieho mäsa (10 % tuku)
- 1 stredná cibuľa, nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, lisované alebo strúhané
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 šálky najemno nastrúhanej kapusty
- 1 plechovka lúpaných paradajok
- 2 lyžice worcesterskej omáčky
- 1 lyžička sušenej bazalky
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- 280 g mrazenej kukurice
- 255 g mrazenej zelenej fazuľky
Na veľkej panvici s nepriľnavým povrchom na cibuľke poduste hovädzie mäso a cibuľu, kým mäso nezmení farbu. Pridajte cesnak a varte ďalšiu minútu. Zmes preložte do vyššieho hrnca a na menší horák, plameň nastavte na slabší, prípadne použite špeciálny hrniec na pomalé varenie. Vmiešajte zeleninový vývar, kapustu, paradajky, worcesterskú omáčku, bazalku a korenie. Prikryte a varte 3-4 hodiny. Počas posledných 30 minút varenia pridajte kukuricu a zelené fazuľky. Servírujte s celozrnným chlebom.
Cestoviny s fazuľkou a ružovými zemiakmi
Veľmi jednoduché a rýchle jedlo z jedného hrnca. Chutí výborne.
Ingrediencie
- 500 až 600 g malých ružových zemiakov – rozpolených
- 340 g celozrnných cestovín v tvare špirál
- 3 šálky nakrájanej mrazenej fazuľky
- 1 téglik zeleného alebo červeného pesta
- 1 šálka strúhaného syra
Zemiaky vložte do veľkého hrnca, pridajte vodu na zakrytie. Priveďte do varu a potom znížte teplotu a varte ďalej odokryté asi 8 až 10 minút, aby boli jemné. Vylejte vodu a zemiaky preložte do veľkej misy. Medzitým uvarte cestoviny podľa pokynov na balení a počas posledných 5 minút varenia k nim pridajte zelené fazuľky. Zlejte vodu, odložte si z nej 3/4 šálky, cestoviny s fazuľkami pridajte k zemiakom. Doplňte pesto a podľa potreby zvlhčite odloženou vodou z cestovín.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre