/ Recepty /

Máte mrazenú zelenú fazuľku a neviete, čo s ňou? Inšpirujte sa receptami, v ktorých ju môžete využiť

Zelené fazuľky
Zdroj: iStock

Počas zimných dní začíname vyťahovať zásoby zeleniny z mrazničky. Väčšina slovenských záhradkárov má takto uskladnenú aj zelenú fazuľku – či už v celku alebo nasekanú na menšie kúsky. Prípadne priamo mrazenú s kôprom, ako sa dáva do klasickej luskovej omáčky. Mladú fazuľku však môžeme využiť v množstve ďalších chutných receptov. Ak jej máte v mrazničke viac, inšpirujte sa, ako ju ešte možno využiť.

Zelená fazuľka so slaninou a cesnakom

Fantastická kombinácia fazuľky, slaniny, citrónovej šťavy, bieleho vína a cesnaku.

Ingrediencie na 8 porcií

  • 6 plátkov slaniny nakrájaných na pásiky
  • 1 malá cibuľa nakrájaná na tenké plátky
  • 6 lyžíc masla
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku, lisované alebo strúhané
  • ¼ šálky bieleho vína alebo kuracieho vývaru
  • 9 šálok mrazených zelených fazuliek (nechajte ich vopred rozmraziť)
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky cesnakového prášku
  • ¼ lyžičky korenia
  • 2 až 3 lyžice citrónovej šťavy

Na veľkej panvici opečte slaninu do chrumkava. Nechajte z nej odtiecť prebytočný tuk na papierových utierkach. Na rovnakú panvicu pridajte olej a maslo a poduste cibuľu. Pridajte cesnak a varte ešte minútu. Vmiešajte víno a zmes priveďte do varu. Duste odkryté 5-8 minút, teda kým sa tekutina nezredukuje na polovicu. Pridajte zelené fazuľky, soľ, cesnakový prášok a korenie, zahrejte, duste, kým fazuľka nezmäkne, ale mala by byť ešte krehká. Odstavte, primiešajte citrónovú šťavu a slaninu. Dobrú chuť!

Fazuľka so slaninou
Zdroj: iStock

Výdatná zeleninová polievka s hovädzím mäsom

Pomaly varené jedlá sú trendom tohtoročných chladných mesiacov. Sú mimoriadne bohaté na chuť, živiny, tvoria tak nielen skvelý obed, ale aj večeru, a vynikajúco zahrejú. Táto výdatná polievka sa síce varí tri-štyri hodiny, ale pri nízkych teplotách sa nezničí toľko dôležitých živín ako pri rýchlom varení. I preto sa jej vždy oplatí uvariť viac.

Ingrediencie na 9 porcií

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



  • 450 g chudého mletého hovädzieho mäsa (10 % tuku)
  • 1 stredná cibuľa, nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované alebo strúhané
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 šálky najemno nastrúhanej kapusty
  • 1 plechovka lúpaných paradajok
  • 2 lyžice worcesterskej omáčky
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • ¼ lyžičky čierneho korenia
  • 280 g mrazenej kukurice
  • 255 g mrazenej zelenej fazuľky

Na veľkej panvici s nepriľnavým povrchom na cibuľke poduste hovädzie mäso a cibuľu, kým mäso nezmení farbu. Pridajte cesnak a varte ďalšiu minútu. Zmes preložte do vyššieho hrnca a na menší horák, plameň nastavte na slabší, prípadne použite špeciálny hrniec na pomalé varenie. Vmiešajte zeleninový vývar, kapustu, paradajky, worcesterskú omáčku, bazalku a korenie. Prikryte a varte 3-4 hodiny. Počas posledných 30 minút varenia pridajte kukuricu a zelené fazuľky. Servírujte s celozrnným chlebom.

Zeleninová polievka
Zdroj: iStock

Cestoviny s fazuľkou a ružovými zemiakmi

Veľmi jednoduché a rýchle jedlo z jedného hrnca. Chutí výborne.

Ingrediencie

  • 500 až 600 g malých ružových zemiakov – rozpolených
  • 340 g celozrnných cestovín v tvare špirál
  • 3 šálky nakrájanej mrazenej fazuľky
  • 1 téglik zeleného alebo červeného pesta
  • 1 šálka strúhaného syra

Zemiaky vložte do veľkého hrnca, pridajte vodu na zakrytie. Priveďte do varu a potom znížte teplotu a varte ďalej odokryté asi 8 až 10 minút, aby boli jemné. Vylejte vodu a zemiaky preložte do veľkej misy. Medzitým uvarte cestoviny podľa pokynov na balení a počas posledných 5 minút varenia k nim pridajte zelené fazuľky. Zlejte vodu, odložte si z nej 3/4 šálky, cestoviny s fazuľkami pridajte k zemiakom. Doplňte pesto a podľa potreby zvlhčite odloženou vodou z cestovín.

Zelené fazuľky s cestovinou
Zdroj: iStock

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.