Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Ďumbier lekársky (zázvor) je tropická rastlina, ktorá sa výborne pestuje v interiéri. Všetko, čo potrebujete, je kúsok čerstvého zázvoru, pôdu a trochu vody. Určite ste si v poslednej dobe všimli trend pestovania zeleniny z jej častí. Aj s podzemkom zázvoru môžete urobiť podobnú fintu.

Nematódy koreňových uzlov, parazitické háďatká, ktoré poškodzujú korene, sú hrozbou pre pestovateľov na celom svete. Existuje viac ako sto druhov škodlivých háďatiek a nevyhýbajú sa prakticky žiadnej rastline. Najhoršie na tom je, že keď si všimneme napadnutie rastliny, je už neskoro na jej záchranu. Aké sú príznaky napadnutia nematódami a čo funguje ako prevencia?

Štandardne sa ríbezle pestujú v tvare kra, ktorý je pre ne prirodzený. Na dosiahnutie lepšej kvality a čistoty ovocia, estetického efektu a jednoduchšieho ošetrovania sa ríbezle začali pestovať aj v tvare stromčeka.

Hoci by sa mohlo zdať, že záhrada spí zimným spánkom, do niektorých prác sa môžete pustiť aj v zimných mesiacoch. Jednou z nich je rez drevín.

Vysoký obsah vlákniny, vitamínov, minerálov a betaglukánov stavia hlivu ustricovú medzi prírodné potraviny, ktoré dokázateľne podporujú ľudské zdravie. Hovorí sa jej aj elixír večnej mladosti, podporuje imunitu, znižuje cholesterol v krvi, dodáva energiu a krásu. Viete o tom, že tento chutný zázrak si môžete vypestovať aj doma?

Väčšina pestovateľov zeleniny a špeciálne kapustovín má skúsenosti so zelenými húsenicami, ktoré dokonale vyhryzú veľkú časť kapustných listov. Tieto pažravé húsenice vedia zničiť takmer celú úrodu, samozrejme, ak včas nezasiahneme. Našťastie, sú spôsoby, a to aj ekologické, ako ich eliminovať.

To, že sú Vianoce predo dvermi, ešte neznamená, že sa musíme úplne vzdať záhradkárčenia. Za vhodných podmienok môžeme aj v zime siať zeleninu a tešiť sa z priebežnej úrody. Niektorí pestovatelia sadia celú zimu do skleníkov s ohrievačom, ale niektoré druhy rastlín môžeme bez väčších obáv vysievať priamo von. Doma si zase bez problémov predpestujeme priesady alebo mikrošaláty.

Väčšina záhradkárov vie, že ružičkový kel uprednostňuje chladné teploty. A nielen to, odrastený v chlade má lepšiu chuť a pevnejšiu konzistenciu. Pozitívne je, že pri správnej starostlivosti môžeme mať úrodu ružičkového kelu počas celej zimy.

Kde sa diskutuje