Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Hoci by sa mohlo zdať, že záhrada spí zimným spánkom, do niektorých prác sa môžete pustiť aj v zimných mesiacoch. Jednou z nich je rez drevín.

Vysoký obsah vlákniny, vitamínov, minerálov a betaglukánov stavia hlivu ustricovú medzi prírodné potraviny, ktoré dokázateľne podporujú ľudské zdravie. Hovorí sa jej aj elixír večnej mladosti, podporuje imunitu, znižuje cholesterol v krvi, dodáva energiu a krásu. Viete o tom, že tento chutný zázrak si môžete vypestovať aj doma?

Väčšina pestovateľov zeleniny a špeciálne kapustovín má skúsenosti so zelenými húsenicami, ktoré dokonale vyhryzú veľkú časť kapustných listov. Tieto pažravé húsenice vedia zničiť takmer celú úrodu, samozrejme, ak včas nezasiahneme. Našťastie, sú spôsoby, a to aj ekologické, ako ich eliminovať.

To, že sú Vianoce predo dvermi, ešte neznamená, že sa musíme úplne vzdať záhradkárčenia. Za vhodných podmienok môžeme aj v zime siať zeleninu a tešiť sa z priebežnej úrody. Niektorí pestovatelia sadia celú zimu do skleníkov s ohrievačom, ale niektoré druhy rastlín môžeme bez väčších obáv vysievať priamo von. Doma si zase bez problémov predpestujeme priesady alebo mikrošaláty.

Väčšina záhradkárov vie, že ružičkový kel uprednostňuje chladné teploty. A nielen to, odrastený v chlade má lepšiu chuť a pevnejšiu konzistenciu. Pozitívne je, že pri správnej starostlivosti môžeme mať úrodu ružičkového kelu počas celej zimy.

Neskoré plodiny koreňovej zeleniny napriek jesennému ochladeniu ešte stále môžeme nechať vonku. Mrkva, červená repa, paštrnák i okrúhlica počkajú, kým doriešime zber ostatnej úrody. Niektorí pestovatelia odporúčajú ponechať koreňové plodiny v zemi minimálne do prvých mrazov, pretože tým získajú sladšiu chuť. Platí to predovšetkým o paštrnáku.

Múčnatku zastupujú stovky druhov húb, ktoré sú schopné infikovať viac ako 10 000 druhov rastlín. Je jasné, že máme proti sebe silného bojovníka. V miernom podnebnom pásme patrí k najčastejším problémom záhradkárov. Našťastie, existujú prírodné prípravky, ktoré pomôžu chrániť naše plodiny pred múčnatkou, dokonca si ich môžeme pripraviť i sami.

Ak chcete obohatiť svoj život, začnite kompostovať. Kompostovanie je to najlepšie, čo môžete pre životné prostredie urobiť. Pri jesennom upratovaní vám vznikne veľké množstvo bioodpadu, ktorý by bolo škoda nevyužiť. Pomerne ľahko z neho vyrobíte vlastný kompost, ktorý vašu pôdu v záhradke obohatí o vyčerpané živiny.

Ku koncu vegetačného obdobia dozrievanie paradajok spomalí až zastane. Ak ešte máte na kríkoch nejakú úrodu, je najvyšší čas ju pozberať, pretože už jednoducho neukončí svoj cyklus dozrievania. Čo s toľkou úrodou a miestami ešte nedozretou? Poznáte možnosti, ako uskladniť paradajky na konci sezóny?

Neexistuje oblasť ľudskej aktivity, ktorá by nebola opradená rôznymi nepravdami a mýtmi. Nájdu sa aj v záhradkárstve. Viac či menej skúsení pestovatelia sa radi podelia o rôzne triky, návody či know-how, aby pomohli ostatným nadšencom. Lenže niekedy môžu byť zavádzajúce a namiesto osohu vám prinesú sklamanie. Týmto mýtom neverte!