Zimný rez a jeho správna technika
Hoci by sa mohlo zdať, že záhrada spí zimným spánkom, do niektorých prác sa môžete pustiť aj v zimných mesiacoch. Jednou z nich je rez drevín.
V drevinách sú spomalené takmer všetky životné procesy, a preto si oveľa ľahšie vedia poradiť so zmladením, pri ktorom prídu o veľkú časť drevnej hmoty. Pozitívom tohto obdobia je aj to, že je minimálny výskyt zárodkov chorôb a škodcov. Pozor, neplatí to však pre všetky dreviny. Niektoré by v tomto období trpeli výtokom miazgy, napríklad slivka.
V tomto ročnom období môžete zmladzovať alebo radikálne prerezať len niektoré druhy, napríklad ovocné dreviny a kry na podporu bohatšej úrody, bujne rastúce driene, liesky, vŕby na omladenie, okrasnú budleju, ľubovník, bradavec na podporu kvitnutia, tvarovať môžete zlatovku, tis, drieň. Najviac chýb sa robí hlavne pri samotnej technike rezu. Strážte si uhol a vedenie samotného rezu a používajte vždy len ostré a dobre vyčistené záhradnícke nožnice.
Ako správne rezať
Nesprávne
Príliš ďaleko od puku. Ak režete príliš ďaleko od konára alebo od očka, koniec výhonu odumrie a zaschne, čím vznikne časť suchého dreva. V takomto mieste hrozí šírenie choroby a škodcov.
Nesprávne
Príliš blízko pri puku. Ak rez vediete príliš blízko puku, naruší sa tá časť dreva, ktorá má za úlohu ranu zaceliť hojivým pletivom z korkových buniek.
Nesprávne
Nesprávny uhol. Rez by nemal byť vedený smerom k puku. Voda steká po ploche rezu priamo k puku, ktorý môže následne namŕzať a neskôr vyhnívať.
Správne
Správny rez. Uhol rezu by mal byť mierne šikmý, strážte si aj vzdialenosť od výhonku, ktorá sa má pohybovať v rozpätí niekoľkých milimetrov.
Galéria
Text: Redakcia
Foto: Časopis Urob si sám
Komentáre