Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

V tomto článku si povieme o zelenine, ktorá má trochu odlišné podmienky uskladnenia. Aby zelenina prečkala zimu bez poškodenia, dôležité je vedieť nielen čo a kam, ale aj ako ju správne uložiť.

Mali ste tento rok výnimočne chutné paradajky? Či ešte vám dozrievajú posledné kusy veľmi plodnej odrody? Uchovajte si semiačka z nich na ďalší rok! Nie je to nič zložité, stačí troška šikovnosti a správny postup. Ako pripravíte a uskladníte paradajkové semiačka, aby bez problémov prečkali do ďalšej jari?

Sezóna v záhrade sa pomaly končí, ale ešte stále je v nej čo robiť. V našich záhradkárskych tipoch na okrasnú i úžitkovú záhradu si môžete prečítať o prácach, ktoré by ste v októbri mali vykonať.

Jana Komadelová -

Poznáte okrúhlicu? Táto kapustová zelenina podobná veľkej reďkovke patrí u nás k už takmer zabudnutým plodinám. Iné národy však na ňu nedajú dopustiť, pretože sa ľahko pestuje a má mnoho cenných živín. Aké sú jej nároky na pestovanie a základné vlastnosti?

Na oplodí orechov škodí vrtivka orechová (Rhagoletis completa). Do Európy sa škodca dostal zo Severnej Ameriky, na Slovensku bol objavený v roku 2012. Dospelé jedince sa objavujú v strede júla, samičky nakladú vajíčka na zelené oplodie pod kožu plodov. O 3 až 7 dní sa z nich vyvinú larvy, ktoré sa kŕmia šupkou obvykle 3 až 5 týždňov.

Citrón obsahuje 40 až 50 mg%* vitamínu C, plody viacerých druhov ruží obsahujú 500 až 3 000 mg% vitamínu C v jeho prirodzenej vysoko účinnej forme! Šípky teda môžeme bez nadsadenia nazvať „citrónmi severu“.

Tekvica v našich záhradkách patrí k tradičným plodinám. Prináša bohaté využitie v kuchyni a má aj dekoratívny charakter. Samozrejme, keď sa nám nepodarí vypestovať zdravé plody, ďalej sa nepohneme. Napriek tomu, že väčšina odrôd tekvice sa pestuje ľahko, rastie ako z vody a prináša bohatú úrodu, nie sú úplne bezproblémové. Ako podporíte rovnomerný rast a zdravie tekvíc?

Pevná a zdravá cibuľa tvorí základ mnohých receptov a kulinárskych diel. Najlepšie, samozrejme, chutí čerstvá z vlastnej záhradky. Cibuľu si však nepestujeme len na okamžité použitie, ale optimálne aj do zásob na zimu. Kedy ju zberať a ako cibuľu uskladniť, aby vydržala pevná a zdravá čo najdlhšie?

Dvojkrídly hmyz, u nás známy ako kvetárka kapustová (Delia brassicae), nepoteší žiadneho záhradkára. Patrí do čeľade muchovitých. Poškodzuje rastliny skorých odrôd kapusty, karfiolu, kalerábu a reďkovky. Plodiny zakrpatejú, vädnú, žltnú a postupne hynú. Ako spoznáte „páchateľa“ a čo proti nemu funguje?