
December neznamená prestávku v záhrade! Akú zeleninu môžeme ešte sadiť?
To, že sú Vianoce predo dvermi, ešte neznamená, že sa musíme úplne vzdať záhradkárčenia. Za vhodných podmienok môžeme aj v zime siať zeleninu a tešiť sa z priebežnej úrody. Niektorí pestovatelia sadia celú zimu do skleníkov s ohrievačom, ale niektoré druhy rastlín môžeme bez väčších obáv vysievať priamo von. Doma si zase bez problémov predpestujeme priesady alebo mikrošaláty.
Aké druhy zeleniny môžeme vysievať a sadiť v decembri?
Bôb
Vyskúšali ste už v decembri zasadiť odolnejšie odrody bôbu? Bôb sa stáva čoraz obľúbenejší medzi pestovateľmi, ale tiež zástancami zdravého stravovania – kvôli živinám (najmä rastlinným bielkovinám), ktoré obsahuje.
Sadením v decembri získate skorú úrodu chutného bôbu. Bôb môžete vysiať priamo von. Riadky prikryte netkanou textíliou alebo inak chráňte nielen pred nepriazňou počasia, ale predovšetkým pred hlodavcami a vtákmi, ktoré si na semiačkach najmä v chladných mesiacoch určite rady pochutnajú.
Viete o tom, že bôb pestovali staroveké národy v oblasti Stredozemného mora už pred 4 000 rokmi?
Cibuľa a cesnak
V tomto období môžete bez obáv sadiť do fóliovníka alebo skleníka niektoré odrody cibule, napríklad ‘Setton’. Chutnej úrody sa dočkáte už začiatkom leta. Skoršie sadenie má aj ďalší pozitívny efekt – narastú väčšie cibule. Cesnak môžeme sadiť aj von. V niektorých oblastiach je tradíciou sadiť cesnak v najkratší deň v roku, teda 21. decembra. Údajne bude najzdravší a najchutnejší.
Zimný šalát
Niektoré kultivary šalátu, ako napríklad ‘Winter Gem’, sú špeciálne vyšľachtené, aby dokázali rásť aj pri nízkych teplotách a poskytovať úrodu bohatú na cenné látky, ktorých nemáme v zime dostatok. Ak máte nevykurovaný fóliovník, zasejte semiačka zimného šalátu doň, bude tak chránený pred prudkými zmenami počasia. Môžete si ho predpestovať aj na parapete okna.
Valeriánka poľná
Poľníček, ako sa tomuto jemnému a chutnému šalátu hovorí, je skvelým základom studených šalátov, ale môžete ho použiť aj na ozdobu. Dobrou správou je, že sa dá pestovať po celý rok, ideálne na slnečnom mieste. V zime sa pestuje už po celé stáročia, kvôli cenným výživovým hodnotám. Možno neviete, že obsahuje veľa železa, draslíka, vápnika, kyseliny listovej a vitamínov (napríklad vitamínu C, a to dokonca viac, ako citrón). Ak máte záhradu v chladnejších oblastiach, vysejte valeriánku do fóliovníka. Vykurovanie nepotrebuje.
Horčica Wasabina
Pod týmto zvláštnym názvom sa skrýva japonská listová horčica Brassica juncea. Jej lístky sa konzumujú ešte malé a sú obľúbené kvôli delikátnej ľahko ostrej chuti, ktorá pripomína Wasabi pastu z japonského zeleného chrenu. Šalátovú horčicu vysejte buď do skleníka alebo ju pestujte na parapete okna. Mladé lístočky pridajte do šalátu, využite na prípravu polievok, či na dochutenie mäsových i zemiakových jedál.
Mikrobylinky a mikrošaláty
Novým trendom zimného zužitkovania listovej zeleniny a byliniek, je pestovanie týchto plodín len do malých rozmerov. Jednoducho, mikrobylinky a mikrošaláty sú sadenice listových bylín a rastlín, ktoré pred zberom zvyčajne nechávame dorásť do plnej veľkosti. Tentokrát ich však použijeme skôr ako dorastú. Takto majú vysoký obsah živín, sú svieže, šťavnaté, voňavé a tiež veľmi dekoratívne – na okne aj na tanieri. Optimálne je pestovať naraz viac odrôd a použiť ich kombinovane na spestrenie ľubovoľného jedla. Sú krásne aromatické a svieže. Lístky jednoducho strihajte podľa potreby.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre