Ako si vypestovať avokádo a čo o ňom potrebujete vedieť

Ako si vypestovať avokádo a čo o ňom potrebujete vedieť

Avokádo, keďže patrí do čeľade vavrínovitých, je akoby už od narodenia samotnou prírodou ovenčený vavrínovým vencom víťazstva.

Indiáni, ktorí ho pestovali už pred 9 000 rokmi, ho pre jeho hruškovitý tvar nazývali „ahuaguatl“, čo sa dá preložiť ako „hruškovec prelahodný“.

Botanici toto „božské ovocie“ nazvali Persea americana a my ho voláme hruškovec americký. Indiá­ni plody avokáda pôvodne zbierali v bažinatých lesoch spolu s aligátormi, neskôr ho však začali aj šľachtiť a pestovať na plantážach, takže keď ich napadli v roku 1519 španielski kolonizátori, stretli sa tu už s rozvinutým pestovaním avokáda. V Kolumbusových časoch sa avokádo najprv začalo pestovať v Španielsku, ale zakrátko sa toto lahodné a zdravé ovocie rozšírilo do všetkých teplých oblastí sveta.

Krásny vždyzelený strom dorastá až do výšky 20 m a dožíva sa viac než 100 rokov. Dnes sa táto zdravá pochúťka pestuje najmä v trópoch a subtrópoch celého sveta, ale jej vzrast sa pre pestovateľskú efektívnosť podarilo šľachtením zredukovať na výšku 2 – 5 m, čo už vyhovuje aj nášmu skleníkovému, prípadne i bytovému pestovaniu. Vybraným odrodám avokáda sa darí všade tam, kde aj citrusom, ktoré dnes už bežne doma pestujeme.

Ako vypestovať avokádo

Doma si avokádo môžeme vypestovať tak, že čerstvú kôstku zo skonzumovaného plodu zatlačíme do 3/4 jeho výšky do ľahkého vzdušného substrátu špicom hore. Vyklíčeniu môžeme trochu pomôcť aj tým, že opatrne odrežeme zdrevnatený špic i spodok kôstky (semena), ale dáme pozor, aby sme nepoškodili vrcholový klíček. Kôstku môžeme až do vyklíčenia spolovice ponoriť do vody. Nesmie byť však ponorená celá, lebo by sa „zadusila“. Semeno pred vyklíčením vnútorným tlakom praskne, a tak uvoľní cestu rastúcemu klíčku. Klíčenie ale trvá dosť dlho. Z jedného vyklíčeného semena odrezaním jednotlivých blizien môžeme získať i viac rastlín. Semeno má asi len mesačnú klíčivosť a pred zasadením nesmie preschnúť. Klíčivosť semena môžeme predĺžiť uložením do vlhkej rašeliny s teplotou 5,5 – 6 °C až na rok. Semenáče však nezaručujú ani skorú plodnosť, ani tú istú kvalitu, ako mal materský plod, a rastú aj podstatne bujnejšie. Preto ich treba preštepiť kvalitnými odrodami vtedy, keď dosiahnu hrúbku asi 10 mm.

Avokádo pestujeme v hlbokej priepustnej piesčito-hlinitej neutrálnej až mierne zásaditej pôde (pH 5,5 – 7,0). Je síce nenáročné, ale jeho korene sú citlivé na nedostatok kyslíka v substráte, a preto sa vyžaduje veľmi dobrá drenáž. Neznáša ostré slnko. Ak pri dorastenom stromčeku chceme zastaviť rast do výšky, jednoducho odrežeme jeho stredný výhon.

Štepence začínajú plodiť za 3 – 4 roky, zatiaľ čo semenáče až za 5 – 8 rokov. Prvé plody však ešte nie sú najkvalitnejšie, a preto ich skutočnú chuťovú hodnotu môžeme správne zhodnotiť asi až po 4 – 5 rokoch.
Avokádo kvitne drobnejšími žltozelenými kvetmi voňajúcimi po aníze, zoskupenými až v 300-člennom súkvetí. Kvety sú obojpohlavné, sčasti samoopelivé, menšie sa sčasti tvoria aj bez opelenia. Väčšina odrôd je však cudzoopelivá, no preto, že peľ je nelietavý, ale lepkavý,je opelenie závislé od hmyzu alebo ho je možné zastúpiť umelo pomocou štetca. Preto musíme vedľa seba pestovať aspoň dve odrody, ktoré ale musia otvárať kvety naraz, aby ich kvetné orgány boli na opelenie pripravené súčasne. Pre tieto komplikácie s opeľovaním sa z obrovského množstva kvetov opelí len veľmi málo, teda asi len jeden plod z 5 000 kvetov, ale aj tak je úroda dobrá.

Plody

Tvar plodov je guľatý, najčastejšie však hruškovitý s hmotnosťou podľa odrody od 50 do 2 000 g. Má veľké semeno, šupka plodu je žltozelená alebo purpurová, ba dokonca až hnedá. Jej povrch je hladký alebo vráskovitý. Dužina má svetložltú až svetlozelenú farbu, je sladkastá, jemná, tukovitá, lahodná a v zrelosti jemne voňavá. Plod zásadne oberáme odstrihnutím jeho stopky, keď je ešte tvrdý a zelený, a až potom sa pri izbovej teplote nechá 10 – 14 dní dozrieť. Zrenie možeme urýchliť zabalením plodu do novinového papiera, prípadne ho uložíme spolu so zrelým banánom do jednej škatule. Až zrelé plody môžeme skladovať v chladničke asi 1 mesiac alebo ich môžeme aj zamraziť.


Neprehliadnite aj:

Subtropické plody z vlastnej úrody


Je to síce ovocie s najvyšším obsahom tukov a s najvyššou kalorickou hodnotou – viac ako 200 kcal na 100 g dužiny –, ale tieto tuky majú tú najvyššiu kvalitu, čo sa týka zdravia, chuti i pomerne vysokej stálosti, a sú veľmi podobné olivovému oleju, a napodiv, ak to nepreženieme s ich konzumáciou, tak nám pomôžu aj schudnúť.

Avokádo pre zdravie

Zdravotne i výživovo dôležitými tukovými látkami v avokáde sú fosfolipidy, najmä lecitín, ktorý podporuje a živí nervovú sústavu a čistí naše cievy, ďalej v tuku rozpustné vitamíny, teda karotenoidy, ako betakarotén, betakryptoxantín, vitamín K, vitamín E – vitamín mladosti a plodnosti –, ale i vitamín D, ktorý sa pre svoje mnohostranné preventívne i liečebné účinky stal v poslednom čase priam hitom a ktorý zvyšuje aj našu imunitu a významne pomáha aj pri liečení a odolnosti proti chrípke i nachladnutiu. Dužina avokáda obsahuje z bežného ovocia relatívne najmenej vody, ale zato až 4 % kvalitných bielkovín s optimálnym pomerom aminokyselín, okolo 10 % sacharidov, až 5 % vlákniny, 10 – 15 mg % vitamínu C, ďalej dobrú dávku vitamínov B1, B2, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, ale má tiež najvyšší obsah železa spomedzi ovocnín, ktoré sa vplyvom prítomného vitamínu C aj dobre vstrebáva. Vitamínu B6 má zase 2-krát viac ako mäso, takže sa nemusíme čudovať, že i dávni Aztékovia a Toltékovia v Amerike, ktorí avokádo aj pestovali, ho jedli aj namiesto mäsa, a že ho aj dnes mnohí ľudia so zdravým životným štýlom nazývajú „ovocným kaviárom“.

Chutné a zdravé recepty

Qaucamole je najcharakteristickejšie a najjednoduchšie a snáď i najchutnejšie kulinárske využitie avokáda. Zo zrelého avokáda lyžičkou vyberieme jemnú maslovú dužinu, vidličkou ju roztlačíme a hneď prelejeme citrónovou šťavou, ktorá ho ochutí a zároveň zabráni jeho zhnednutiu. Trochu osolíme, okoreníme čiernym korením, pridáme čili, najemno nasekanú šalotku, prípadne i roztlačený cesnak, a natrieme na celozrnné špaldové pečivo alebo zmesou naplníme paprikové či uhorkové lodičky a všetko ozdobíme cherry paradajkami a nasekanými bylinkami.

Zdravá „tatárka“

Spolu rozmixujeme dužinu z 1 väčšieho avokáda, pridať môžeme aj pol šálky kešu orieškov (4 hodiny máčané vo vode), asi 2 lyžice (podľa chuti) citrónovej šťavy, 1 lyžičku „zdravej“ horčice a pol lyžičky čierneho korenia. Na prípravu „zdravej horčice“ rozmixujeme 3 lyžice zomletých horčičných semien, pol hrnčeka namočených kešu orieškov, šťavu z 1,5 citróna, 1 lyžičku kurkumy, 1 hrnček vody.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: iStock.com
Zdroj: časopis Urob si sám 1/2019

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.