Ako na zaváranie marhúľ, aby sa nerozvarili? Ktoré marhule sú vhodné na zaváranie a aký nálev použiť
Poháre so zaváranými marhuľami patria medzi legendy. Prirodzene sladkú chuť dopĺňa jemná kyslosť až pikantnosť. Hoci sterilizovanie ovocia niekedy vyzerá ako malá veda opradená tajnými postupmi, na zaváranie marhúľ si môžete smelo trúfnuť aj bez predchádzajúcich skúseností. Akých chýb sa vyvarovať a naopak – na aké detaily sa sústrediť?
Marhule vhodné na zaváranie
Na zaváranie sú vhodné marhule zrelé, no nie úplne mäkké až prezreté. Tie už nájdu lepšie uplatnenie v marhuľovom džeme. Marhule na zaváranie do kompótu nesmú vykazovať známky poškodenia alebo hniloby. Voľte iba zdravé a celistvé plody s pevnou dužinou.
Ak bolo počas sezóny menej zrážok, môže sa stať, že je dužina marhúľ tenšia, poprípade niektoré marhule dorástli nerovnomerne a jedna polovica je viditeľne menšia. Tieto menšie polovice pomalšie dozrievajú a aj po zavarení zostávajú chuťovo trpké. Pri polení marhúľ ich radšej odkladajte bokom.
Čo robiť, aby nezostali marhule rozvarené?
Obávate sa toho, že marhule budú po sterilizácii rozvarené na kašu? Je pravdou, že z času na čas sa to stane aj skúseným gazdinkám. Ak chcete, aby si zavárané marhule zachovali správnu konzistenciu, zamerajte sa na štyri dôležité faktory:
Zrelosť marhúľ – Príliš zrelé marhule po sterilizácii pri vysokej teplote zmäknú ešte viac a zmenia sa na kašu. Dužina marhúľ musí pri stlačení klásť odpor. Ak v nej ostanú priehlbiny po prstoch, už ide o marhule vhodnejšie do džemu. Vôbec nevadí, ak je na marhuliach malý kúsok líčka zelenkavý.
Termín zberu – Máte jeden strom, slabšiu úrodu a marhule dozrievajú postupne? Je lepšie odvárať hoci aj 2 – 3 poháre v malom hrnci, ako čakať, kým sa naplní celá debnička. Inak sa môže stať, že skôr obraté marhule zmäknú alebo sa do nich pustí hmyz.
Natlačenie do pohárov – O zaváraní marhúľ koluje veľa postupov, ktoré sú v mnohých bodoch podobné. Jedným z nich je opatrnosť pri plnení pohárov. Je dobrým zvykom ukladať polené a vykôstkované marhule oblúčikom (šupkou) nahor. Pri ukladaní nemusíte používať silu. Polovice marhúľ ukladajte rovnomerne cez seba, občas pohárom jemne poklepkajte, aby sa utriasli. Marhule, ktoré sú v pohári príliš natlačené, sa o seba navzájom popučia a sú náchylné na rozvarenie.
Čas sterilizácie – Práve čas sterilizácie je kľúčovým faktorom, ktorý rozhoduje o budúcej konzistencii marhuľových kompótov. Tento čas však nie je jednotný. Závisí napríklad od zaváracej metódy (napríklad zaváranie v hrnci vs. zaváranie v rúre). Vždy sa riaďte konkrétnym, no overeným postupom, aby celá dávka nevyšla nazmar.
Akým nálevom marhule zaliať?
Nálev na marhule je veľmi jednoduchý a prekvapí nenáročnou prípravou. Vychádza zo základného pomeru – 450 – 500 gramov kryštálového cukru na 1 liter vody. Vodu stačí zohriať a rozpustiť v nej cukor. Pred nalievaním do pohárov sa nálev necháva vychladnúť.
Ak neviete odhadnúť množstvo nálevu alebo ho nestíhate vopred pripraviť, využite jednoduchý trik – naplňte 7 dcl poháre marhuľami do výšky cca 1,5 m od vrchnej hrany pohára a prisypte do každého pohára 3 lyžice cukru. Zalejte studenou alebo vlažnou vodou a uzatvorte viečkom. Cukor by sa nemal dostať do závitu, inak sa vám nepodarí vzduchotesne uzatvoriť pohár. Ak máte kyslé marhule, no marhuľový kompót chcete sladší, pridajte 3,5 – 4 lyžice cukru na pohár.
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Komentáre