Ako zavariť uhorky, aby boli chrumkavé a chutné aj po mesiacoch v komore? Komplet postup, ktorý zvládnu aj začiatočníci
Ak sa v spoločnosti nič vážnejšie nedeje, zvykne sa o takom období hovoriť ako o uhorkovej sezóne. Pre záhradkárov však pravá uhorková sezóna znamená riadnu fušku. Uhorky dorastajú každý deň a bola by škoda nechať ich len tak v záhrade. Ako zavariť uhorky, aby boli správne chrumkavé a sladko-kyslé aj po mesiacoch v komore?
Pestovanie uhoriek sa teší veľkej popularite – plody sú šťavnaté, osviežujúce a okrem priamej konzumácie sa dajú aj jednoducho uchovať do zásob pomocou zavárania/sterilizácie. Na zaváranie uhoriek sa treba predovšetkým starostlivo pripraviť a mať po ruke všetky dôležité pomôcky. Potom to už bude „pásová výroba“ korunovaná úspešným výsledkom.
Aké uhorky sú vhodné na zaváranie?
Na zaváranie sa najlepšie osvedčili uhorky nakladačky, ktoré dorastajú do veľkosti cca 10 – 12 cm. Sú plné chute a semená v dužine nie sú príliš výrazné. Pri pravidelnom zavlažovaní však tieto uhorky dokážu dorásť aj do väčších rozmerov, no už na úkor kvality dužiny.
Pri zbere sa zamerajte najmä na zdravé, celistvé a nepoškodené plody. Krátko po zbere by aj malo dôjsť k spracovaniu uhoriek, keďže už onedlho sa na nich môžu objaviť prvé známky mäknutia a vädnutia. Jedným z riešení, ako „nazbierať“ väčšiu várku uhoriek na zaváranie viacerých pohárov naraz, je odloženie uhoriek do chladničky. Tým získate jeden či dva dni k dobru.
Základné pomôcky na zaváranie uhoriek
Skôr, ako sa pustíte do čistenia uhoriek, pripravte si pomôcky a ďalšie ingrediencie, ktoré sú pre sterilizáciu uhoriek nevyhnutné. Medzi nimi najmä:
- zaváracie poháre a vhodné viečka – nepoškodené, čisté a vysterilizované
- väčší hrniec na zaváranie
- teplomer na zaváranie
- zaváraciu hlavicu na utiahnutie viečok
- naberačku na nálev
- utierky
- lavór na vodu
- vychladnutý nálev na uhorky
- ďalšie ingrediencie zo záhrady – kôpor, zelerové listy, kolieska mrkvy, plátky cibule, feferónky (pre nadšencov pikantnej chute), …
Ako pripraviť nálev na uhorky?
Nálev na uhorky má sladko-kyslú chuť. Býva obohatený o arómy niekoľkých korenín. Pri jeho príprave sa môžete vybrať cestou jednoduchosti alebo úplnej kontroly nad zložením.
Ak sa rozhodnete pre nakladače na uhorky (dostupné v obchodoch s potravinami), postačí sa riadiť návodom na balení. Hotová sypká zmes zvyčajne obsahuje soľ, koriander, mleté čierne korenie, celé horčičné semienka, mletý klinček a mletý bobkový list. Niektoré nakladače majú navyše konzervačné látky na predĺženie trvanlivosti uhoriek. Táto zmes sa v určených pomeroch zmieša s vodou, octom a cukrom. Všetko sa spolu nechá prevariť a vychladnúť.
Uhorky sa však dajú zavárať aj bez nakladača. Na základný sladkokyslý nálev budete potrebovať na 1 liter vody 120 g cukru, 35 g soli a 330 ml octu. Koreniny sa potom pridávajú v malom množstve do každého pohára zvlášť, napríklad 5 ks celého čierneho korenia, 5 ks celého nového korenia, 1 bobkový list a 1 strúčik cesnaku.
Čistenie uhoriek
Pozbierané uhorky potrebujú pred uložením do pohárov očistenie. Nestačí ich len prepláchnuť pod tečúcou vodou. Ich povrch je jemne pŕhlivý a zachytávajú sa na ňom mnohé nečistoty. Uhorky pestované na zemi sú navyše často zablatené.
Najskôr uhorky namočte aspoň na dve hodiny do lavóra so studenou vodou. Potom ich kefkou alebo drsnejšou stranou novej hubky vyčistite šúchaním po celom obvode. Vylúpnite zvyšky stopiek, skontrolujte neporušenosť povrchu a odložte do druhého lavóra so studenou čistou vodou.
Ukladanie uhoriek do zaváracích pohárov
- Na dno čistých a vysterilizovaných zaváracích pohárov najskôr uložte kúsok zelerového listu, kôpru, pár koliesok mrkvy a koliesko cibule.
- Začnite s ukladaním uhoriek. Vyberte niekoľko približne rovnako veľkých kusov, ktoré uložíte zvislo – „postojačky“. Tieto uhorky by mali vyplniť už dve tretiny objemu pohára. Zvyšok doplňte ležiacimi menšími uhorkami. Ak ste sa rozhodli pre domáci nálev bez nakladača, nezabudnite pomedzi uhorky prisypať aj koreniny.
- Dajte si záležať na tom, aby sa uhorky pri ukladaní príliš nestláčali. Od vrchného okraja by mala zostať medzera aspoň 2 cm. Vychladnutý nálev dolejte tak, aby boli pod hladinou aj najvyššie uhorky v pohári. Ideálne, ak zostane nálev aspoň 1 cm od horného okraja pohára.
- Závit na pohároch opatrne očistite a poháre tesne uzatvorte viečkami.
Sterilizácia uhoriek
Na dno zaváracieho hrnca rozložte utierku a poháre poukladajte tak, aby sa medzi sebou nedotýkali. Dolejte vodu do ⅔ výšky pohárov a začnite so zahrievaním.
Pri uhorkách naložených v pohároch s objemom 7 dcl sa osvedčila sterilizácia pri teplote 80 °C po dobu 15 – 20 minút (kontrola teploty teplomerom na zaváranie). Ak teplomer nemáte, nechajte vodu zovrieť na 100 °C a uhorky sterilizujte cca 5 minút od chvíle, kedy začne vrieť voda.
Po prejdení času ešte horúce poháre opatrne vyberte, osušte utierkou a viečkom nadol postavte na starý uterák. Vizuálne skontrolujte tesnosť (mokré fľaky na uteráku, retiazkovanie bubliniek v náleve). Vychladnuté a dokonale utesnené poháre so zaváranými uhorkami odložte do tmavej komory.
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
To je návod na mäkké uhorky. Ak majú byť uhorky chrumkavé poháre položiť na podložku v hrnci, naliať vodu max. 2 cm nad podložku, zahriať na 75 c°, povyberať z hrnca a nechať chládnuť. Žiadne zakrývanie dekou ani ničím iným. Žiadnych 80 c° a o 100 c° už ani nehovorím.