Najlepší a rokmi overený recept na domáce kvasáky? Skúsená gazdinka teta Milka vám ukáže, ako na to!
Vynikajúca kuchárka a skúsená domáca gazdinka teta Milka Svobodová vám ukáže svoj dlhoročný osvedčený recept na prípravu domácich kvasákov.
Budete potrebovať
- 5-litrový pohár
- 2,5 kg väčších uhoriek (v dĺžke 8 až 10 cm)
- jednu viazaničku kôpru
- vychladnutý nálev (3 l vody, 4 PL soli)
- 2 krajce chleba
Ako si pripraviť domáce kvasáky
Na spodok umytého pohára dajte polovicu viazaničky kôpru. Pred vkladaním uhoriek do pohára ich umyte, odrežte im špičky a pozdĺžne ich narežte z troch strán.
Postupne ukladajte uhorky do kruhu na stojato. Ak je takto pohár naplnený, doplňte zvyšným kôprom.
Na vrch dajte krajec chleba a takto pripravený pohár zalejte studeným nálevom.
Pohár uzavrite potravinárskou fóliou a upevnite gumičkou alebo špagátom. Následne fóliu poprepichujte vidličkou, aby sa do naplneného pohára dostával vzduch.
Naplnený pohár dajte kvasiť na slnečné miesto, podľa intenzity slnka proces môže trvať 4 až 7 dní.
Asi po štyroch dňoch spozorujete, že voda začína byť zakalená a zmenila farbu.
Vtedy je čas dať dole fóliu, vybrať chlieb a kôpor. Rovnako vyberte z pohára aj hotové kvasáky.
Nálev, v ktorom sa kvasili uhorky, prelejte cez sitko.
Následne povkladajte kvasáky naspäť do premytého pohára, zalejte precedeným nálevom, uzavrite a uložte do chladničky.
Text a foto: Viliam Krížik
Realizácia: Milka Svobodová
Zdroj: Časopis Urob si sám
Komentáre