Domáce kvasáky
Zdroj: shutterstock.com

Najlepší a rokmi overený recept na domáce kvasáky? Skúsená gazdinka teta Milka vám ukáže, ako na to!

Vynikajúca kuchárka a skúsená domáca gazdinka teta Milka Svobodová vám ukáže svoj dlhoročný osvedčený recept na prípravu domácich kvasákov.

Budete potrebovať

  • 5-litrový pohár
  • 2,5 kg väčších uhoriek (v dĺžke 8 až 10 cm)
  • jednu viazaničku kôpru
  • vychladnutý nálev (3 l vody, 4 PL soli)
  • 2 krajce chleba

Ako si pripraviť domáce kvasáky

Príprava domácich kvasákov
Zdroj: Viliam Krížik

Na spodok umytého pohára dajte polovicu viazaničky kôpru. Pred vkladaním uhoriek do pohára ich umyte, odrežte im špičky a pozdĺžne ich narežte z troch strán.

Príprava domácich kvasákov
Zdroj: Viliam Krížik

Postupne ukladajte uhorky do kruhu na stojato. Ak je takto pohár naplnený, doplňte zvyšným kôprom.

Príprava domácich kvasákov
Zdroj: Viliam Krížik

Na vrch dajte krajec chleba a takto pripravený pohár zalejte studeným nálevom.

Príprava domácich kvasákov
Zdroj: Viliam Krížik

Pohár uzavrite potravinárskou fóliou a upevnite gumičkou alebo špagátom. Následne fóliu poprepichujte vidličkou, aby sa do naplneného pohára dostával vzduch.

Príprava domácich kvasákov
Zdroj: Viliam Krížik

Naplnený pohár dajte kvasiť na slnečné miesto, podľa intenzity slnka proces môže trvať 4 až 7 dní.

Príprava domácich kvasákov
Zdroj: Viliam Krížik

Asi po štyroch dňoch spozorujete, že voda začína byť zakalená a zmenila farbu.

Príprava domácich kvasákov
Zdroj: Viliam Krížik

Vtedy je čas dať dole fóliu, vybrať chlieb a kôpor. Rovnako vyberte z pohára aj hotové kvasáky.

Príprava domácich kvasákov
Zdroj: Viliam Krížik

Nálev, v ktorom sa kvasili uhorky, prelejte cez sitko.

Príprava domácich kvasákov
Zdroj: Viliam Krížik

Následne povkladajte kvasáky naspäť do premytého pohára, zalejte precedeným nálevom, uzavrite a uložte do chladničky.

Pozrite si aj video z prípravy kvasákov:

Text a foto: Viliam Krížik
Realizácia: Milka Svobodová
Zdroj: Časopis Urob si sám

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.