Zavárate čerešne a višne? Vyskúšajte nové recepty, ako si na úrode pochutnať aj neskôr
Symbol leta práve dozrieva. Tak hor sa do kuchyne vyskúšať nové recepty, s ktorými si môžete svoju úrodu odložiť aj na dlhé zimné mesiace.
Galéria
Tradičná čerešňová marmeláda bez pektínu
Budete potrebovať:
- 1 kg vykôstkovaných a odstopkovaných čerešní
- 0,7 kg cukru
- 1 citrón
Umyté, odkôstkované čerešne vložte do väčšieho hrnca, prisypte k nim cukor a dajte zmes na sporák variť.
Rozkrojte umytý citrón na polovicu, vytlačte z neho do zmesi jeho šťavu a nakoniec do hrnca pridajte obe vyšťavené polovice citróna. Zmes dobre premiešajte a priveďte ju do varu.
Znížte teplotu a zmes nechajte za občasného miešania variť približne 30 až 60 minút. Vyvarené citróny vyberte a ak chcete dosiahnuť jemnejšiu konzistenciu marmelády, ponorným tyčovým mixérom zmes rozmixujte.
Či je marmeláda hotová, zistíte tak, že kvapnete z nej trocha na v mrazničke vychladený tanierik. Keď marmeláda ostane na tanieriku po jeho naklonení nehybne na mieste, je hotová, ak sa po ňom rozlieva, pokračujte vo varení.
Hotovú marmeládu plňte do čistých pohárikov až po ich okraj a zavrite sterilizovanými viečkami. Môžete na ne kvapnúť aj dve-tri kvapky rumu alebo vodky. Po uzavretí pohárov ich otočte hore dnom, aby sa vytvoril podtlak. Hotovo!
Čerešňový kompót
Čerešne vytrieďte, odstopkujte a umyte. Môžete ich blanšírovať v rôznych šťavách, chutnou voľbou je višňa alebo (čo je ešte lepšie) čerešňovo-ríbezľová šťava s trochou škorice. Poháre plňte za horúca, dobre uzavrite a sterilizujte v hrnci s vodou 25 minút pri 85 °C.
Domáca čerešňová limonáda
Budete potrebovať
- 4 šálky vody alebo minerálky
- 2 šálky domácej čerešňovej šťavy
- 1/2 šálky citrónovej alebo limetovej šťavy
- 1 – 2 PL medu
- kúsok čerstvého zázvoru
- čerešne
- ľad
Ak máte vlastnú bohatú úrodu čerešní alebo višní, odšťavte ich na odšťavovači alebo ich krátko povarte a prepasírujte. Šťavu použijete na prípravu limonády. Zázvor nastrúhajte do pohára alebo misky a zalejte ho trochou vriacej vody, aby sa vylúhoval. Vo veľkej nádobe zmiešajte čerešňovú šťavu, vodu alebo minerálku, šťavu z citrónov alebo limiet. Do polovychladnutého zázvorového výluhu vmiešajte med tak, aby sa dôkladne rozpustil. Zmes preceďte cez husté sitko a vmiešajte do nápoja. Servírujte dozdobené čerstvými čerešňami a kockami ľadu.
Domáca griotka
Budete potrebovať:
- 0,75 kg cukor
- 4 kg višní
- domáca pálenka, brandy alebo rum
Višne so stopkami opláchnite vodou. Stopky potom skráťte na dĺžku asi 1 cm. Takto pripravené ich naplňte až po vrch veľkého päťlitrového zaváracieho pohára. Cez lievik prisypte do 1/3 pohára cukor a nakoniec ich zalejte brandy alebo domácou pálenkou až po vrch pohára. Pevne uzavrite viečkom a pohár v rukách pretrepte, až kým sa nerozpustí cukor. Potom nádobu umiestnite na šesť mesiacov na chladné tmavé miesto. Nezabudnite s pohárom každý mesiac potriasť. Na Vianoce zlejte hotovú griotku do fliaš a kokteilové višne použite napríklad do praliniek.
Vedeli ste, že to ide aj obyčajnou kancelárskou spinkou? Zoberte si spinku, ktorá vyzerá ako podlhovastý zavináč, vniknite do čerešne cez dierku po stopke, podberte kôstku a vytiahnite ju. Ak sa chcete vyhnúť striekaniu šťavy pri odkôstkovaní, višne alebo čerešne vložte do misy s vodou a proces odkôstkovania robte pod vodou.
Komentáre