Cuketa, rajčiny aj cesnak! Vyskúšajte najlepšie recepty na zaváranie od skúsenej domácej gazdinky
Vynikajúca kuchárka a skúsená domáca gazdinka Milka Svobodová vám prezradí svoje najlepšie recepty na zaváranie.
Galéria
Grilovaná cuketa marinovaná v olivovom oleji
Budete potrebovať:
- 5 až 10 malých cukiet
- 1 l extra panenského olivového oleja
- soľ
- 5 strúčikov cesnaku
- bylinky podľa vlastného výberu (napr. rozmarín, tymian alebo oregano)
Príprava:
Cuketu umyte a nakrájajte na rovnomerne tenké plátky. Plátky cukety rozložte na tanier, posypte soľou a nechajte pol hodiny pôsobiť. Zotrite soľ a vlhkosť kuchynským papierom. Plátky cukety opečte na grile alebo opečte na troche olivového oleja, kým sa nerozvinie typická pečená vôňa. Nakoniec vychladnutú zeleninu vložte spolu s ošúpaným cesnakom a bylinkami do pohárov a zalejte ich olivovým olejom.
Sladkokyslá nakladaná cuketa
Budete potrebovať:
- 2 kg cukety
- 2 cibule
- 750 ml octu (napríklad bieleho vínneho octu alebo jablčného octu)
- 500 ml vody
- 300 g cukru
- 2 – 3 lyžice soli
- 2 lyžice hotovej zmesi korenia na uhorky na nakladanie
Príprava:
Cuketu umyte a nakrájajte na kúsky. V prípade veľmi veľkých semienok odstráňte jadro pred ďalším spracovaním. Ošúpanú cibuľu nakrájajte na kolieska. Vo veľkom hrnci priveďte do varu ocot, vodu, cukor, soľ a zmes korenia. Pridajte kúsky cukety a varte asi 6 minút, podľa ich veľkosti. Potom cukety vyberte dierovanou lyžicou a navrstvite do pohárov spolu s cibuľou. Zalejte ešte horúcim vývarom, koreniny rovnomerne rozložte a poháre ihneď zatvorte.
Fazuľový šalát
Budete potrebovať:
- štyri 250 ml poháre
- 1 kg strukovej fazule
- 300 ml vody
- 500 ml bieleho vínneho octu
- 4 šalotky
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice cukru
- 1 ČL soli
- 2 bobkové listy
- 1 lyžicu horčičných semienok
- 1 lyžičku korenia
Príprava:
Fazuľu očistite a varte v osolenej vode asi desať minút, potom sceďte. Slaný nálev z varenia (300 ml), ocot, ošúpanú šalotku, olúpané strúčiky cesnaku, cukor, soľ a korenie priveďte do varu, pridajte fazuľu a päť minút povarte. Fazuľu vyberte z hrnca a husto navrstvite do pripravených pohárov. Vývar opäť priveďte do varu a zalejte fazuľu. Poháre pevne uzavrite a na 5 minút položte na veko.
Zavárané egreše
Budete potrebovať:
- 3 až 4 poháre (500 ml)
- 1 kg egrešov
- 1 l vody
- 500 g cukru
Príprava:
Celé egreše umyte, zbavte stopiek a oschnutých kvetov. Aby bobule neskôr nepraskli, môžete ich v prípade potreby prepichnúť špáradlom. Vodu priveďte do varu a rozpustite v nej cukor. Egreše navrstvite do zaváracích pohárov a zalejte cukrovou vodou s teplotou 85 °C. Bobule by mali byť úplne pokryté tekutinou. Poháre pevne uzavrite a varte pri teplote 85 °C 20 minút. Potom nechajte poháre vychladnúť na kuchynskej utierke alebo drôtenej mriežke.
Znojemské kyslé uhorky
Budete potrebovať:
- 2 kg uhoriek (veľkosť 4 – 5 cm)
- nové korenie celé
- čierne korenie celé
- bobkový list
- 3 menšie cibule
- ocot
- kôpor
- koreň chrenu
- 2 až 3 mrkvy
- štipľavé feferóny
- sacharín (stolové sladidlo)
- 7 zaváraninových fliaš (7 dcl)
- viečka so závitom
- hrniec na zaváranie s teplomerom
Postup prípravy:
Uhorky, kôpor, ako aj všetku ostatnú zeleninu umyte pod prúdom tečúcej vody.
Na dno umytých pohárov dajte trocha kôpru a postupne ich vypĺňajte uhorkami. Ukladajte ich vždy zvisle do pohára.
Pomedzi uhorky pridajte cibuľu, mrkvu, koreň chrenu, bobkový list. Kto má rád pikantnejšie, môže pridať aj feferóny.
Uhorky, ktoré pretŕčajú nad okraj pohára, zrežte väčším nožom.
Každý 7 dcl pohár zalejte 70 ml octu, posypte kávovou lyžičkou soli a pridajte 5 zrniečok sacharínu.
Takto naplnené poháre zalejte vodou a do každého pohára pridajte ešte 4 ks nového korenia, 5 ks čierneho korenia a jeden bobkový list.
Poháre uzavrite viečkami na závit tak, aby dobre držali. Následne ich vložte do zaváracieho hrnca.
Naplnený hrniec pohármi zalejte studenou vodou približne po vrch zaváraniny, uzavrite pokrievkou a vložte teplomer.
Vodu zohrievajte, až kým sa na teplomery neobjaví 65 až 70 °C, približne 10 až 15 minút.
Rajčiny v octe
Budete potrebovať:
- 1,5 kg rajčín
- 1 l vody
- 200 ml octu
- 80 g cukru
- 30 g soli
- 5 – 6 bobkových listov
- 3 lyžice korenia
Príprava:
Umyte rajčiny. V hrnci si pripravte vývar. Nalejte doň vodu, ocot, cukor a soľ a priveďte do varu. Do čistých pohárov rozdeľte bobkové listy a zrnká korenia. Naplňte rajčinami a zalejte vriacim vývarom. Poháre pevne uzavrite a nechajte dusiť v zaváracom hrnci.
Ak chcete rajčiny zavárať v rúre, naplňte zaváracie poháre podľa vyššie uvedeného popisu a vložte ich do odkvapkávacej misky naplnenej vodou do výšky asi 2 cm. Teplota v rúre by mala byť okolo 180 °C s horným a spodným ohrevom. Umiestnite do nej nádobu na odkvapkávanie s pohármi a vypnite rúru, hneď ako sa v pohároch objavia bubliny. Potom ich nechajte ešte pol hodiny v zatvorenej rúre. Následne ich vyberte a nechajte pomaly vychladnúť.
Rajčinová omáčka
Budete potrebovať:
- 5 až 6 pohárov (500 ml)
- 2,5 kg zrelých rajčín
- 200 g cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- soľ
- korenie
- čerstvé bylinky podľa vlastného výberu (napr. rozmarín, oregano alebo tymian)
Príprava:
Rajčiny umyte, nakrájajte na malé kocky a odstráňte stopky. Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno. Na panvici rozohrejte olej a opražte na ňom cibuľu. Potom pridajte cesnak a kúsky rajčín. Zmes nechajte dusiť na strednom ohni asi 15 minút. Omáčku občas premiešajte. Pridajte soľ, korenie a nasekané bylinky a varte ďalších desať minút. Pre jemnejšiu konzistenciu môžete hmotu následne rozmixovať alebo precediť. Pripravenú rajčinovú omáčku naplňte do sterilizovaných zaváracích pohárov, dobre uzavrite a omáčku v pohároch prevarte. Čas varu v hrnci pri teplote 90 °C je asi pol hodiny. Omáčku môžete sterilizovať aj v predhriatej rúre (asi 180 °C), kým sa neobjavia bublinky. Potom rúru vypnite a asi po pol hodine poháre vyberte, aby vychladli.
Pikantný nakladaný cesnak
Budete potrebovať:
- 2 kg cesnaku
- 1 l bieleho vínneho octu
- 1/8 l extra panenského olivového oleja
- ½ l vody
- 170 g cukru
- 80 g soli
- 80 g celého korenia
- rozmarín
- bobkové listy
- pár klinčekov
- tymian podľa chuti
- 1 – 2 feferónky
Príprava:
Ošúpte strúčiky cesnaku a namočte ich na noc do horúcej vody. Na druhý deň strúčiky cesnaku minútu povarte v osolenej vode. Predídete tak odfarbeniu cesnaku. Vyberte cesnak z vody. Všetky ostatné ingrediencie okrem cesnaku povarte v hrnci 15 minút. Potom hrniec odstavte z ohňa, vložte doň už aj cesnak a nechajte 10 minút odstáť (nevarte!). Až potom opäť všetko zohrejte na asi 85 °C, nalejte do horúcich pohárov a pridajte kvapku olivového oleja. Hneď uzavrite a nechajte vychladnúť.
Zaváraná červená paprika kapia
Budete potrebovať:
- 1,5 kg červenej papriky kapia
- 1 ¼ dcl oleja na varenie
- 2,5 dcl vody
- 1 ¼ dcl octu
- 4 alebo 5 strúčkov cesnaku
- kávová lyžička soli
- 2 kávové lyžičky cukru
Príprava:
Kapiu umyte pod tečúcou vodou a nakrájajte pozdĺžne, aby sa dobre zemstila do pohárov. Pripravte si nálev. V hrnci priveďte do varu vodu, ocot, olej, soľ a cukor a pridajte variť nakrájanú kapiu spolu so strúčikmi cesnaku, aby zmäkli. Občas premiešajte. Po vychladnutí môžete začať plniť poháre zmäknutou paprikou a následne ju zaliať studeným nálevom. Poháre dobre uzatvorte viečkami, vložte do zaváracieho hrnca, zalejte po vrch viečok studenou vodou a varte, až kým teplota v hrnci nestúpne na 85 °C.
Tradičné kvasáky
Budete potrebovať:
- 5-litrový pohár
- 2,5 kg väčších uhoriek (v dĺžke 8 až 10 cm)
- jednu viazaničku kôpru
- vychladnutý nálev (3 l vody, 4 PL soli)
- 2 krajce chleba
Prípravu si môžete pozrieť vo videu:
Asi po štyroch dňoch spozorujete, že voda začína byť zakalená a zmenila farbu. Vtedy je čas dať dole fóliu, vybrať chlieb a kôpor. Rovnako vyberte z pohára aj hotové kvasáky. Nálev, v ktorom sa kvasili uhorky, prelejte cez sitko. Následne povkladajte kvasáky naspäť do premytého pohára, zalejte precedeným nálevom, uzavrite a uložte do chladničky.
Text: Viliam Krížik v spolupráci s Milkou Svobodovou
Foto: Viliam Krížik, shutterstock.com
Zdroj: Časopis Urob si sám
Komentáre