Domáce zaváraniny
Galéria (13) Zdroj: shutterstock.com

Cuketa, rajčiny aj cesnak! Vyskúšajte najlepšie recepty na zaváranie od skúsenej domácej gazdinky

Vynikajúca kuchárka a skúsená domáca gazdinka Milka Svobodová vám prezradí svoje najlepšie recepty na zaváranie.

Galéria

Domáce zaváraniny
Grilovaná cuketa marinovaná v olivovom oleji
Sladkokyslá nakladaná cuketa
Fazuľový šalát zaváraný
Zavárané egreše
Znojemské kyslé uhorky
Rajčiny v octe
Rajčinová omáčka

Grilovaná cuketa marinovaná v olivovom oleji

Grilovaná cuketa marinovaná v olivovom oleji
Zdroj: shutterstock.com

Budete potrebovať:

  • 5 až 10 malých cukiet
  • 1 l extra panenského olivového oleja
  • soľ
  • 5 strúčikov cesnaku
  • bylinky podľa vlastného výberu (napr. rozmarín, tymian alebo oregano)

Príprava:

Cuketu umyte a nakrájajte na rovnomerne tenké plátky. Plátky cukety rozložte na tanier, posypte soľou a nechajte pol hodiny pôsobiť. Zotrite soľ a vlhkosť kuchynským papierom. Plátky cukety opečte na grile alebo opečte na troche olivového oleja, kým sa nerozvinie typická pečená vôňa. Nakoniec vychladnutú zeleninu vložte spolu s ošúpaným cesnakom a bylinkami do pohárov a zalejte ich olivovým olejom.

Tip: Jedna alebo dve čili papričky v pohári dodajú jemnú pikantnosť.

Sladkokyslá nakladaná cuketa

Sladkokyslá nakladaná cuketa
Zdroj: shutterstock.com

Budete potrebovať:

  • 2 kg cukety
  • 2 cibule
  • 750 ml octu (napríklad bieleho vínneho octu alebo jablčného octu)
  • 500 ml vody
  • 300 g cukru
  • 2 – 3 lyžice soli
  • 2 lyžice hotovej zmesi korenia na uhorky na nakladanie

Príprava:

Cuketu umyte a nakrájajte na kúsky. V prípade veľmi veľkých semienok odstráňte jadro pred ďalším spracovaním. Ošúpanú cibuľu nakrájajte na kolieska. Vo veľkom hrnci priveďte do varu ocot, vodu, cukor, soľ a zmes korenia. Pridajte kúsky cukety a varte asi 6 minút, podľa ich veľkosti. Potom cukety vyberte dierovanou lyžicou a navrstvite do pohárov spolu s cibuľou. Zalejte ešte horúcim vývarom, koreniny rovnomerne rozložte a poháre ihneď zatvorte.

Tip: Pred vyskúšaním by ste mali nakladanú cuketu nechať aspoň deň odležať, aby sa chute rozvinuli.

Fazuľový šalát

Fazuľový šalát zaváraný
Zdroj: shutterstock.com

Budete potrebovať:

  • štyri 250 ml poháre
  • 1 kg strukovej fazule
  • 300 ml vody
  • 500 ml bieleho vínneho octu
  • 4 šalotky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice cukru
  • 1 ČL soli
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžicu horčičných semienok
  • 1 lyžičku korenia

Príprava:

Fazuľu očistite a varte v osolenej vode asi desať minút, potom sceďte. Slaný nálev z varenia (300 ml), ocot, ošúpanú šalotku, olúpané strúčiky cesnaku, cukor, soľ a korenie priveďte do varu, pridajte fazuľu a päť minút povarte. Fazuľu vyberte z hrnca a husto navrstvite do pripravených pohárov. Vývar opäť priveďte do varu a zalejte fazuľu. Poháre pevne uzavrite a na 5 minút položte na veko.

Zavárané egreše

Zavárané egreše
Zdroj: shutterstock.com

Budete potrebovať:

  • 3 až 4 poháre (500 ml)
  • 1 kg egrešov
  • 1 l vody
  • 500 g cukru

Príprava:

Celé egreše umyte, zbavte stopiek a oschnutých kvetov. Aby bobule neskôr nepraskli, môžete ich v prípade potreby prepichnúť špáradlom. Vodu priveďte do varu a rozpustite v nej cukor. Egreše navrstvite do zaváracích pohárov a zalejte cukrovou vodou s teplotou 85 °C. Bobule by mali byť úplne pokryté tekutinou. Poháre pevne uzavrite a varte pri teplote 85 °C 20 minút. Potom nechajte poháre vychladnúť na kuchynskej utierke alebo drôtenej mriežke.

Znojemské kyslé uhorky

Znojemské kyslé uhorky
Zdroj: shutterstock.com

Budete potrebovať:

  • 2 kg uhoriek (veľkosť 4 – 5 cm)
  • nové korenie celé
  • čierne korenie celé
  • bobkový list
  • 3 menšie cibule
  • ocot
  • kôpor
  • koreň chrenu
  • 2 až 3 mrkvy
  • štipľavé feferóny
  • sacharín (stolové sladidlo)
  • 7 zaváraninových fliaš (7 dcl)
  • viečka so závitom
  • hrniec na zaváranie s teplomerom

Postup prípravy:

Uhorky, kôpor, ako aj všetku ostatnú zeleninu umyte pod prúdom tečúcej vody.

Na dno umytých pohárov dajte trocha kôpru a postupne ich vypĺňajte uhorkami. Ukladajte ich vždy zvisle do pohára.

Pomedzi uhorky pridajte cibuľu, mrkvu, koreň chrenu, bobkový list. Kto má rád pikantnejšie, môže pridať aj feferóny.

Koreňová zelenina pridaná k uhorkám okrem chuti vylepší aj ich vzhľad.

Uhorky, ktoré pretŕčajú nad okraj pohára, zrežte väčším nožom.

Každý 7 dcl pohár zalejte 70 ml octu, posypte kávovou lyžičkou soli a pridajte 5 zrniečok sacharínu.

Takto naplnené poháre zalejte vodou a do každého pohára pridajte ešte 4 ks nového korenia, 5 ks čierneho korenia a jeden bobkový list.

Poháre uzavrite viečkami na závit tak, aby dobre držali. Následne ich vložte do zaváracieho hrnca.

Naplnený hrniec pohármi zalejte studenou vodou približne po vrch zaváraniny, uzavrite pokrievkou a vložte teplomer.

Vodu zohrievajte, až kým sa na teplomery neobjaví 65 až 70 °C, približne 10 až 15 minút.

Rajčiny v octe

Rajčiny v octe
Zdroj: shutterstock.com

Budete potrebovať:

  • 1,5 kg rajčín
  • 1 l vody
  • 200 ml octu
  • 80 g cukru
  • 30 g soli
  • 5 – 6 bobkových listov
  • 3 lyžice korenia

Príprava:

Umyte rajčiny. V hrnci si pripravte vývar. Nalejte doň vodu, ocot, cukor a soľ a priveďte do varu. Do čistých pohárov rozdeľte bobkové listy a zrnká korenia. Naplňte rajčinami a zalejte vriacim vývarom. Poháre pevne uzavrite a nechajte dusiť v zaváracom hrnci.

Ak chcete rajčiny zavárať v rúre, naplňte zaváracie poháre podľa vyššie uvedeného popisu a vložte ich do odkvapkávacej misky naplnenej vodou do výšky asi 2 cm. Teplota v rúre by mala byť okolo 180 °C s horným a spodným ohrevom. Umiestnite do nej nádobu na odkvapkávanie s pohármi a vypnite rúru, hneď ako sa v pohároch objavia bubliny. Potom ich nechajte ešte pol hodiny v zatvorenej rúre. Následne ich vyberte a nechajte pomaly vychladnúť.

Rajčinová omáčka

Rajčinová omáčka
Zdroj: shutterstock.com

Budete potrebovať:

  • 5 až 6 pohárov (500 ml)
  • 2,5 kg zrelých rajčín
  • 200 g cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice oleja
  • soľ
  • korenie
  • čerstvé bylinky podľa vlastného výberu (napr. rozmarín, oregano alebo tymian)

Príprava:

Rajčiny umyte, nakrájajte na malé kocky a odstráňte stopky. Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno. Na panvici rozohrejte olej a opražte na ňom cibuľu. Potom pridajte cesnak a kúsky rajčín. Zmes nechajte dusiť na strednom ohni asi 15 minút. Omáčku občas premiešajte. Pridajte soľ, korenie a nasekané bylinky a varte ďalších desať minút. Pre jemnejšiu konzistenciu môžete hmotu následne rozmixovať alebo precediť. Pripravenú rajčinovú omáčku naplňte do sterilizovaných zaváracích pohárov, dobre uzavrite a omáčku v pohároch prevarte. Čas varu v hrnci pri teplote 90 °C je asi pol hodiny. Omáčku môžete sterilizovať aj v predhriatej rúre (asi 180 °C), kým sa neobjavia bublinky. Potom rúru vypnite a asi po pol hodine poháre vyberte, aby vychladli.

Pikantný nakladaný cesnak

Pikantný nakladaný cesnak
Zdroj: shutterstock.com

Budete potrebovať:

  • 2 kg cesnaku
  • 1 l bieleho vínneho octu
  • 1/8 l extra panenského olivového oleja
  • ½ l vody
  • 170 g cukru
  • 80 g soli
  • 80 g celého korenia
  • rozmarín
  • bobkové listy
  • pár klinčekov
  • tymian podľa chuti
  • 1 – 2 feferónky

Príprava:

Ošúpte strúčiky cesnaku a namočte ich na noc do horúcej vody. Na druhý deň strúčiky cesnaku minútu povarte v osolenej vode. Predídete tak odfarbeniu cesnaku. Vyberte cesnak z vody. Všetky ostatné ingrediencie okrem cesnaku povarte v hrnci 15 minút. Potom hrniec odstavte z ohňa, vložte doň už aj cesnak a nechajte 10 minút odstáť (nevarte!). Až potom opäť všetko zohrejte na asi 85 °C, nalejte do horúcich pohárov a pridajte kvapku olivového oleja. Hneď uzavrite a nechajte vychladnúť.

Zaváraná červená paprika kapia

Zaváraná červená paprika kapia
Zdroj: shutterstock.com

Budete potrebovať:

  • 1,5 kg červenej papriky kapia
  • 1 ¼ dcl oleja na varenie
  • 2,5 dcl vody
  • 1 ¼ dcl octu
  • 4 alebo 5 strúčkov cesnaku
  • kávová lyžička soli
  • 2 kávové lyžičky cukru

Príprava:

Kapiu umyte pod tečúcou vodou a nakrájajte pozdĺžne, aby sa dobre zemstila do pohárov. Pripravte si nálev. V hrnci priveďte do varu vodu, ocot, olej, soľ a cukor a pridajte variť nakrájanú kapiu spolu so strúčikmi cesnaku, aby zmäkli. Občas premiešajte. Po vychladnutí môžete začať plniť poháre zmäknutou paprikou a následne ju zaliať studeným nálevom. Poháre dobre uzatvorte viečkami, vložte do zaváracieho hrnca, zalejte po vrch viečok studenou vodou a varte, až kým teplota v hrnci nestúpne na 85 °C.

Tradičné kvasáky

Domáce tradičné kvasáky
Zdroj: shutterstock.com

Budete potrebovať:

  • 5-litrový pohár
  • 2,5 kg väčších uhoriek (v dĺžke 8 až 10 cm)
  • jednu viazaničku kôpru
  • vychladnutý nálev (3 l vody, 4 PL soli)
  • 2 krajce chleba

Prípravu si môžete pozrieť vo videu:

Asi po štyroch dňoch spozorujete, že voda začína byť zakalená a zmenila farbu. Vtedy je čas dať dole fóliu, vybrať chlieb a kôpor. Rovnako vyberte z pohára aj hotové kvasáky. Nálev, v ktorom sa kvasili uhorky, prelejte cez sitko. Následne povkladajte kvasáky naspäť do premytého pohára, zalejte precedeným nálevom, uzavrite a uložte do chladničky.

Text: Viliam Krížik v spolupráci s Milkou Svobodovou
Foto: Viliam Krížik, shutterstock.com
Zdroj: Časopis Urob si sám

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje