Kedy je najlepšie oberať hrušky, ako ich skladovať a konzervovať
Ak máte v záhrade hrušku alebo viac stromov s týmto chutným jesenným ovocím, určite vás zaujíma, ako sa dajú hrušky skladovať, keď nestačíte všetky zjesť. Zrelé plody nevydržia dlho v dobrom stave, preto sa pozrieme aj na spôsoby ich konzervovania. Čo všetko môžete urobiť s väčším množstvom hrušiek?
Čerstvej hruške v plnej zrelosti odtrhnutej priamo zo stromu sa nič nevyrovná, ale nie je vždy ľahké zistiť, kedy je ten správny čas na zber. Hrušky dozrievajú zvnútra von, takže, ak ich necháme dozrieť na strome, budú síce zvonku vyzerať dobre, ale vo vnútri môžu byť už prezreté – mäkké a hnedé. Práve preto väčšina šikovných záhradkárov zbiera hrušky, keď sú ešte pevné, tvrdé a potom ich nechajú dozrieť mimo stromu.
Ako najlepšie nechať dozrieť obraté hrušky
Hrušky môžete nechať dozrieť niekoľkými spôsobmi. Ak ich plánujete čoskoro jesť, nechajte ich dozrieť pri izbovej teplote na kuchynskej linke. Keď chcete urýchliť dozrievanie, vložte hrušky do uzavretého papierového vrecka. Uvoľňujú plynný etylén, ktorý sa hromadí vo vrecku, čo urýchľuje dozrievanie.
Ak chcete hrušky uskladniť na dlhší čas, skladujte ich v chladničke. Tam vydržia jeden až tri mesiace – podľa odrody a stavu zrelosti. Vždy si vyberte na stôl či na linku toľko, koľko ste pripravení zjesť alebo ináč použiť najbližšie 2-3 dni a nechajte ich dozrieť.
Ktoré hrušky sú najvhodnejšie na konzervovanie?
Niektoré druhy hrušiek sú na konzervovanie vhodnejšie ako iné. Patria sem najmä odrody: Green a Red Anjou, Red Bartlett, Concorde, Kieffer a Seckel. Hrušky môžete konzervovať surové a následne zaliate sirupom alebo ich zahrievate spolu so sirupom a potom preložíte do pohárov.
Ako zavariť hrušky
Na naplnenie litrovej nádoby (o niečo menej ako liter) potrebujete zhruba 1 kg až 1,2 kg hrušiek. Hrušky umyte, ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na polovice. Aby nezhnedli, vložte ich do zmesi kyseliny askorbovej a vody (alebo vo vode rozdrvte tabletu vitamínu C). Hrušky sceďte a krátko povarte spolu so sirupom, prípadne si sirup pripravte samostatne, hrušky naložte do pohárov a zalejte pripraveným sirupom. Naplnené poháre pevne uzatvorte a nechajte sterilizovať vo vodnom kúpeli 25 minút.
Iné vhodné spôsoby, ako spracovať hrušky
Hoci je to v našich končinách menej časté, ale hrušky môžete zavariť aj v sladko-kyslom náleve podobne ako uhorky. Tiež je z nich chutné čatní. Z hrušiek v kombinácii s iným chuťovo výraznejším ovocím sú skvelé domáce detské výživy, ale aj sušené ovocné kože. Fantastické sú upečené s maslom, v kombinácii so škoricou, klinčekmi či orechmi, a samozrejme v koláčoch.
Hrušky tiež môžete (podobne ako jablká) sušiť v sušičke, v rúre alebo na slnku. Na tento účel použite radšej pevné, zrelé hrušky, nie mäkké, maslové. Ovocie pred sušením ošúpte, šupka by nepríjemne stvrdla. Nakrájané hrušky na chvíľu namočte do zmesi kyseliny askorbovej alebo rozdrveného vitamínu C a vody, aby ste zabránili zhnednutiu dužiny a môžete sušiť.
Urobte si chutné hruškové „maslo“
Veľmi dobrý spôsob spracovania hrušiek je aj výroba hruškového „masla“. Hruškové „maslo“ skvele chutí okorenené muškátovým orieškom, škoricou, pomarančovou kôrou alebo šťavou a štipkou zázvoru. Ako ho pripravíte?
Ingrediencie
- 1 300 g zrelých olúpaných a na kocky nakrájaných hrušiek
- 3 polievkové lyžice medu
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička mletej škorice
- ½ lyžičky mletého zázvoru
- ¼ lyžičky soli
- štipka muškátového orieška
- štipka mletých klinčekov
Postup
Všetky ingrediencie spolu premiešajte v hrnci a priveďte do varu. Znížte teplotu a varte ešte asi 50 minút. Hrniec čiastočne prikryte pokrievkou. Zmes sledujte a občas premiešajte, aby sa spodok nepripálil. Keď sa mierne zredukuje a zhustne, odložte vzniknutú kašu z tepla a v kuchynskom robote rozmixujte do hladka.
Hotové „maslo“ vložte do zaváracích pohárov, uzavrite a ochlaďte. V chladničke vydrží týždeň, môžete ho však aj konzervovať sterilizovaním a urobiť si zásoby na celú zimu.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre