Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Každý záhradkár vie, že nie je dobré dávať rovnaké plodiny na rovnaké miesta v záhradke ako po minulé roky. Viete však, ako ich striedať? Nie je to úplne jedno!

Ešte predtým, ako začnete vysádzať priesady alebo vysievať plodiny do záhrady, mali by ste si rozvrhnúť záhradný plán. Patrí doň aj fóliovník alebo skleník? Výhoda! Už môžete siať semiačka „rýchlenej zeleniny“. Kedy a aké? Kedy budete mať úrodu?

Smrčok jedlý (Morchella esculenta) nie je u nás tak často používaný ako šampiňóny či dubáky, ale tí, ktorí poznajú jeho chuť, ho vyhľadávajú. Hubu môžete použiť do polievok, naplniť mäsom – dokonca sama chuťou pripomína mäso. Viete, kde smrčok nájdete a ako si ho vypestujete vo vlastnej záhrade?

V miernych zimách záhrada ožije často koncom januára. Pre záhradkárov je to znamenie, že môžu byť opäť aktívni. Prinášame vám tipy, na čo sa zamerať v záhrade počas tohto mesiaca.

To, čo v zime urobíme v záhrade, sa nám prejaví na jar a v lete. Okrem čistenia náradia a dezinfekcie skladu myslime aj na škodcov na stromoch. Mnohí prežívajú pod narušenou kôrou alebo na iných nečakaných miestach aj v zime.

Vďaka vrúbľovaniu ovocných stromov môžeme skombinovať odrezok z obľúbeného ušľachtilého stromu a podpník alebo konár iného ovocného stromu. Takto vyrastie genetická kópia stromu, z ktorého sme vrúbeľ odobrali. Samozrejme, je dôležité vhodne odobrať vrúbeľ a potom strom správne zaštepiť.

Nastielanie (mulčovanie) pôdy sa mnohým začínajúcim záhradkárom zdá ako zbytočná námaha. Tí skúsenejší však vedia, že prináša pozitíva, ktoré sa niekoľkonásobne vrátia. Poznáte hlavné výhody nastielania?

Zberom úrody na jeseň sa končí jedna pestovateľská etapa a v zápätí na ňu nadväzuje príprava pôdy na budúci rok, výsadba drevín či výsev a výsadba vybranej zeleniny. Áno, zeleniny.

Nielen makro-, ale aj mikroživiny môžu spôsobiť problém pri pestovaní rastlín. Rastliny ich potrebujú v podstatne menších množstvách ako makroživiny, ale v prípade nedostatku sa to môže na ich raste, vzhľade či úrode prejaviť. K dôležitým mikrioživinám patrí bór, meď, železo, mangán, molybdén a zinok. Hovorí sa im aj stopové prvky.