Tohtoročný február je veľmi netypický, skôr sa podobá už na začiatok jari. Dni sa predlžujú, cibuľové kvety sa pomaly, ale isto vynárajú z hliny. Na niektorých stromoch sa objavujú púčiky. Je najvyšší čas pripraviť záhradu na jarnú sejbu.
Pripravte si pôdu na výsev
Ak vo vašej záhrade nie je pôda zamrznutá, môžete začať s jej kultiváciou. Pôdu po zime urovnajte hrabľami, pridajte potrebné množstvo hnojiva – uprednostnite organické, jemne ho zapravte do pôdy. Ako organické hnojivo použite maštaľný hnoj, kompost, zelené hnojenie, substráty na báze zeminy, piesku, produkty z kôry a drevín či listovku. Myslite na to, že nedostatok organickej hmoty v pôde znižuje kvalitu úrody.
Vrchná vrstva pôdy, teda horné 3 až 4 centimetre, by mala mať jemnú štruktúru, prekyprite ju, hlbšie je potrebná pevnejšia pôda, ktorá zabezpečí dobrý prístup vody ku koreňom rastlín. Odborníci odporúčajú pripravenú pôdu zakryť čiernou fóliou, ktorá pôdu prehreje a ochráni pred nadmernou vlhkosťou.
Aké druhy zeleniny potrebujú organické hnojenie?
Organické hnojenie si vyžaduje kapusta, karfiol, kel, kel ružičkový, paprika, rajčiak, baklažán, uhorka, tekvica, rebarbora, špargľa a zeler.
Stredne náročné na hnojenie sú mangold, pór, čakanka šalátová, fazuľka, paštrnák a špenát. Tieto nepotrebujú priame hnojenie, ak ste pôdu hnojili pred zimou alebo pri pestovaní predplodiny. Niektoré druhy zeleniny neznášajú priame hnojenie maštaľným hnojom.
Náš tip: Ak nie ste si istí, či a v akom množstve hnojiť, dajte si vopred urobiť rozbor pôdy. Prehnojenie je rovnako nebezpečné ako nedostatok živín v pôde, neraz ešte viac. Ak je to potrebné, použite aj priemyselné hnojivá – optimálne pomaly rozpustné, ale len v nevyhnutných množstvách.
Pôdu nechajte odpočinúť a pripravte si semená
Takto pripravenú pôdu nechajte odpočinúť asi dva až tri týždne, aby sa do nej vstrebali živiny z hnojenia. Teraz je správny čas na kontrolu a prípravu semiačok. Odstráňte poškodené a staré semiačka. Všetky semiačka, ktoré plánujte zasadiť si poukladajte do škatúľ podľa dátumu výsevu. Bude sa vám omnoho jednoduchšie pracovať a automaticky budete vedieť, čo treba v najbližších dňoch zasadiť.
Skoré druhy zeleniny
Po tomto období, ak je teplota pôdy vyššia ako 5 až 10 stupňov, môžete priamo vysievať najskoršie druhy zeleniny: štiav, špenát, mangold, kôpor, mrkvu, petržlen, paštrnák, cibuľu, reďkovku, hrach. Ešte pred sejbou povytŕhajte všetku burinu, ktorá za ostatné obdobie v pôde vyrástla, aby nebrala živiny plodinám.
Sabína Zavarská
Foto: istock