Vďaka vrúbľovaniu ovocných stromov môžeme skombinovať odrezok z obľúbeného ušľachtilého stromu a podpník alebo konár iného ovocného stromu. Takto vyrastie genetická kópia stromu, z ktorého sme vrúbeľ odobrali. Samozrejme, je dôležité vhodne odobrať vrúbeľ a potom strom správne zaštepiť.
Zelenina a ovocie
Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.
Nastielanie (mulčovanie) pôdy sa mnohým začínajúcim záhradkárom zdá ako zbytočná námaha. Tí skúsenejší však vedia, že prináša pozitíva, ktoré sa niekoľkonásobne vrátia. Poznáte hlavné výhody nastielania?
Ešte skôr, ako si v správach o počasí prečítate upozornenie na prvé nočné mrazy, mali by ste v záhradke urobiť pár ochranných opatrení. Aké a prečo?
Zberom úrody na jeseň sa končí jedna pestovateľská etapa a v zápätí na ňu nadväzuje príprava pôdy na budúci rok, výsadba drevín či výsev a výsadba vybranej zeleniny. Áno, zeleniny.
Nielen makro-, ale aj mikroživiny môžu spôsobiť problém pri pestovaní rastlín. Rastliny ich potrebujú v podstatne menších množstvách ako makroživiny, ale v prípade nedostatku sa to môže na ich raste, vzhľade či úrode prejaviť. K dôležitým mikrioživinám patrí bór, meď, železo, mangán, molybdén a zinok. Hovorí sa im aj stopové prvky.
Okrem zberu jesenného ovocia je v októbri čas aj na sadenie a ochranu ovocných stromčekov. Jeseň je na rozdiel od jari vhodná na výsadbu odolnejších druhov ovocných stromčekov: jabloní, hrušiek, sliviek, ale aj kríkov egrešov a ríbezlí. Ako ich sadiť?
Hoci je tento mesiac najmä mesiacom zberu úrody, ešte stále môžeme niektoré druhy zeleniny aj sadiť. Viete aké?
Poradíme vám, čo a kedy vysievať a vysádzať. Samozrejme, termíny výsevov a výsadieb závisia od teploty v skleníku.
Obdobie paradajkovej úrody je stále v plnom prúde, ale určite aj vy pravidelne odstraňujete bočné výhonky, ale aj zvädnuté, poškodené, staršie, či vyschnuté časti. Môžete ich kompostovať alebo radšej nie?
Slivky a ringloty sú veľmi chutným jesenným ovocím a opäť platí, že najlepšie chutia tie, ktoré si vypestujete sami. Ak dodržíte základné zásady pestovania, môžete sa tešiť na chutnú úrodu, džemy či obľúbené slivkové gule.
Základom dobrej úrody je voda. Veď plody, ale i celé rastliny obsahujú v čerstvom stave až 90 % vody, stromy nad 80 %.
Leto je sezónou čerstvých plodov ovocia a zeleniny. Teraz je dostatok všetkého v prírodnom stave, to však nedokážeme spotrebovať. Navyše, potrebujeme si urobiť zásoby vitamínov aj na ostatné obdobia roka. Našťastie, existujú zdravé spôsoby, ako si zachovať chutné plody aj na mesiace po zbere.
Kde sa diskutuje