Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Vďaka vrúbľovaniu ovocných stromov môžeme skombinovať odrezok z obľúbeného ušľachtilého stromu a podpník alebo konár iného ovocného stromu. Takto vyrastie genetická kópia stromu, z ktorého sme vrúbeľ odobrali. Samozrejme, je dôležité vhodne odobrať vrúbeľ a potom strom správne zaštepiť.

Nastielanie (mulčovanie) pôdy sa mnohým začínajúcim záhradkárom zdá ako zbytočná námaha. Tí skúsenejší však vedia, že prináša pozitíva, ktoré sa niekoľkonásobne vrátia. Poznáte hlavné výhody nastielania?

Zberom úrody na jeseň sa končí jedna pestovateľská etapa a v zápätí na ňu nadväzuje príprava pôdy na budúci rok, výsadba drevín či výsev a výsadba vybranej zeleniny. Áno, zeleniny.

Nielen makro-, ale aj mikroživiny môžu spôsobiť problém pri pestovaní rastlín. Rastliny ich potrebujú v podstatne menších množstvách ako makroživiny, ale v prípade nedostatku sa to môže na ich raste, vzhľade či úrode prejaviť. K dôležitým mikrioživinám patrí bór, meď, železo, mangán, molybdén a zinok. Hovorí sa im aj stopové prvky.

Obdobie paradajkovej úrody je stále v plnom prúde, ale určite aj vy pravidelne odstraňujete bočné výhonky, ale aj zvädnuté, poškodené, staršie, či vyschnuté časti. Môžete ich kompostovať alebo radšej nie?

Slivky a ringloty sú veľmi chutným jesenným ovocím a opäť platí, že najlepšie chutia tie, ktoré si vypestujete sami. Ak dodržíte základné zásady pestovania, môžete sa tešiť na chutnú úrodu, džemy či obľúbené slivkové gule.

Základom dobrej úrody je voda. Veď plody, ale i celé rastliny obsahujú v čerstvom stave až 90 % vody, stromy nad 80 %.

Kde sa diskutuje