Výborný slivkový koláč na dva spôsoby
Obdobie sliviek sa intenzívne prejavuje aj v kuchyni mnohých rodín. Okrem slivkových gúľ či lekváru si určite radi pochutnáte aj na slivkovom koláči. Tieto recepty sú jednoduché, rýchle a šťavnaté. Dobrú chuť!
Jednoduchý slivkový koláč z dvoch ciest
Potrebujete:
2 nepečené krehké koláčové cestá – dostanete kúpiť ako polotovar už aj vyvaľkané alebo si urobte vlastné (môžete vyskúšať aj lístkové)
- 900 g sliviek
- ½ šálky cukru
- 2 lyžice múky
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžica masla
Ako na to?
Rúru predhrejte na 220 stupňov Celzia. Spodok koláčovej formy vysteľte jedným cestom. Umyte slivky, prekrojte ich na štvrtiny a naukladajte na cesto. Zmiešajte cukor, múku, škoricu a posypte zmesou slivky. Na vrch rovnomerne uložte kúsočky masla. Prikryte druhým cestom, obe cestá na bokoch spojte. Na vrchu koláča vyrežte alebo formičkou vykrojte niekoľko menších otvorov, aby bolo vidieť slivky. Prípadne môžete z druhého cesta urobiť mriežku.
Pečte 12 minút pri teplote 220 stupňov Celzia, potom znížte na 170 a pečte ešte 20 až 25 minút, podľa potreby, kým nebudú slivky vláčne a jemné. Servírujte teplé alebo studené – koláče chutia skvele na oba spôsoby.
Svieži slivkový koláč
Potrebujete:
- 1 1/2 šálky univerzálnej múky
- 1 lyžičku prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky soli
- ¾ lyžičky tekvicového korenia
- 1 šálku nesoleného masla, zmäknutého pri izbovej teplote
- 1 šálku cukru
- 2 veľké vajcia + 1 vaječný bielok
- 6 až 8 sliviek
Ako na to?
Predhrejte rúru na 180 stupňov. Spodok pekáča, plechu, či koláčovej formy vysteľte papierom na pečenie, okraje vymastite. Premiešajte múku s práškom do pečiva, tekvicovým korením a soľou, ak nemáte tekvicové korenie nahraďte ho škoricou. Vymiešajte maslo s cukrom, pridajte vajcia, opatrne múku a dobre premiešajte. Cesto rovnomerne rozotrite do pekáča, nakrájajte slivky na osminky a poukladajte ich na vrch koláča do ľubovoľného vzoru. Posypte troškou cukru a škorice alebo tekvicovým korením.
Pečte 45 až 55 minút. Neprepečte – radšej testujte špáradlom. Pred podávaním nechajte aspoň 20 minút odstáť.
Sabína Zavarská
Foto: istock
Komentáre