Domáce slivkové gule z tvarohového cesta
Prišla sezóna šťavnatých sliviek, ktoré sa dajú spracovať na rôzne spôsoby. Ak máte k dispozícii domáce, chemicky neošetrené slivky, je škoda nepripraviť z nich aj jeden z najobľúbenejších sladkých pokrmov na Slovensku – tradičné slivkové gule.
Recept s využitím tvarohu je vhodný najmä pre tých, ktorí zvyknú pociťovať žalúdočnú ťažobu po zjedení hutného zemiakového cesta – tvarohové cesto je o čosi ľahšie a jednoduchšie stráviteľné, taktiež obsahuje väčší podiel bielkovín a menej škrobu. Recept, ktorý vám prinášame, je veľmi jednoduchý, rýchly a zvládne ho skutočne každý.
Ingrediencie:
- 250g hrudkovitý tvaroh
- 250g polohrubá múka
- 1 väčšie vajíčko
- štipka soli
- umyté a osušené slivky (cca 13 ks)
Postup:
1. Tvaroh si v miske rozmrvíme a zmiešame s polohrubou múkou, štipkou soli a vajíčkom. Zároveň dáme variť väčší hrniec s vodou a štipkou soli.
2. Postupne rukami vypracujeme kompaktný bochník cesta, ktorý je vláčny a nelepí sa. Ak je to potrebné, pridáme ešte trochu múky.
3. Keď máme vypracované cesto, vytvarujeme ho do valčeka, ktorý nakrájame na rovnaké plátky. Každý plátok by mal byť tak hrubý, aby sme doň zabalili celú slivku. My sme mali priemerne veľké slivky a plátky boli hrubé približne 1,5 cm.
4. Do každého plátku zabalíme slivku. Keď máme pripravené gule a voda v hrnci sa varí, pomaly do nej vkladáme jednotlivé kusy.
5. Gule posupne vyplávajú na povrch, keď sa tak stane, povaríme ešte približne 4-5 minút.
6. Vyberieme a servírujeme spolu s pomletým makom, cukrom a rozpusteným maslom, alebo podľa chuti s grankom či opraženou strúhankou.
Želáme dobrú chuť!
Text a foto: Anna Martausová
minule som mal, sice nie z tvarohu ale boli super! 🙂 zaklad su dobre sladke slivocky! 🙂
Mňam
kde je maslo?
boli vyborne. Postupovala som podla receptu, nerozvarili sa, boli vynikajuce!
Bolo by dobre, keby sa stranka dala zobrazit aj vo formate pre tlac, bez zbytocnych reklam.
Cesto sa rozpadlo. Neprimeraný pomer ingrediencií. Inak ale fajn.