Čo robiť, aby banány nezhnedli? Vyskúšajte trik, vďaka ktorému si banány dlhšie udržia čerstvosť
Banány sú veľmi populárnym druhom ovocia s celoročnou dostupnosťou v obchodoch. Sú príjemne sladké, výborne zasýtia a obsahujú vitamíny A, B, C a minerály ako horčík, vápnik a draslík. Majú len jednu chybičku. Stačí ich v košíku pár dní prehliadať a razom ich „zdobia“ nepekné hnedé škvrny, ktoré dávajú tušiť, že podobnej farby budú onedlho aj banány samotné. Čo robiť, aby banány nezhnedli a dlhšie si udržali čerstvosť?
Rovnako zrelé banány v trse
Banány sú v obchodoch dostupné v rôznych stupňoch zrelosti. Niektoré sú ešte zelené a sú zatiaľ nevhodné na konzumáciu, ďalšie sa už predávajú v akciovej cene, pretože ich šupa je krásne sýtožltá a sem tam pokrytá drobnými hnedými pehami. Také banány už doma nevydržia dlhšie ako tri či štyri dni.
V obchode vyberajte banány, ktorých šupa je celistvá a bez znakov obitia. Všetky banány v trse by mali byť v rovnakej fáze zrelosti. Zaobchádzajte s nimi s opatrnosťou, aby sa pri presune domov nepoškodili ani neboli vystavené prudkým teplotným zmenám. Banánom vyhovuje uskladnenie pri teplote od 12 – 22 °C – môžu teda pobudnúť v chladnejšej komore aj v kuchyni.
Banány vs. jablká? Víťaz nie je jasný
Ak nechcete, aby boli banány rýchlo hnedé, nedávajte ich do blízkosti jabĺk. Platí to aj opačne. Z jabĺk a banánov sa totiž uvoľňuje väčšie množstvo etylénu, ktorý urýchľuje dozrievanie ovocia. Ak sú jablká a banány spolu pohromade, oba druhy ovocia dozrejú pomerne rýchlo. Tento „efekt“ sa však oplatí využiť v situácii, kedy sú banány zelené dlhšie, ako by ste očakávali. Stačí banány vložiť do papierového vrecka s jablkom a onedlho budú dozreté a sladké.
Do misy alebo do košíka? Skúste stojan na banány
Banánom vyhovuje minimálny kontakt so stenami misy, košíka či s iným ovocím. Aj preto ste už možno na dovolenke v zahraničí videli banány na trhoch iba zavesené. Milovníci banánov by nemali dlho otáľať s kúpou samostatného stojana na banány, na ktorom sa eliminuje ich otlačenie a sú v kontakte iba so vzduchom.
Najlepší trik, ako predĺžiť čerstvosť banánov
Potravinová fólia, hliníková fólia (alobal), voskový obrúsok. Čo sa ide baliť? Už isto tušíte, že to bude nejaká časť banánov, presnejšie ich stopka. Po obalení stopiek banánov do vyššie spomenutých materiálov sa cez rez spomalí vylučovanie etylénu, ktorý spôsobuje dozrievanie banánov.
Úspešnosť tohto triku overíte celkom jednoducho. Jednu časť banánov nechajte voľne, bez obalenia stopiek a na druhej časti stopky obaľte. Potom už iba pozorujte, ako rýchlo banány dozrievajú a či sú medzi nimi rozdiely.
Čo robiť, aby nakrájané banány nezhnedli v dezertoch?
Zrelé banány nakrájané na kolieska sa často používajú v dezertoch a zákuskoch. Aj tu však banánové kolieska hnednú – a to už po niekoľkých hodinách, čo nepridáva sladkej maškrte na estetike. Ako prevencia proti hnednutiu banánov v dezertoch sa dobre osvedčilo potretie šťavou z citróna.
Banány zhnedli – čo s nimi?
Dozrievanie banánov je prirodzený a často i vítaný jav. Skôr, či neskôr sa banánové šupky stanú pehatými a pokryjú ich hnedé bodky. Vtedy sú už banány veľmi sladké. Ak sú dozreté banány pod šupkou nepoškodené, sú skvelé na prípravu palaciniek, lievancov, smoothie, banánového chlebíka či muffinov. Odporúčame tiež pozrieť recept na šťavnatú banánovú bábovku a fantastický banánový cheesecake.
Ani banánové šupky netreba vyhadzovať. Neprehliadnite zaujímavosti o banánovej vode, ktorá sa používa ako hnojivo pre rastliny.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com, istock.com
Komentáre