Fantastický banánový cheesecake
Domáci cheesecake vo vynikajúcej banánovej verzii, ktorej neodolá žiadny mlsný jazýček.
Ingrediencie:
Základ:
2 šálky pomletých piškót
1/2 šálky mletých pekanových alebo vlašských orechov
110 g roztopeného masla
Krém:
3 mäkké banány
1 PL citrónovej šťavy
1/4 šálky hnedého cukru
2 PL vaječného likéru
500 g krémového syru (ja používam mascarpone )
250 ml šľahačky
3/4 šálky kryštálového cukru
4 vajcia
2 ČL vanilkového extraktu
1 PL kukuričného škrobu
Na ozdobu :
šľahačka
banány
piškóty
čokoláda
Postup:
Na základ si spolu zmiešame piškóty s orechmi a maslom a vzniknutým cestom vystelieme dno tortovej formy. Odložíme do chladu.
Banány rozmačkáme alebo rozmixujeme do hladka, pridáme k nim hnedý cukor a citrónovú šťavu a na panvici restujeme pár minút, kým sa cukor nerozpustí . Vznikne nám taký „banánový karamel „. Potom primiešame vaječný likér a necháme vychladnúť .
Mixérom si prešľaháme mascarpone so šľahačkou, pridáme cukor a postupne zašľaháme vajcia, kukuričný škrob, vanilkový extrakt a nakoniec banánový karamel.
Krém nalejeme na základ a pečieme pri 160 stupňoch (na spodok rúry môžeme dať plech s horúcou vodou) asi 50 – 60 minút. Rúru vypneme a cheesecake v nej necháme vychladnúť. Potom odložíme ešte na pár minút do chladu.
Vychladený vyberieme z formy a dozdobíme vyšľahanou šľahačkou, čerstvými banánmi, čokoládou a piškótami.
Komentáre