5 tipov, ako skladovať jablká, aby vydržali svieže
Misa krásnych jabĺk v kuchyni na pracovnej doske alebo na stole vyzerá určite pôsobivo, no nenechávajte ich vystavené dlhšie ako týždeň. Na misku dávajte len toľko jabĺk, koľko ste schopní v priebehu týždňa zjesť. Aby zostali čerstvé čo najdlhšie, chráňte ich pred priamym slnečným žiarením.
1. Tma a chlad
Ak neplánujete čerstvé jablká spotrebovať do jedného týždňa, nenechávajte ich na kuchynskej linke ani v miske na stole. Lepším miestom na skladovanie jabĺk je tmavé, vlhké a chladné prostredie (–0,5 °C až 1 °C). Vďaka takémuto prostrediu budú jablká čerstvé, šťavnaté a voňavé celé týždne. Výborne funguje aj zásuvka v chladničke určená na uchovávanie zeleniny a ovocia. Dobrým trikom je zabaliť každé jablko do vlhkej papierovej utierky a zabalené vložiť do plastového vrecka s otvormi. Takto by mali vydržať svieže približne šesť týždňov. Dbajte o to, aby neboli umiestnené vedľa iného ovocia a zeleniny, pretože jablká obsahujú etylénový plyn, ktorý spôsobuje rýchlejšie dozrievanie iných plodov ovocia a zeleniny.
Počas chladnejších období môžete jablká skladovať aj voľne zakryté v garáži alebo v studenej pivnici. Nezabúdajte ich pravidelne kontrolovať a odstraňovať choré či poškodené plody.
2. Spomalenie dozrievania
Tým, že jablko odtrhneme zo stromu (alebo vložíme do košíka v obchode), neprestane zrieť. Jablká dozrievajú aj potom. Uvoľňujú etylénový plyn, ktorému sa medzi pestovateľmi hovorí aj „hormón dozrievania“. Tento plyn deň čo deň zmäkčuje šupku i dužinu plodov. To znamená, že budú dozrievať rýchlo. Udržiavanie jabĺk v chlade spomaľuje uvoľňovanie tohto plynu.
3. S týmito plodmi ich neskladujte
Myslite na to, že etylén urýchľuje dozrievanie aj viacerých iných plodín, preto by ste ich nemali skladovať spoločne. Ak je to možné, jablká uchovávajte oddelene od inej úrody – v samostatnej zásuvke alebo vo vetranej časti pivnice. Okrem jabĺk plyn dozrievania uvoľňujú tiež marhule, figy, melóny, banány, ale aj rajčiny. Etylén sa dokonca používa na urýchlenie dozrievania aj vo veľkom. Pestovatelia a poľnohospodári plody umiestnia do miestnosti alebo špeciálneho trezoru napusteného etylénom, vďaka čomu môžu úrodu skôr predať. Samozrejme, omnoho lepšie je prirodzené dozrievanie.
4. Aby nehnedli
Len čo jablko nakrojíte, dužina začne pomaly hnednúť vplyvom vzdušného kyslíka. Spomaliť proces môže trochu kyseliny (ako je citrónová šťava alebo ocot) a aj aj voda. Zaujímavou alternatívou je jednoduchý soľný roztok. Plátky jabĺk pritom budú slané len mierne, soľ dokonca zvýrazní prirodzenú chuť ovocia. Ak máte obavy zo soli, jednoducho jablká pred konzumáciou opláchnite.
5. Nakrájané dlho svieže
Zmiešajte ½ čajovej lyžičky soli v 1 šálke studenej vody, kým sa nerozpustí. Pridajte nakrájané jablká a namočte asi na 10 minút. Jablká sceďte a skladujte vo vzduchotesnej nádobe. Tesne pred podávaním alebo balením ich opláchnite studenou vodou, aby ste nakrájané porcie zbavili prípadnej povrchovej soli. Roztokom ošetrené nakrájané jablká vydržia svieže v chladničke až päť dní. Hnednutie sa však nedá úplne zastaviť, preto jablká vždy skladujte celé, kým ich nezjete, alebo ich spracujte na produkt, ktorým dosiahnu vyššiu trvanlivosť.
Text: Sabína Zavarská
Foto: shutterstock.com, istock.com
Zdroj: časopis Urob si sám
Komentáre