Tri osvedčené triky, ako zistiť, že ananás je už zrelý
Pri niektorých druhoch ovocia zistíme veľmi ľahko, či je zrelé alebo nie, neraz v priebehu pár sekúnd. Avšak existuje ovocie, ktoré nesie tajomstvo zrelosti ukryté v sebe. Rovnako ako melón, aj ananás neukáže na prvý pohľad či je vhodný na konzumáciu alebo ešte potrebuje pár dní dozrieť.
Textúra ananásu vás neprivedie k zisteniu, či je zrelý alebo nie. Tieto tri tipy vám však prezradia, či je pripravený na tanier.
Otestujte listy ananásu
Najjednoduchšia indícia zrelosti ananásov. Každý plod má približne 30 až 40 špicatých tmavozelených listov, ktoré sú veľmi podobné agáve a sukulentom. Na nezrelom ananáse sú tieto húževnaté listy pevne vsunuté do plodu a je ich ťažké odstrániť bez silného ťahania. Keď ananás dozrieva, jeho listy sa menia, uvoľňujú. Ak sa vám darí jednotlivé listy odstrániť ľahko, len pri miernom ťahu, je to znamenie, že je zrelý.
Ovoňajte spodok plodu
Nezrelé ananásy nemajú arómu. Na druhej strane, úplne zrelé ananásy majú špeciálny ľahko rozpoznateľný pach. Ovoňajte jeho spodok. Zrelý plod vydáva sladkú a bohatú vôňu, ktorá pripomína sladkú chuť zrelého ovocia. Ak cítite sladkú vôňu, je to signál, že ste si vybrali aj sladkú chuť, ktorá už potlačila kyslé tóny nezrelých plodov.
Skontrolujte farbu plodu
Väčšina milovníkov ananásov tento spôsob zisťovania zrelosti plodov pozná, ale pre úplnosť ho stojí za to zdôrazniť. V supermarketoch sa ananás často javí ako zelený. Zelené plody sú nedozreté. Ananás je zrelý a pripravený na konzumáciu vtedy, keď nažltne – a to nielen na malom kúsočku.
Najlepší znak zrelosti je, keď má ananás aspoň jednu stranu žltú. Pozor, keď zmizne všetka zelená, už môže byť prezretý.
Ako skladovať ananás
Podarilo sa vám vybrať perfektný ananás a máte chuť ho uložiť do chladničky. Nie je to najlepší nápad! Ak nie je váš ananás úplne zrelý, skladujte ho mimo chladničky, pretože narušíte proces dozrievania a nikdy sladký nebude.
Do chladničky môžete uložiť úplne zrelý ananás pred tým, ako ho nakrájate, aby sa vychladil (keď plod zožltne, znamená to, že vtedy ho môžete dať do chladničky – inokedy nie). Zrelý ananás z chladničky spotrebujte v priebehu troch dní, neskladujte ho dlhšie.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre