Ako uskladniť papriku, rajčiny, uhorky a tekvicu?
Viete, ako najlepšie uskladniť tieto chutné druhy zeleniny, aby vám vydržali čo najdlhšie? Samozrejme, ich trvanlivosť sa nedá predlžovať donekonečna, ale niektoré malé triky vám môžu pomôcť vychutnať si úrodu o čosi dlhšie.
Paprika: V chladničke by mala byť vo vrecúšku
Paprika sa bez ohľadu na odrodu najlepšie uchová pri teplote 7 až 10 stupňov Celzia a pri relatívnej vlhkosti vzduchu 85 až 95 stupňov. Veľmi dôležité je vetranie skladovacieho priestoru. V prípade, že ich po vybratí zo skladovacieho miesta budete hneď konzumovať, môžete vyskúšať skladovanie pri teplote od 2 do 5 stupňov Celzia. Vtedy vydržia aj päť týždňov. Ak ich skladujete v chladničke, dajte ich do mikroténového vrecúška.
Rajčiny: Aké na kečup, aké na šťavu?
Rajčiny oberajte a skladujte podľa toho, na čo ich použijete. Ak treba plody prepravovať, mali by ste ich obrať ešte nie úplne zrelé, aby prevoz v zdraví vydržali. Ak chcete pripraviť chutnú šťavu alebo konzumovať ich čerstvé, vyberajte zrelé, ale nie prezreté plody.
Na pretlaky a kečupy sú vhodné priemyselné odrody rajčín, a samozrejme, v plne zrelom stave. Pozor, prístup typu: „táto rajčina je už mäkká, ale do kečupu bude dobrá“, nemusí byť najvhodnejší. Prezreté plody môžu byť už nahnité, i keď to na prvý pohľad nie je vidno a také nepatria ani do pretlakov.
Akú teplotu potrebujú na skladovanie?
Rajčiny najdlhšie vydržia pri teplote 8 až 12 stupňov Celzia, pričom vlhkosť vzduchu by mala byť 80 až 90 percent. Zvyčajne ich v takýchto podmienkach môžete skladovať 10 až 20 dní. Na konci plodného obdobia rajčín myslite na to, že plody treba obrať skôr, ako poklesnú nočné teploty pod 5 stupňov.
Aby uhorky vydržali dlhšie
Máte v záhradke šalátové uhorky alebo nakladačky? Po zbere ich uložte do priestoru s teplotou 7 až 10 stupňov Celzia. Tak vám vydržia dva-tri týždne. Opäť môžete použiť rovnakú fintu, ako pri paprike – môžete ich dať do ešte chladnejšieho priestoru s teplotou 1 až 5 stupňov, ale len vtedy, ak ich po vybratí ihneď skonzumujete. Takto vydržia o čosi dlhšie.
Aká je správna veľkosť nakladačiek?
Nakladačky sa zvyčajne hneď po zbere zavárajú, ale v mnohých rodinách sú veľmi obľúbenou pochúťkou aj v surovom stave. Vždy je dobré mať niekoľko pripravených na použitie začerstva do šalátov a príloh. Podľa normy ich rozdeľujeme do piatich skupín podľa veľkosti: kornišónky majú veľkosť 3 až 5 cm a sú najkvalitnejšie. Potom nasleduje veľkosť 5 až 7 cm, 7 až 9 cm, 9 až 12 cm- Za najmenej kvalitné sa považujú nakladačky väčšie ako 12 cm. Tieto rozdiely si môžete všimnúť aj v obchodoch, kde sú nakladané uhorky na pohároch označené veľkosťou. Tie najmenšie sú spravidla aj najdrahšie. Samozrejme, aj najchutnejšie.
Sabína Zavarská
Foto: shutterstock.com
Zdroj: Magdaléna Valšíková-Frey, ROK V ZELENINOVEJ ZÁHRADE + biologická ochrana
Komentáre