Ako uskladniť papriku, rajčiny, uhorky a tekvicu?

Ako uskladniť papriku, rajčiny, uhorky a tekvicu?

Viete, ako najlepšie uskladniť tieto chutné druhy zeleniny, aby vám vydržali čo najdlhšie? Samozrejme, ich trvanlivosť sa nedá predlžovať donekonečna, ale niektoré malé triky vám môžu pomôcť vychutnať si úrodu o čosi dlhšie. 

Paprika: V chladničke by mala byť vo vrecúšku

Paprika sa bez ohľadu na odrodu najlepšie uchová pri teplote 7 až 10 stupňov Celzia a pri relatívnej vlhkosti vzduchu 85 až 95 stupňov. Veľmi dôležité je vetranie skladovacieho priestoru. V prípade, že ich po vybratí zo skladovacieho miesta budete hneď konzumovať, môžete vyskúšať skladovanie pri teplote od 2 do 5 stupňov Celzia. Vtedy vydržia aj päť týždňov. Ak ich skladujete v chladničke, dajte ich do mikroténového vrecúška.

Rajčiny: Aké na kečup, aké na šťavu?

Rajčiny oberajte a skladujte podľa toho, na čo ich použijete. Ak treba plody prepravovať, mali by ste ich obrať ešte nie úplne zrelé, aby prevoz v zdraví vydržali. Ak chcete pripraviť chutnú šťavu alebo konzumovať ich čerstvé, vyberajte zrelé, ale nie prezreté plody.

Na pretlaky a kečupy sú vhodné priemyselné odrody rajčín, a samozrejme, v plne zrelom stave. Pozor, prístup typu: „táto rajčina je už mäkká, ale do kečupu bude dobrá“, nemusí byť najvhodnejší. Prezreté plody môžu byť už nahnité, i keď to na prvý pohľad nie je vidno a také nepatria ani do pretlakov.

Akú teplotu potrebujú na skladovanie?

Rajčiny najdlhšie vydržia pri teplote 8 až 12 stupňov Celzia, pričom vlhkosť vzduchu by mala byť 80 až 90 percent. Zvyčajne ich v takýchto podmienkach môžete skladovať 10 až 20 dní. Na konci plodného obdobia rajčín myslite na to, že plody treba obrať skôr, ako poklesnú nočné teploty pod 5 stupňov.

Aby uhorky vydržali dlhšie

Máte v záhradke šalátové uhorky alebo nakladačky? Po zbere ich uložte do priestoru s teplotou 7 až 10 stupňov Celzia. Tak vám vydržia dva-tri týždne. Opäť môžete použiť rovnakú fintu, ako pri paprike – môžete ich dať do ešte chladnejšieho priestoru s teplotou 1 až 5 stupňov, ale len vtedy, ak ich po vybratí ihneď skonzumujete. Takto vydržia o čosi dlhšie.

Aká je správna veľkosť nakladačiek?

Nakladačky sa zvyčajne hneď po zbere zavárajú, ale v mnohých rodinách sú veľmi obľúbenou pochúťkou aj v surovom stave. Vždy je dobré mať niekoľko pripravených na použitie začerstva do šalátov a príloh. Podľa normy ich rozdeľujeme do piatich skupín podľa veľkosti: kornišónky majú veľkosť 3 až 5 cm a sú najkvalitnejšie. Potom nasleduje veľkosť 5 až 7 cm, 7 až 9 cm, 9 až 12 cm- Za najmenej kvalitné sa považujú nakladačky väčšie ako 12 cm. Tieto rozdiely si môžete všimnúť aj v obchodoch, kde sú nakladané uhorky na pohároch označené veľkosťou. Tie najmenšie sú spravidla aj najdrahšie. Samozrejme, aj najchutnejšie.

Sabína Zavarská
Foto: shutterstock.com
Zdroj: Magdaléna Valšíková-Frey, ROK V ZELENINOVEJ ZÁHRADE + biologická ochrana

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.