Kapusta v zime
Galéria (9) Zdroj: shutterstock.com

Ani v zime nemusí byť záhrada bez vitamínov! Ktoré druhy zeleniny patria medzi najvhodnejšie na pestovanie počas zimy?

Ak si myslíte, že zimné záhradkárčenie zahŕňa mesiace jedenia mrazuvzdorného kelu, skúste to prehodnotiť. Existuje totiž množstvo druhov zeleniny, ktorá dokáže prežiť mrazy a po ich skončení dokonca začne bohato rodiť.

Galéria

Kapusta v zime
Špenát v záhrade
Kapusta v zime
Mangold v zime
Mangold v zime
Šťaveľ
Pór v zime
Petržlenová vňať

Kedy začať s pestovaním?

Niektorých možno prekvapí, že zimné pestovanie by malo v záhrade začať v dostatočnom predstihu pred zimou, ideálne v polovici alebo neskorom lete, aby sa sadenice mohli zakoreniť. Letné teplo a dlhšie dni pomáhajú sadeniciam rýchlejšie vyrásť, inak by im hrozilo, že vstúpia do zimy ešte nevyrastené a krehké. Úrody sa tak nemusíte ani dočkať.

Najvhodnejšia mrazuvzdorná zelenina

Špenát

Napriek svojim jemným listom je špenát húževnatá rastlina. Ľahko prezimuje pod vrstvou mrazu, ale ak ho chcete mať predsa len v bezpečí, prekryte ho netkanou bielou textíliou. Semienka v zime zostanú napučané v pôde, avšak hnitia sa báť nemusíte. Po tvrdom mraze síce môže úroda zvonka odumrieť, ale na jar zaručene vyrazia nové listy.

Špenát v záhrade
Zdroj: shutterstock.com

Kapusta

Kapusta v zimnej záhrade doslova žiari, pretože ju na rozdiel od letného obdobia neobťažujú škodcovia a dokonca aj jej chuť je vplyvom mrazu lepšia. Kľúčom k tomu, aby kapusta prežila zimu, je začať s výsevom semien v interiéri v polovici leta a po jeho skončení ju presadiť do záhrady. Rastliny sa tak dobre uchytia ešte pred príchodom mrazivého počasia.

Kapusta v zime
Zdroj: shutterstock.com

Mangold

Mangold sa často pestuje v letných záhradách, pretože dobre znáša sucho, no je to práve tá istá vlastnosť, vďaka ktorej je pozoruhodne odolný aj voči chladu. Mangold je mrazuvzdorný až do – 9,5 stupňov Celzia. Buď ho však treba prikryť alebo zozbierať všetky listy naraz a pridať naň hrubú vrstvu mulča. Zvyšok už sám prezimuje a na jar vyrastú nové listy.

Mangold v zime
Zdroj: shutterstock.com

Šťaveľ

Liečivý šťaveľ dokáže tolerovať teploty až do -28 stupňov Celzia. Je bohatý na kyselinu šťaveľovú, ktorá mu dodáva pikantnú chuť. Podporuje činnosť obličiek a pečene, čistí organizmus od škodlivých toxických látok. Vďaka svojmu pôsobivo vysokému obsahu antioxidantov je ideálny pre tých, ktorí by si chceli posilniť imunitný systém, najmä v zime, kedy sme náchylnejší na prechladnutie. Hrsť šťaveľových listov môžete tiež použiť na dochutenie šalátov alebo polievky.

Šťaveľ
Zdroj: shutterstock.com

Pór

Ak zasadíte pór na jeseň, listy budú veľmi odolné voči mrazivému počasiu a vydržia vám v záhradke celú zimu. Vitamíny tak môžete spod snehu vyberať, až kým nepríde jar. Pór nie je citlivý na dĺžku dňa, takže dobre rastie aj počas kratších zimných dní. Na chutnú úrodu si však musíte počkať asi 200 dní  od zasadenia semiačok.

Pór v zime
Zdroj: shutterstock.com

Mrkva

Ako každá koreňová zelenina, aj mrkva túži po chladnom počasí a v reakcii na chlad v sebe hromadí viac cukrov. Tieto cukry fungujú ako prírodná „nemrznúca zmes“, ktorá chráni rastlinu pred mrazom, a premenia to, čo je v lete zvyčajne nevýrazné alebo horké, v zime na lahodné a sladké. Korene mrkvy sú mrazuvzdorné až do -8 stupňov Celzia, ale zvládnu aj silnejšie mrazy, ak mrkvu zakryjete hrubou vrstvou mulča.

Petržlen

Aj petržlen zosladne, keď ho párkrát pobozká mráz. A ak ho nezjete hneď, výborne sa skladuje pod zemou celú zimu, priamo tam, kde rastie, až kým nebudete pripravení ho pozbierať.

Petržlenová vňať
Zdroj: shutterstock.com

Repa

Hoci repa nie je taká mrazuvzdorná ako iné plodiny v našom článku, rozhodne stojí za zmienku, pretože v zime chutí úplne inak. Rovnako ako mrkva a iná koreňová zelenina, v zime v sebe hromadí viac cukrov a čím je chladnejšie, tým stráca zo svojej korenistosti a horkosti. Neprežije mrazy pod -13 stupňov Celzia, ale troška jej môže dopomôcť aj silná vrstva mulča.

Text: Bianca Gubová
Foto: shutterstock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.