Pestovanie špargle
Galéria (5) Zdroj: iStock

Trpezlivosť špargľu prináša! Spoznajte základné triky pri pestovaní špargle

Špargľa je favoritom v jarnej domácej záhrade i kuchyni. Hoci na jej pestovanie treba poriadnu dávku trpezlivosti, odmení sa vám bohato. Ak poznáte základné triky pri pestovaní špargle, nebude to nič náročné. Základom je pochopiť proces, ako špargľa rastie, čo potrebuje a ako jej pomôcť v raste a v zdraví.

Galéria

Pestovanie špargle
Pestovanie špargle
Pestovanie špargle
Pestovanie špargle

Trpezlivosť sa skutočne vypláca

Na úvod najdôležitejšia informácia: rastlinám špargle trvá 2 alebo 3 roky, kým sú pripravené na zber, ale potom produkujú chutnú zeleninu ďalších 10 až 15 rokov. Stonky špargle postupne zväčšujú svoj obvod i počet, takže trpezlivosť sa skutočne vypláca. Nehovoriac o tom, že čerstvá špargľa z vlastnej záhrady chutí omnoho lepšie ako z obchodu.

Tipy, ako vypestovať chutnú a zdravú špargľu

1. Spoznajte proces, ako špargľa rastie

Korene špargle vytvárajú jednotlivé stonky nad zemou. Keď na jar zberáme stonky, vyčerpáva sa tým energia z koreňov. Dobrým tipom je po období zberu nechať rastliny rozvinúť vňať. Vitálne a zdravé vňate v lete totiž pomáhajú zabezpečiť dobrú úrodu špargle na budúcu jar. Fotosyntéza, ktorá v nich prebieha počas celého leta, dopĺňa energiu vyčerpaným koreňom.

Pestovanie špargle
Zdroj: iStock

Vňať v zime spí a sfarbuje sa dohneda alebo dožlta – v tomto bode ju môžete zredukovať. V chladných a zimných oblastiach nechajte vňať na mieste až do jari, pomáha chrániť koreňové korunky. Na jar sa z prezimujúcich koreňov objavujú výhonky. Tieto stonky majú každý rok väčší obvod, pretože ich životný cyklus pokračuje.

2. Najlepšie miesto na výsadbu špargle

Rastliny špargle produkujú chutné „oštepy“ niekoľko rokov, práve preto potrebujú vyhradený záhon len pre seba na celý čas rastu. Vyberte miesto, kde je slnko aspoň 6 až 8 hodín denne. Vyhnite sa veterným oblastiam a častiam, kde sa tvoria kaluže vody. Oplatí sa zvážiť použitie vyvýšených záhonov, pretože korene špargle v ílovitej a premokrenej pôde hnijú. Špargľa potrebuje bohatú, dobre upravenú pôdu s vysokým obsahom fosfátov.

Pestovanie špargle
Zdroj: iStock

3. Rozhodnite sa, či zasadíte semená špargle alebo korene

Najjednoduchšie je založiť špargľu vysadením 1 až 2-ročných koruniek koreňov. Zberateľnú stonku vytvárajú asi rok po výsadbe. Špargľu môžete vysádzať aj zo semien. Táto metóda je lacnejšia, ale vyžaduje si 2 roky (alebo dlhšie) čakania a väčšiu starostlivosť.

4. Špargľu správne zasaďte

Špargľu v chladných oblastiach treba vysadiť skoro na jar. V miernejších oblastiach na jeseň alebo v zime. Pripravte si špargľové lôžko – pridaním kompostu a kompostovaného hnoja, aby ste vytvorili bohatú pôdu. Ak vysádzate zo semien, semená predpestujte v malých nádobách alebo priamo na záhonoch. Semená zasejte do hĺbky zhruba 1,2 centimetra. Klíčenie trvá asi 30 dní. Keď budú sadenice vysoké 7,5 centimetra, presaďte na trvalé lôžko. Ak chcete sadiť z koreňových koruniek, vykopte 15 cm priekopu a umiestnite do nej spiace korene asi 30 centimetrov od seba. Zakryte koruny 5 cm pôdy a jemne ju utlačte. Pokračujte v pridávaní ďalších 5 cm pôdy každé 2 týždne, kým sa priekopa nenaplní zeminou a mierne nenavŕši.

Pestovanie špargle
Zdroj: iStock

5. Počkajte so zberom, kým nebude špargľa dostatočne veľká

Prvý rok po výsadbe (dva, ak pestujete zo semien) nezberajte žiadne stonky. Nechajte ich na jeseň „zaspať“ a znížte zavlažovanie. Nasledujúcu jar sa začnú objavovať nové stonky. Môžete zberať všetky, ktoré majú priemer aspoň 0,8 centimetra. Cez leto nechajte rásť vňať, aby korienky dostali energiu.

6. Zberajte a vychutnajte si

Zber stoniek je najvhodnejší, keď sú 15 až 25 centimetrov dlhé a sú pevné. Nezbierajte stonky s menším priemerom ako 0,8 cm a nezbierajte ich prvý rok. Špargľu zbierajte každé 3 dni, v teplom počasí častejšie. Zberajte ju tak, že palcom a ukazovákom odlomíte stonku na úrovni zeme alebo ju odrežete tesne pod povrchom pôdy nožom na špargľu. Špargľa je vynikajúca, keď sa konzumuje čerstvá. Zvyšok si upravte alebo zakonzervujte čo najskôr po zbere. Stonky môžete skladovať aj nastojato v malom množstve vody v chladničke.

Sabína Zavarská
Zdroj: growinginthegarden.com
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.