Kvasená kapusta zo súdka
Zdroj: Jana Komadelová

Zaručene dobrá kvasená kapusta zo súdka podľa tradičného receptu

Výroba kvasenej kapusty patrila v minulosti k štandardným zvykom mnohých domácností. Dnes si vlastnú kyslú kapustu vyrába už len málokto. A je to naozaj škoda. Je to totiž lahôdka slovenskej kuchyne a navyše je bohatá na množstvo živín.

Pre mnohých je v dnešnej uponáhľanej dobe oveľa pohodlnejšie a jednoduchšie kúpiť si priemyselne vyrábanú kyslú kapustu vo vrecúškach alebo konzervách. Táto sa však často pasterizuje, čím sa ničia mnohé živiny bielej kapusty. Ak sa tomu chcete vyhnúť, pripravte si kyslú kapustu sami. Ukážeme vám, ako to zvládnuť len v niekoľkých krokoch.

Kyslá kapusta sa vyrába kvasením čerstvej bielej kapusty s kyselinou mliečnou. Mliečna fermentácia je proces, pri ktorom sa cukor v kapuste pomocou neškodných baktérií premení na kyselinu mliečnu. To dáva kapuste nielen charakteristickú jemnú a kyslú chuť, ale ju aj konzervuje.

Aby ste si sami pripravili kyslú kapustu, potrebujete iba niekoľko ingrediencií: čerstvú bielu kapustu, soľ, rascu, cibuľu, čierne korenie, bobkový list a podľa chuti môžete pridať chren, zázvor alebo čili. Dbajte však na to, aby bola kapusta naozaj kvalitná.

Návod na prípravu kyslej kapusty

  • Najprv odstráňte vonkajšie listy bielej kapusty a hlúbik.
  • Bielu kapustu nakrájajte alebo nastrúhajte na úzke pásiky (ak si chcete prácu zjednodušiť, môžete si kúpiť už nastrúhanú kapustu).
  • Kapustu zmiešajte so soľou vo veľkej mise a kapustu dobre premiešavajte, kým sa na dne misky nevytvorí vlastná šťava z kapusty. Pridajte korenie.
  • Následne zmäknutú kapustu vrstvu po vrstve natláčajte do pripraveného súdka. Každú vrstvu dobre utlačte, aby kapustu pekne pokryla vlastná šťava.
  • Do súdka nakoniec pridajte aj zvyšnú šťavu z kapusty. Kapusta musí byť úplne zaliata šťavou.
  • Navrchu nechajte asi 1,5-2 cm miesta od okraja súdka, aby kapusta pri kysnutí nepretiekla.
  • Aby kapusta nevyplávala na povrch, zaťažte ju malým plytkým tanierikom a fermentačným závažím.
  • Zatvorte súdok pokrievkou a do žliabku nalejte trocha vody, aby sa správne naštartoval proces kvasenia.
  • Súdok umiestnite do kuchyne pri izbovej teplote počas prvých 5-7 dní, aby fermentácia prebehla dobre.
  • Potom súdok premiestnite na chladnejšie miesto. Je to veľmi dôležité, inak bude kapusta príliš kyslá.
  • Po cca 2-3 týždňoch fermentácie môžete kapustu ochutnať. Ak sa vám jej chuť pozdáva, kyslá kapusta je pripravená!
  • Skladujte ju v chladničke, kde vám vydrží niekoľko mesiacov.

Pozrite si aj video z výroby kyslej kapusty:

Text, foto a realizácia: Jana Komadelová

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.