Úvod Záhrada Stránka 27

Záhrada

Praktické informácie pre záhradkárov a záhradníkov. Všetko o sadení, pestovaní, hnojení, postrekovaní a starostlivosti o úžitkové a okrasné rastliny.

Levanduľa je krásna aromatická rastlina pochádzajúca zo Stredomoria, ktorú mnohí záhradníci začleňujú do svojej záhrady. Niekedy však nie s práve najlepšími výsledkami. Ak si všimnete, že vaše levandule odumierajú, určite vás bude zaujímať, prečo sa to deje a ako levanduľu oživiť.

Pri vysokoúrodných odrodách sliviek, ako Juna alebo Tophit, môžete skorým preriedením plodov zberať väčšie, veľmi šťavnaté a aromatické plody.

Betonika lekárska (Stachys officinalis) je trváca bylina z čeľade hluchavkovité – Lamiaceae. Hovorí sa jej tiež čistec, betónia, bukvica červená. Je nenáročná na pestovanie, nemá žiadne špeciálne nároky na pôdu, dobre znáša plné slnko, ale aj polotieň. Betonika je prospešná pri tráviacich problémoch i prechladnutí.

Papriku a rajčiny by ste mali von vysádzať až vtedy, keď už nehrozia mrazy a pôda sa zohreje aspoň na 15 stupňov Celzia.

Pestovanie zdravého a produktívneho stromčeka trpasličej broskyne je hotovým dobrodružstvom. Okrem toho, že je nádherne dekoratívny a môžete ho pestovať vo veľkej nádobe na terase, na dvore alebo v pôde v záhradke, ak sa oň správne staráte, dočkáte sa šťavnatej odmeny. Má nízky vzrast, krásne jarné kvety, svieže zelené lístie a lahodné ovocie. Ako si vybrať trpasličiu broskyňu a ako sa o ňu starať?

Cibuľa je jednou zo základných druhov zeleniny, ktorá je takmer v každej záhradke. V snahe o čo najbohatšiu úrodu vás môže nepríjemne prekvapiť, keď niektoré cibule začnú vyháňať do kvetu alebo, ako sa v našich končinách hovorí: „idú do semena“ skôr, ako by mali. Čo teraz? Ako preventívne zabrániť, aby cibuľa kvitla a plodila semená?

Hrášok zo záhrady je sviežejší a sladší ako akýkoľvek z obchodu. Ľahko sa pestuje a vďaka tomu, že bežne rastie vertikálne, nezaberá veľa miesta. Samozrejme, budete potrebovať oporu. Vertikálne pestovanie znižuje riziko ochorení a prináša veľkú úrodu na malej pestovateľskej ploche. Pri pestovaní hrachu určite oceníte tieto tipy, ktoré vám pomôžu k chutným strukom.

Cuketa by nemala chýbať v zeleninovej záhradke žiadneho záhradkára, ktorý sa aspoň trochu zaujíma o zdravie vlastnej rodiny. V posledných rokoch stále viac ľudí objavuje jej nutričnú silu, lahodnú chuť i všestranné použitie. Cuketa má nízky obsah tuku, cukru a kalórií. Obsahuje nielen draslík, zinok a omega-3 mastné kyseliny, ale je tiež skvelým zdrojom vlákniny. Okrem toho je cenená aj kvôli vysokému obsahu antioxidantov.

Určite ste už zaznamenali trend čo najlepšie zužitkovať každú časť rastlín, ovocia a zeleniny. Hovorí sa tomu aj varenie „od koreňa po stonku“, pri ktorom žiadna časť nevyjde nazmar. Aj naše prastaré mamy to veľmi dobre vedeli – za tých čias bolo nemysliteľné vyhodiť akúkoľvek časť zeleniny – všetko použili. Viete o tom, že aj „papierové“ šupky z cibule a cesnaku, vám môžu dobre poslúžiť?