Pestujete reďkovky, ale nemajú poriadny koreň? Pravdepodobne robíte niektorú z týchto chýb
Reďkev siata – raphanus sativus – má jedlé listy, ktoré sa dajú použiť do šalátov, ale pestujeme ju predovšetkým pre chrumkavú, jemne pikantnú okrúhlu buľvu. Keď nadíde čas zberu a vy namiesto krásnej sviežej buľvy vytiahnete len tenké dlhé korienky či popukané korene, určite pocítite sklamanie. Čo je príčinou, keď pestované reďkovky neprinesú úrodu, akú by mali? Ako tomu predísť?
Galéria
Dobrou správou je, že reďkovky rastú veľmi rýchlo, novú úrodu môžete mať aj za 20 dní. Prvý neúspech tak môžu prehlušiť ďalšie úspechy. Ak reďkovkám nerastú také korene, ako očakávame, na vine môže byť hneď niekoľko dôvodov. Niektoré z nich sa dajú ľahko napraviť, pretože zvyčajne ich nechtiac spôsobíme sami.
Najčastejšie chyby pri pestovaní reďkoviek
Semená reďkovky sú drobné, čo nás zvádza k tomu, aby sme ich vysadili veľmi blízko seba. Takáto výsadba však sťažuje tvorbu buľvy. Reďkev potrebuje dostatok miesta, aby sa jej buľvy rozvinuli do žiadaného okrúhleho tvaru. Bez dostatku priestoru sa buď nerozvinú, alebo vytvoria dlhé a tenké tvary. Podobný výsledok budete mať, keď mladé rastlinky nepreriedite dostatočne alebo dokonca vôbec.
Správne by sme mali semená reďkovky siať 8 až 12 mm hlboko do vzdušnej pôdy. Ak je pôda príliš zhutnená, rastliny budú mať problém tvoriť korene. Rovnako aj podmáčaná pôda, či už kvôli množstvu zrážok alebo nadmernému zalievaniu môže spôsobiť, že rastlina prestane produkovať chutné buľvy. Dávajte tiež pozor, aby ste do pôdy nepridali priveľa dusíka, pretože ten podporí vytváranie listov a zabrzdí rast koreňa.
Aké pH potrebuje reďkev?
Ďalším dôvodom nedostatočnej tvorby koreňov môže byť pH pôdy. Reďkovky majú rady pH pôdy 6 až 7. Príliš alkalická pôda môže spôsobiť, že sa nevytvoria žiadne buľvy.
Prečo korene reďkovky praskajú?
Horúce počasie môže spôsobiť, že reďkovky budú praskať a nevytvoria sa chutné korene. Je to preto, že reďkev obľubuje chladnejšie počasie, a hoci je pre ňu dôležité plné slnko, poteší ju aj čiastočný tieň. Najlepšie sa jej darí pri teplotách medzi 10 a 18 °C. Niektoré druhy reďkoviek sú odolnejšie voči teplu ako iné. Avšak, ak sa pokúsite pestovať reďkovky v horúcom počasí, je pravdepodobné, že rastlina porastie do semena – namiesto vytvárania buľvy sa pokúsi produkovať semená.
Ďalšie problémy pri pestovaní reďkoviek
Mnohí pestovatelia majú skúsenosti s popraskanými koreňmi, alebo veľmi štipľavými či drevnatými buľvami. Čo je na vine?
Popraskané buľvy
Dokonalá reďkovka je guľatá a kyprá. Čo spôsobuje štiepenie reďkoviek? Príčinou býva problém so zalievaním. Reďkovky majú rady stálu vlhkosť. Ak ich však necháte týždeň bez vody a potom pridáte veľa vody naraz, môže to spôsobiť, že koreň bude rásť príliš rýchlo a rozštiepi sa. Aj keď prasknuté reďkovky nevyzerajú veľmi esteticky, jesť sa dajú.
Priveľmi štipľavé reďkovky
Ten, kto má rád reďkovky, oceňuje ich jemne pikantnú chuť. Avšak zrejme neočakáva až takú ostrú chuť ako pri pálivej paprike. Najčastejšie pestované červené okrúhle reďkovky by mali mať strednú úroveň štipľavosti.
Ak sú tie vaše príliš korenisté, pravdepodobne rástli pridlho a sú na konzumovanie staré. Niektoré druhy zeleniny (repa a mrkva) sú sladšie, čím dlhšie rastú v zemi. Reďkovky sú opakom. Ak ich necháte rásť príliš dlho v zemi, budú priveľmi pikantné.
Prečo sú vaše reďkovky príliš drevnaté a tvrdé?
Dôvod je rovnaký ako v prípade pálivých reďkoviek – čas pestovania v záhrade. Buľvy reďkovky zdrevnatejú, ak ich ponecháte v zemi dlhšie ako 30 až 50 dní po zasiatí semien. Mnohé reďkovky sa dokonale vytvarujú už za 20 dní, takže včasný zber je kľúčom ku krehkým a chrumkavým reďkovkám. Ak chcete mať stálu zásobu reďkoviek, skúste postupnú výsadbu každých pár týždňov. Takto budete mať vždy nejaké chutné a chrumkavé reďkovky po ruke.
Sabína Zavarská
Zdroj: thegardeningcook.com
Foto: istock.com
Komentáre