Ak sa ocitnete v bukovom lese na jeseň, možno neodoláte a vrátite sa domov s plnými vreckami bukvíc. Čo s bukvicami ďalej? Použiť ich ako dekoráciu alebo majú aj iné využitie? Tieto hranaté nažky sú potravou divej zveri a pri dodržaní istých podmienok sú jedlé aj pre ľudí.
Recepty
Originálne recepty na prípravu chutných polievok, hlavných jedál, koláčov a zákuskov. Inšpirujte sa a vyskúšajte si prípravu niektorého z nich.
Cena masla na Slovensku stále rastie a to nás núti hľadať spôsoby, ako ušetriť. Ak ste niekedy uvažovali o výrobe masla doma, teraz je ten správny čas to vyskúšať. Prinášame jednoduchý návod, ako si vyrobiť domáce maslo, vďaka ktorému nielen ušetríte, ale prekvapí vás aj výbornou chuťou.
Vždy ma fascinovalo, ako si ľudia vymysleli rôzne spôsoby uskladnenia zeleniny a ovocia. Rovnako je to aj pri kapuste. Pri tlačenej kapuste si viete na dlhú dobu uskladniť veľké množstvo kapusty do súdka, ktorá nie je iba chuťovo výborná, ale aj zdravá. Kapusta obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov. Preto si myslím, že takýto súdok by nemal chýbať v žiadnej domácnosti.
Gaštany, či už jedlé, alebo nejedlé, zohrávajú dôležitú úlohu v prírode aj v ľudskom živote. Zatiaľ čo jedlé gaštany sú cenené vďaka svojmu širokému využitiu v kuchyni, nejedlé gaštany sú zasa známe svojimi liečivými vlastnosťami a často sa využívajú v tradičnej medicíne na liečbu rôznych ochorení.
V našej záhrade pestujeme hrozno, ale nie v takom množstve, aby sme z neho mohli vyrábať víno, takže sme ho mali určené iba na priamu konzumáciu. Väčšinou sme ho však nestihli zjesť a postupne hrozno hnilo. Pred pár rokmi sme sa rozhodli, že vyskúšame vyrobiť hroznový lekvár. Ten mal veľký úspech, a tak sa z neho stala každoročná tradícia. Lekvár vždy varíme v kotlíku. Ak aj vy máte nadbytok hrozna a neviete, čo s ním, možno vás inšpiruje tento jednoduchý recept na hroznový lekvár.
Pripravujete koláč, ale zistíte, že máte iba príliš veľký plech a málo cesta? Nezúfajte, nemusíte upravovať pomery a pripravovať väčšiu dávku. Aj veľký plech či pekáč sa dá celkom jednoducho upraviť na menšiu dávku cesta.
Domáci vývar má tú pravú rodinnú atmosféru. U niekoho je neodmysliteľnou súčasťou nedeľného obeda, ďalší po ňom siahne, keď sa chce čím skôr vystrábiť z choroby. Recept na domáci vývar však nie je iba jeden jediný. V každej kuchyni sa pripravuje tak trochu inak. Chcete, aby mal vo vašom prevedení len tie najlepšie kvality a chuť? Nenechajte si ujsť niekoľko praktických tipov.
Zber húb je jednou z najobľúbenejších jesenných aktivít pre milovníkov prírody. Prináša nielen radosť z objavovania a pobytu v prírode, ale aj možnosť vychutnať si chutné a výživné pokrmy. Aby sme si však mohli naplno užiť všetky výhody, ktoré huby ponúkajú, je dôležité vedieť, ako ich správne zbierať, čistiť a spracovať.
Ak pestujete kulinársku šalviu, pravdepodobne ju budete chcieť využiť v kuchyni. Pre dosiahnutie čo najlepšej chuti a zachovania kvality, je dôležité vedieť, ako ju správne zozbierať a uchovať, aby vydržala hoci aj celý rok. Šalvia má však aj mnoho liečivých účinkov, a práve v tomto období výborne poslúži liečivý šalviový čaj.
Máte radi vyprážaný syr, no často sa na panvici rozteká a zostáva z neho iba obal? Je to pomerne častý problém, ktorý odrádza od inak populárneho jedla. Ak ste fanúšikom dobrého domáceho jedla a nepohrdnete ani chutným „smažákom“, nasledujúce tipy vám ukážu, ako pripraviť výborný vyprážaný syr.
Hlavná úloha papiera na pečenie je jasná – ochrániť pekáč alebo formu pred priľnutím cesta, a tak obmedziť nadmerné znečistenie. Položiť papier na rovný plech je otázkou niekoľkých sekúnd. Celkom inou výzvou je však vložiť papier na pečenie do hlbších a inak tvarovaných foriem.
Trápi vás smäd počas horúcich letných dní, ale váš nápoj nie je dostatočne chladný? Už nemusíte čakať na pomalé chladenie v chladničke! Naučte sa jednoduchý fyzikálny trik a už o dve minúty máte nápoj vychladený a môžete sa s chuťou osviežiť.
Kde sa diskutuje