
Urobte si doma sviečkovú ako od babičky! Osvedčený recept na dokonalú omáčku a jemné mäso
Sviečková je obľúbeným tradičným pokrmom českej i slovenskej kuchyne. Lahodne krémovú, zeleninovo-smotanovú omáčku dopĺňajú plátky krehkého hovädzieho mäsa a nadýchaná knedľa. Nečudo, že kraľuje slávnostným nedeľným obedom. Recept na sviečkovú môže vzbudzovať rešpekt, no so správnymi ingredienciami a pri troche trpezlivosti sa vydarí už na prvýkrát.
Sviečková vs. falošná sviečková – v čom je rozdiel?
Základom pokrmu s názvom „sviečková“ je hovädzie mäso. Nie však hocijaké! Malo by ísť o pravú hovädziu sviečkovicu. Je to pomerne exkluzívny a kvalitný druh mäsa, ktorý leží blízko nízkej roštenky (pozdĺžny štíhly sval uložený pod bedrovými stavcami). Má nízky obsah tuku a vysoký obsah bielkovín – ide tak o veľmi chudý druh hovädzieho mäsa. Nízke percentuálne zastúpenie v jatočnom dobytku robí z pravej sviečkovej veľmi drahú položku.
Mnohí kuchári a kuchárky tak siahajú po lacnejších, no chuťovo stále ideálnych alternatívach hovädziny. Ak sa stretnete s pojmom falošná sviečková, pravdepodobne pôjde o výsek z hovädzieho zadného stehna, hovädzieho pleca alebo mäso z mladého býka. So štruktúrou, ktorá je pevná a prirodzene mramorovaná, sú ako stvorené na dlhé varenie. Počas varenia sa do vznikajúcej omáčky uvoľní veľa kolagénu, ktorý sa postará o lahodnosť omáčky a jej chutnú konzistenciu.
Sviečková na smotane – rozpis ingrediencií
Nasledujúci recept je známy ako „sviečková na smotane“ alebo „sviečkovica na smotane“. Vyžaduje si niekoľkohodinové varenie, aby mala omáčka správnu konzistenciu a uvarené mäso sa stalo krehkým.
Na tento recept budeme potrebovať:
- 1 kg hovädzej sviečkovice alebo falošnej sviečkovej
- 5 ks mrkvy
- 3 ks petržlenu
- ½ buľvového zeleru
- 2 ks cibule
- 100 g prerastenej slaniny
- 1,5 l horúcej vody alebo hotového hovädzieho vývaru
- 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 2 lyžice plnotučnej horčice
- 3 bobkové listy
- čierne korenie celé (pol lyžičky)
- nové korenie celé (pol lyžičky)
- mleté čierne korenie
- soľ
- kryštálový cukor
- citrón
- rastlinný olej
Postup, ako pripraviť sviečkovú na smotane
- Slaninu nakrájame na tenké kúsky o šírke okolo 0,5 cm. Pomocou dlhého a úzkeho noža mäso opatrne prešpikujeme pozdĺž vlákien a do otvorov vložíme slaninu (ideálnou pomôckou je špikovacia ihla). Mäso zo všetkých strán osolíme.
- Mrkvu, petržlen a zeler očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno.
- Do sitka alebo vrecka na korenie nasypeme guľočky čierneho korenia, nového korenia a vložíme do neho aj bobkové listy.
- Na dno väčšieho hrnca dáme zohriať menšie množstvo oleja (tak, aby olej v tenkej vrstve pokryl plochu dna). Na rozpálenom oleji orestujeme zo všetkých strán prešpikované hovädzie mäso. Mäso sa začne zaťahovať. Po približne 2 minútach otáčania ho z hrnca vyberieme.
- Následne do hrnca pridáme osmažiť nakrájanú cibuľu. Akonáhle zostane cibuľa mäkká a sklovitá, nasypeme do hrnca nakrájanú koreňovú zeleninu. Zľahka ju osolíme a premiešavame 2 – 3 minúty. Koreňová zelenina sa začne pekne lesknúť.
- Do hrnca vložíme naspäť kus hovädziny, podlejeme horúcou vodou alebo vývarom, pridáme vrecko s koreninami, 2 lyžice horčice a spolu dusíme pod pokrievkou na miernom ohni približne 2 – 2,5 hodiny. Za ten čas by mala zelenina úplne zmäknúť a aj mäso by po pichnutí tenkým nožom malo byť príjemné poddajné a mäkké. Niekedy je potrebné doliať malé množstvo vody, aby bolo mäso vždy kúsok pod hladinou. Pri použití tlakového hrnca je čas varenia výrazne kratší – približne do 1 hodiny.
- Mäso vyberieme z hrnca a dáme ho na dosku bokom. Vyberieme aj vrecko s koreninami.
- Do hrnca prilejeme smotanu, premiešame a obsah hrnca pomixujeme ponorným mixérom. Omáčku ešte krátko prihrievame, aby sa pekne zjednotila a zostala krémovou.
- Podľa chuti pridáme soľ, cukor a trochu šťavy z citróna alebo malé množstvo octu. Ak je omáčka hustejšia, môžeme opatrne priliať trochu mlieka a krátko prehriať. Hotová omáčka má zeleninovo-smotanovú chuť. Je slabo kyslá a cítiť v nej koreniny.
- Mäso na doske nakrájame plátky. Na tanieri naservírujeme spoločne s omáčkou a knedľou. K sviečkovej sa hodí klasická kysnutá knedľa, ale aj typické české knedle – zo zemiakov alebo zo žemlí. Pri slávnostnom servírovaní majú svoje miesto i brusnice a šľahačka.
Jedno jedlo, no rôzne postupy
Recept na sviečkovú nie je iba jeden jediný. V istých obmenách sa recepty líšia množstvom a pomermi ingrediencií, ale aj spôsobom, akým sa pracuje s mäsom. Vo všetkých však nájdete koreňovú zeleninu, hovädzie mäso, smotanu a niekoľko základných korenín.
Známe sú recepty, pri ktorých sa hovädzie mäso vopred nakrája na plátky a tie sa potom orestujú na rozpálenom oleji. Naspäť sa vrátia dovariť k zelenine. Mäso je tak síce rýchlejšie hotové, no môže sa začať rozpadať.
V niektorých domácnostiach je zvykom mäso piecť v samostatnom pekáči – s olejom, tymiánom a pri občasnom dolievaní vody alebo vývaru. V omáčke bude trochu chýbať typická mäsová chuť, keďže vzniká najmä zo zeleniny, smotany a korenín.
Príprava sviečkovej niekedy dokonca kombinuje restovanie, pečenie a varenie. Najskôr sa na oleji restuje mäso, kým sa nezatiahne na povrchu, a potom sa do vhodnej misy naukladá koreňová zelenina, nakrájaná cibuľa a na to všetko sa položí mäso. V rúre sa spoločne upečú. Mäso sa vyberie a nakrája na plátky a zostávajúca zelenina sa rozmixuje so smotanou a krátko povarí v hrnci.
Text: Miroslava Vačková
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre