
Nazbierali ste plný košík medvedieho cesnaku? Poradíme vám, ako ho uskladniť! Pesto, výnimočné maslo, ochutená soľ
Vybrali ste sa na prechádzku do prírody a vrátili ste sa s košíkom medvedieho cesnaku? Čerstvé listy medvedieho cesnaku sú výnimočnou pochúťkou a priam vzpruhou pre organizmus vyčerpaný po dlhej zime. Ak chcete mať z medvedieho cesnaku úžitok čo najdlhšie, je dobré poznať zopár osvedčených postupov, ako medvedí cesnak uskladniť.
Prečo si medvedím cesnakom spestriť (nielen) jarný jedálniček?
Medvedí cesnak (Allium ursinum) patrí medzi cibuľovité trváce rastliny. Vo vlhších lesoch a v blízkosti vodných tokov vytvára súvislé zelené koberce. Sviežou chuťou pripomína cesnak, pažítku či mladú cibuľku. Nadrobno nakrájané listy stačí jednoducho pridať do nátierky, dresingu, šalátov, cestovín či posypať nimi čerstvé pečivo. Medvedí cesnak je považovaný za jarnú zásobáreň cenných živín. Obsahuje napríklad:
- vitamín C, ktorý je považovaný za silný antioxidant posilňujúci imunitu;
- vitamíny skupiny B, ktoré priaznivo podporujú nervový systém a metabolizmus;
- minerály ako železo, horčík a draslík;
- alicín, ktorý je nositeľom charakteristickej štipľavej chuti a arómy a pripisujú sa mu antibakteriálne a protiplesňové účinky (táto látka je obsiahnutá aj v cesnaku, cibuli, póre a pažítke).
Čomu venovať pri zbere medvedieho cesnaku pozornosť?
Za medvedím cesnakom sa ročne vyberú zástupy milovníkov jeho príjemne cesnakovo-pikantnej chuti. Na Slovensku nájdete veľa lokalít, kde skoro na jar zaberá pomerne veľké plochy. Pri zbere medvedieho cesnaku by ste však mali poznať niekoľko dôležitých detailov:
- Sezóna medvedieho cesnaku je v termíne od marca do mája – v závislosti od konkrétneho regiónu, vonkajších teplôt a priebehu počasia.
- Zbierajú sa predovšetkým mladšie lístky ešte pred vykvitnutím. Sú chuťovo intenzívnejšie, s jemnou štruktúrou a majú vyšší obsah živín. Po vykvitnutí sú listy vláknitejšie, tvrdšie, majú horkastú príchuť a menej voňajú po cesnakovej aróme.
- Nie je vhodné obrať všetky listy z jednej rastliny. Z rastliny odoberte 2 či 3 lístky, aby jej zostalo niekoľko listov na ďalší rast. V prírode sa správajte zodpovedne a nezanechávajte za sebou zničené plochy.
- Medvedí cesnak nepatrí k osobitne chráneným druhom a jeho zber je možný v oblastiach s nižším stupňom ochrany alebo lesoch a lúkach bez stupňa ochrany. Zbierať sa nesmie v lokalitách od 3. stupňa ochrany. Každé chránené územie by malo byť v teréne označené.
- Pri zbere medvedieho cesnaku môže dôjsť k zámene s konvalinkou, ktorej listy sú jedovaté. Konvalinky sa objavujú približne od polovice apríla a neraz rastú pomedzi medvedí cesnak. Jedným z hlavných rozpoznávacích znakov je typická aróma listov medvedieho cesnaku. Pozrite si tiež ďalšie znaky na rýchle určenie medvedieho cesnaku, aby ste nabudúce nemali pochybnosti.
Ako uskladniť medvedí cesnak? Toto sú najlepšie spôsoby
Medvedí cesnak je síce považovaný za sezónnu pochúťku, no existuje niekoľko spôsobov, ako ho skladovať s úspechom na niekoľko týždňov až mesiacov. Bezprostredne po zbere listy medvedieho cesnaku skontrolujte a vyhoďte poškodené kusy.
Ak viete, že medvedí cesnak spotrebujete v priebehu niekoľkých dní, postačí uskladnenie chladničke. Listy opatrne umyte pod prúdom studenej vody a zľahka ich vysušte papierovými obrúskami. Uložte ich do čistej sklenenej alebo plastovej nádoby s vekom a pridajte k nim jeden zložený mokrý obrúsok. Ak máte medvedí cesnak aj s krátkymi stonkami, urobte kompaktné zväzky – „kytičky“, ktoré jednoducho odložíte do pohárov s čistou vodou a šup s nimi do chladničky. Vďaka vode a chladu si dlhšie udržia čerstvosť a sviežosť. V priebehu niekoľkých dní by ste však medvedí cesnak mali využiť do varenia alebo inak trvácnejšie uskladniť. Ponúka sa napríklad uskladnenie medvedieho cesnaku v mrazničke, výroba obľúbeného pesta z medvedieho cesnaku alebo masla s medvedím cesnakom. Menej známym spôsobom je i soľ s medvedím cesnakom. Ako na to?
Uskladnenie medvedieho cesnaku v mrazničke
Umyté a osušené listy medvedieho cesnaku zbavte stoniek a nakrájajte na veľmi drobné kúsky. Pripravte si malé uzatvárateľné vrecká, minidózičky alebo využitie klasickú plastovú formu na ľad, ktorú naplníte posekaným medvedím cesnakom.
Medvedí cesnak natlačený do formy na ľad zalejte primeraným množstvom studenej vody, aby po zamrznutí vznikli kompaktné kocky. Mrazený medvedí cesnak vydrží dlhé mesiace a ak ho zamrazíte po jednotlivých kúskoch, ľahko sa vám bude pridávať do jedál v množstve podľa potreby – bez rozmrazovania zvyšku.
Pesto z medvedieho cesnaku
Na pesto z medvedieho cesnaku budete potrebovať:
- 200 g medvedieho cesnaku
- 100 – 120 ml olivového oleja
- 2 lyžice vlašských alebo píniových orieškov
- 1 lyžicu citrónovej šťavy
- soľ, čierne korenie a chilli korenie podľa chuti
Všetko prísady spolu vymixujte v mixéri/sekáčiku do takmer hladkého pesta. Ak je pesto príliš husté a „oddeľuje sa“, pridajte ešte malé množstvo oleja. Hotové pesto preložte do skleneného uzatvárateľného pohára a odložte ho do chladničky. Pesto je výborné k pečenému mäsu, na cestoviny, na čerstvé pečivo aj pri príprave slaných kysnutých chuťoviek.
Maslo s medvedím cesnakom
Zaujímavým spôsobom, ako spracovať a uskladniť medvedí cesnak, predstavuje aj ochutené maslo.
Na výrobu masla budete potrebovať:
- 250 g zmäknutého masla
- 1 väčší hrnček nadrobno nasekaných listov medvedieho cesnaku
- morskú soľ na dochutenie
Všetko spolu vymiešajte v miske do hladkej hmoty. Ak chcete maslo jemnejšie, môžete ho premixovať aj mixérom. Ochutené maslo presuňte na potravinovú fóliu a opatrne z neho vyformujte úhľadný valček. Odložte ho stuhnúť do chladničky. Takto pripravené maslo je vhodné spotrebovať do niekoľkých dní, no ak ho po stuhnutí nakrájate na kolieska a tie dáte oddelene od seba do mrazničky, trvanlivosť sa značne predĺži. Kolieska masla s medvedím cesnakom môžete neskôr použiť na bagety, slané koláče či mäsové steaky.
Soľ s medvedím cesnakom
Túto aromatickú soľ bude radosť používať! Jej príprava je síce trochu pracnejšia, ale pri troche trpezlivosti sa podarí na prvýkrát.
Na soľ s medvedím cesnakom budete potrebovať:
- 100 g medvedieho cesnaku
- 1 kg soli
Umytý, vysušený a od stoniek očistený medvedí cesnak dajte do mixéra a vymixujte ho so 100 g soli do krémovej pasty. Zvyšnú soľ presypte do misy a pridajte k nej zelenú pastu. Varechou dôkladne premiešavajte, kým nevznikne rovnomerná zmes (už pomerne sypká). Takto ochutenú soľ rozprestrite na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ju sušiť na slnku aspoň 8 hodín, respektíve v rúre vyhriatej na 80 °C po dobu 2 hodín. Vysušenú a vychladnutú soľ preložte do vhodnej uzatvárateľnej nádoby.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre