
Veľkonočná hrudka – tradičná jemná pochúťka, na ktorú stačí iba pár ingrediencií!
Veľkonočná hrudka, známa aj ako syrek, je tradičnou pochúťkou z vajec a mlieka. Zaujme jednoduchou prípravou, všestrannosťou pri servírovaní a lahodne jemnou chuťou. Viete o tom, že hrudku si môžete pripraviť na sladko aj na slano? Pozrite si nasledujúci postup a zaujímavé tipy na ochutenie veľkonočnej hrudky.
Veľkonočná hrudka vyzerá na prvý pohľad ako syr. Nečudo, so syrom má spoločných niekoľko znakov – predovšetkým farbu, tvar a istým spôsobom aj použitie v kuchyni. Jej základ však tvoria vajcia, ktoré sa vyzrážajú v horúcom mlieku. Tajomstvo oblého tvaru veľkonočnej hrudky a jej hustoty spočíva v umiestnení do gázy a následnom vytlačení prebytočnej tekutiny.
Veľkonočná hrudka na slano – recept
Verzia veľkonočnej hrudky na slano je rozšírenejšia a aj viac známa. Hotová hrudka je výborná k čerstvému pečivu, údenému mäsu či klobásam. Jej chuť sa dopĺňa s chrenom a zaváranou cviklou, ktoré majú miesto na slávnostnom veľkonočnom stole. Slaný syrek spestrí obložené misy. Z plátkov sa dajú vykrajovať rôzne tvary, ktorými môžete efektne ozdobiť jednohubky alebo chlebíčky pre hostí.
Základná slaná hrudka sa pripravuje iba z vajec, mlieka a soli. Ak jej chcete dodať zaujímavú farbu a inú chuť, pridajte nakrájanú pažítku, petržlenovú vňať alebo medvedí cesnak. Dôležité je, aby boli bylinky nakrájané nadrobno. Veľké kusy by mohli spôsobiť rozpadnutie hrudky pri krájaní.
Budeme potrebovať:
- 1 liter mlieka
- 10 vajec
- 1 čajovú lyžičku soli
- na dochutenie – napríklad mleté čierne korenie, nasekanú pažítku, petržlenovú vňať, medvedí cesnak či kúsky červenej kápie, …
Veľkonočná hrudka na sladko – recept
Sladká veľkonočná hrudka pripomína tvarohový dezert. Množstvo soli je minimálne. O sladkú chuť sa postará kryštálový cukor a vanilkový cukor. Pre zaujímavejšiu štruktúru sa oplatí pridať aj hrozienka alebo iné drobné sušené ovocie. Chutným spestrením sú napríklad brusnice.
Budeme potrebovať:
- 1 liter mlieka
- 10 vajec
- 80 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (20 g)
- štipku soli
- na dochutenie – napríklad hrozienka, brusnice
Príprava veľkonočnej hrudky krok za krokom
- Najskôr si nachystáme pomôcky a riad. Zíde sa mať po ruke 2 hrnce, misku, varechu na miešanie, vidličku, širšie kovové sito a čistú gázu s rozmermi cca 50 × 50 cm (alebo tenšiu bielu látkovú kuchynskú utierku).
- V miske rozšľaháme vidličkou vajcia. Pri príprave veľkonočnej hrudky na slano pridáme do vajec lyžičku soli. Pri príprave veľkonočnej hrudky na sladko zase kryštálový cukor, vanilkový cukor a za hrsť hrozienok.
- Do hrnca nalejeme mlieko, ochutené rozšľahané vajíčka a zmes začneme zohrievať na miernom ohni.
- Mliečno-vaječnú zmes priebežne miešame, aby neprihorela. So stúpajúcou teplotou sa onedlho začnú objavovať prvé hrudky a postupne ich bude čoraz viac pribúdať. Ku koncu miešania prisypeme do slanej hrudky nasekané bylinky (pažítka, medvedí cesnak, …). Do sladkej už nepridávame nič.
- Cez okraj druhého hrnca preložíme kovové sito vystlané gázou alebo utierkou. Gáza/utierka by mala dostatočne presahovať cez okraje sita, aby neskôr obalila celú hrudku aj zhora.
- Cez sito vystlané gázou precedíme obsah hrnca. Tekutina odtečie dolu do druhého hrnca a v gáze zostanú iba hrudky. Gázu uchopíme tak, aby sa vytvoril batôžtek. Z budúcej hrudky opatrne povytláčame tekutinu (pozor, bude to horúce). Čím viac tekutiny sa vytlačí, tým bude hrudka hustejšia, ale aj suchšia.
- Tekutinu z hrnca vylejeme. Hrudku v batôžku z gázy vyformujeme do oblého tvaru, gázu v hornej časti zviažeme špagátom a takto zabalenú hrudku zavesíme na varechu preloženú krížom cez väčší hrniec. Ešte z nej môže odtiecť isté množstvo tekutiny.
- Po vychladnutí vybalíme hrudku z gázy a premiestnime ju na tanier. Podáva sa nakrájaná na plátky či pásiky a skladuje sa v chladničke.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre