 
					Skvelá chuť a božská chrumkavosť: Ako si pripraviť kapustovú čalamádu na priamu konzumáciu
Aj u vás s príchodom jesene nastupuje kapustové hodovanie? Kapusta mala v tradičnej slovenskej kuchyni silné zastúpenie a v rôznych podobách bola neodmysliteľnou súčasťou tzv. výdatných chlapských jedál. Ak máte chuť na domácu čalamádu, v ktorej má hlavné slovo čerstvo rezaná hlávková kapusta, máme pre vás jeden rýchly a zrozumiteľný recept.
Je skvelá k pečenému, údenému aj vysmážanému mäsu a ku krajcu chlebu s masťou chutí neodolateľne.
Čo je v jedle populárne, to má mnoho podôb, vylepšení a často sa vedú celé diskusie o tom, čo je to najsprávnejšie. Aj receptov na domácu kapustovú čalamádu je neúrekom a mnohé z nich sú určite výborné. Základ takejto čalamády tvorí najmä kapusta, cibuľa a mrkva. Pridáva sa však do nej i kápia, uhorky hadovky (šalátové), karfiol alebo guľaté feferónky pre milovníkov pálivých chutí. Raz sa musí sterilizovať, inokedy sľubuje, že natlačená v pohároch vydrží aj bez sterilizácie.
V nasledujúcom recepte vám predstavíme kapustovú čalamádu určenú na priamu konzumáciu. V jeden deň ju pripravíte, na druhý deň je hotová a na chladnom mieste vydrží približne 5 – 6 dní. Väčšinou sa však dovtedy stihne zjesť… Ak si ju vyrobíte z väčšej dávky kapusty, je možné ju natlačiť do pohárov a následne sterilizovať.
Kapustová čalamáda – rozpis ingrediencií
Na základnú kapustovú čalamádu budete potrebovať:
- 3 – 3,5 kg kapusty (biela hlávková kapusta – pevnejšia, „zimná“)
- 6 stredne veľkých cibúľ
- 4 mrkvy
- na nálev – 2 litre vody, 1 liter octu, 1 kg kryštálového cukru, 1,5 nakladača na zeleninu (150 g – bez obsahu konzervačných látok)

Ako pripraviť kapustovú čalamádu?
- Najpracnejšou časťou je narezať kapustu. Použite na to krájač, alebo si kapustu priamo kúpte narezanú v špecializovaných obchodoch (napríklad na objednávku). Cibuľu nakrájajte na tenké polmesiačiky, očistenú mrkvu zase nastrúhajte na hrubšie. Ak chcete, môžete do čalamády pridať tiež nakrájané šalátové uhorky a niekoľko červených sladkých paprík na pásiky.
- Všetko spoločne presuňte do lavóra a premiešajte rukami alebo varechou.
- Nálev pripravíte zmiešaním 2 l vody, 1 l octu, 1 kg kryštálového cukru a 150 g nakladača. Všetko spolu v hrnci zvarte a zeleninu v lavóri prelejte ešte horúcim nálevom.
- Opäť premiešajte, zľahka varechou utlačte, lavór zakryte drevenou alebo plastovou doskou a odložte na chladné miesto.
- Už na druhý deň bude odstáta čalamáda pripravená na konzumáciu (stačí, iba vychladla a dá sa jesť) a každým ďalším dňom bude jej chuť ešte výraznejšia.
- Aby nebola kapustová čalamáda vystavená zbytočnému prachu, naplňte ňou väčšie sklenené zaváracie poháre, zalejte po hrdlo nálevom, uzatvorte a presuňte na chladné miesto.

Ak chcete čalamádu sterilizovať, je lepšie naplniť ňou klasické 7 dcl poháre (s veľkými sa ťažko manipuluje). Poháre však neplňte úplne po vrchnú hranu. Je dôležité, aby šťava prekryla zeleninu. Kapustovú čalamádu do pohárov príliš netlačte, inak zostane veľmi mäkká. Sterilizujte pri teplote približne 80 – 85 °C po dobu približne 15 minút. Čas sa pritom počíta od dosiahnutia požadovanej teploty.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
 Lucia Gogová
																		Lucia Gogová								 
                         
                        









 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
								 
								 
								 
								 
						 
						 
						
Komentáre