
Hit medzi čokoládami si môžete vyrobiť aj doma! Inšpirujte sa naším receptom na vynikajúcu dubajskú čokoládu
Dubajská čokoláda prednedávnom pobláznila svet. Ide o na prvý pohľad efektnú čokoládu, ktorej náplň je predzvesťou delikátneho maškrtenia. Obsahuje totiž pistáciový krém, rezance kataifi a sezamovú Tahini pastu. Záujem o túto čokoládu je taký veľký, že predajcovia istú dobu nestíhali dopĺňať zásoby. A tak netrvalo dlho a na scéne sa objavili aj recepty na domácu dubajskú čokoládu.
Dubajská čokoláda a jej vznik
Prvá čokoláda, ktorou sa dnes inšpirujú výrobcovia cukroviniek po celom svete, vznikla ešte v roku 2021 v dubajskej manufaktúre Fix Dessert Chocolatier. Koncom roka 2023 sa stala virálnou na sociálnych sieťach a záujem o ňu nabral globálne rozmery. Táto čokoláda totiž spája veľmi obľúbené ingrediencie a jej prevedenie vyzerá už na prvý pohľad exkluzívne až luxusne.
Čokoláda je plnená pistáciovým krémom a tradičným kataifi. Kataifi (alebo kadayif) sú tenučké cestovinové vlákna, ktoré sú obľúbené v arabskej kuchyni pre svoju chrumkavosť. Po opečení na masle získajú lákavú chrumkavosť, ktorú prepožičiavajú aj samotnej náplni v čokoláde.
Originálnu dubajskú čokoládu viete zakúpiť len v Dubaji alebo si ju dať doviezť od ochotného známeho z dovolenky… Popularita a vyhľadávanosť dubajskej čokolády spôsobili, že i lokálni výrobcovia čokolád a sladkých cukroviniek sa húfne inšpirovali jej zložením a pustili sa do výroby vlastných verzií. Niektoré sú vydarenejšie, ďalšie vás však nepresvedčia kúpiť si ich znovu.
Hoci tento druh čokolády nepatrí k najlacnejším (za 100 g zaplatíte od 7 € a viac), pravidelne je v obchodoch vypredaná a v e-shopoch sa čaká na doplnenie zásob. Ak radi experimentujete a chcete vyskúšať niečo nové, poďte si vyrobiť domácu „dubajskú čokoládu“, pri ktorej budete mať jasný prehľad o zložení a pôvode použitých ingrediencií.
Domáca „dubajská čokoláda“ – rozpis ingrediencií
Na prípravu čokolády budete potrebovať:
- 300 g kvalitnej mliečnej čokolády a 1 lyžicu masla (priaznivci horkejších chutí môžu vyskúšať aj pomer 200 g horká čokoláda + 100 g mliečna čokoláda)
- 100 g kataifi rezancov a 50 g masla
- 150 g pistáciového krému/pasty
- 20 – 30 g sezamovej Tahini pasty
- štipku soli
- silikónové formy na čokoládu
Čomu venovať pozornosť pri kúpe? Vyrobiť chutnú domácu dubajskú čokoládu z lacných a menej kvalitných surovín je prakticky nemožné. Neuškodí, no ani nenadchne. Čo je horšie – oberie vás o čas aj o peniaze. Ak si chcete pripraviť skutočne lahodnú pochúťku, dajte si záležať na kvalite ingrediencií. Sú síce drahšie, no po zvládnutí postupu bude odmena chuťovo výnimočná.
- Mliečna čokoláda by mala mať aspoň 33 % obsah kakaa. Čím viac, tým lepšie.
- Kataifi (kadayif) rezance nie sú bežnou položkou v kamenných obchodoch. Skôr sa k nim dostanete pri nákupe cez internet. Cena za 200 g balenie začína na približne 4 €.
- Pistáciový krém si môžete vytvoriť pomixovaním lúpaných nesolených pistácií, alebo si zadovážiť hotový 100 % pistáciový krém.
- Táto čokoláda je objemnejšia a vyžaduje si hlbšiu silikónovú formu. V obchodoch špecializovaných na cukrárske potreby sa predávajú priamo „formy na dubajskú čokoládu“.
- Uvedené množstvo ingrediencií má spolu cca do 600 g. Vznikne tak viac čokolád – v závislosti od veľkosti použitých foriem.
- Na ozdobenie čokolády môžete použiť napríklad nasekané pistácie, kúsky bielej čokolády alebo jedlé zlato.
Ako postupovať pri príprave čokolády?
- Najskôr začnite topením čokolády. K nalámanej čokoláde pridajte lyžicu masla a vo vodnom kúpeli (miska položená cez hrniec s horúcou vodou) čokoládu roztopte dohladka. Premiešavajte ju, aby nadobudla krásne hladkú textúru a lesk. Nenechajte ju však prehrievať príliš dlho.
- Časť čokolády prelejte do pripravených foriem tak, aby vrstva čokolády rovnomerne pokryla dno aj steny foriem. Ak chcete mať na povrchu čokoládových tabličiek „zdobenie“ (napríklad bielu čokoládu, kúsky zlata), nezabudnite ho pridať ešte pred liatím čokolády. S čokoládou pracujte tak, aby vám zostalo isté množstvo aj na finálne preliatie. Formy s čokoládou odložte do chladničky.
- Rezance kataifi nakrájajte na menšie kúsky dlhé cca 1 – 2 cm. Na panvici rozohrejte 50 g masla a rezance na ňom začnite pražiť. Po približne 5 – 7 minútach zhnednú a stanú sa chrumkavými. Preložte ich do misky a nechajte vychladnúť.
- Do opražených kataifi rezancov pridajte pistáciový krém, tahini pastu a štipku soli. Všetko premiešajte, aby sa vznikla rovnomerná zmes.
- Vyberte formy s čokoládou z chladničky a pustite sa do plnenia. Náplň rozotierajte opatrne, no nebojte sa pritlačiť, aby neboli v čokoláde veľké vzduchové bubliny. Náplň by mala končiť kúsok od okraja. Formy opäť vložte do chladničky.
- Po stuhnutí je čas na poslednú čokoládovú vrstvu. Zostávajúcu čokoládu opäť rozpustite do tekutého stavu a rovnomerne ju nalejte na naplnených foriem.
- S vyklopením čokolády z formy sa nenáhlite. Radšej ju nechajte dlhšie v chladničke (aspoň 2 hodiny), aby dokonale vytuhla a nerozpadla sa pod prstami.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre