Hrnčeková bábovka
Zdroj: Bianca Gubová

Zaručene vláčna hrnčeková bábovka, ktorú máte hotovú za chvíľu

Ak patríte medzi milovníkov bábovky, ale nemáte radi zdĺhavé recepty, ste na správnom mieste. Ukážeme vám jednoduchý a veľmi rýchly recept, v ktorom sa zaobídete bez zdĺhavého šľahania bielkov. Bábovka však bude aj napriek tomu vláčna a nadýchaná. Vezmite do ruky akýkoľvek hrnček a ideme na to!

Na prípravu hrnčekovej bábovky budeme potrebovať:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • hladkú múku na vysypanie formy na pečenie
  • maslo na vymastenie formy na pečenie
  • 1,5 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1 balenie vanilkového pudingu
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 250 g jemného odtučneného tvarohu
  • 1 hrnček mlieka
  • ¾ hrnčeka oleja
  • 2 vajcia
  • čokoládu

Ako si pripravíme hrnčekovú bábovku

Vo väčšej miske si zmiešame všetky sypké suroviny – múku, kryštálový a vanilkový cukor, vanilkový puding a prášok do pečiva. Premiešame metličkou, aby sa všetky sypké suroviny dobre prepojili.

Následne pokračujeme v pridávaní mokrých surovín a začneme tvarohom. Pridáme vajíčka a zalejeme polovicou hrnčeka mlieka. Dobre premiešame a prilejeme zvyšnú polovicu. Opäť premiešame a pridáme olej. Poriadne rozmixujeme mixérom, aby sa všetky ingrediencie prepojili. Na záver už len jemne primiešame nasekanú čokoládu (ale už nemixujeme).

Formu na pečenie si dôkladne vymastíme maslom a pomúčime hladkou múkou. Rúru si necháme prehriať na 180 stupňov. Do vymastenej formy nalejeme cesto a trochu s formou pobúchame, nech si cesto dobre sadne. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180 stupňoch 50 minút.

Po upečení bábovku vyberieme z rúry a necháme ju odležať vo forme zhruba 20 minút. Ak by ste ju hneď preklápali na tanier alebo ozdobný podnos, mohlo by sa stať, že sa vám pekne nepreklopí, ale časť zostane vo forme.

Po uplynutí zhruba 20 minút preklopte bábovku aj s formou na tanier a prikryte ju mokrou utierkou, čo jej dopomôže odlepiť sa od formy. Počkajte asi 10 minút a opatrne zdvihnite formu.

Bábovku môžete ľubovoľne ozdobiť, napríklad rozpustenou čokoládou, pudingom alebo ovocím. V tomto prípade vyhráva starý dobrý práškový cukor a bábovka chutí ako od babičky.

Pozrite si aj prehľadný videorecept:

Text, foto a realizácia: Bianca Gubová

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.