
Prečo sa palacinkové cesto trhá a patrí do neho soľ? Komplet postup, ako urobiť najlepšie palacinky
Najlepšie palacinky sú po okrajoch príjemne chrumkavé, no v strednej časti primerane vláčne a poddajné. Netrhajú sa a ani sa nepripaľujú o panvicu. Ak ste to skúšali už s rôznymi receptami, no výsledok nebol podľa vašich predstáv, poďte sa naučiť pár trikov, ako urobiť palacinky, ktoré si budete môcť naplniť čímkoľvek máte radi.
Palacinky, aké sa pripravujú v slovenských kuchyniach, sa nápadne ponášajú na francúzske crêpes. Ide o palacinky tenučké, pripravené iba z niekoľkých základných ingrediencií, a to konkrétne múky, mlieka, masla/oleja, vajec a štipky soli. V sladkej verzii sa do cesta zvykne pridávať aj malé množstvo cukru, no nie je to nevyhnutné, keďže sladkú chuť vie chuťovo neutrálnym palacinkám odovzdať práve sladká náplň.
V niektorých krajinách však nemajú palacinky typicky tenkú podobu. Ponášajú sa viac na naše lievance, iba s tým rozdielom, že ich priemer je o čosi väčší, a dokonca môžu byť ešte nadýchanejšie pre prítomnosť kypridiel. Takéto palacinky (tzv. amerického štýlu) sa na rozdiel od „našich“ palaciniek nedajú rolovať ani príliš skladať, čo znamená aj menšiu všestrannosť pri plnení a servírovaní.
Ako urobiť najlepšie palacinky? Recept, postup a zaujímavé tipy
Palacinky si dokážu vyslúžiť veľa prívlastkov. Najradšej ich máme, ak sú krásne jemné, rovnomerné a na okrajoch priam až čipkované. Príprava cesta na palacinky je pomerne jednoduchá a nevyžaduje si náročné miesenie ani kysnutie. Čo pri palacinkách zaváži, je kvalita použitých surovín, rovnomernosť cesta, dobrá panvica a trochu praktických skúseností, vďaka ktorým bude pribúdať jedna palacinka za druhou bez jedinej chybičky.
Ingrediencie na palacinky
Na tenké palacinky budeme potrebovať:
- 300 g hladkej múky
- 650 ml plnotučného mlieka
- 4 vajcia
- 60 g masla
- štipku soli
Z uvedeného množstva vyjde približne 16 – 20 kusov palaciniek v závislosti od priemeru panvice. Na palacinky sa najlepšie osvedčili nepriľnavé panvice s rovným dnom o priemere cca 22 – 26 cm. Nemusí ísť nevyhnutne o panvicu, ktorá sa predáva s prívlastkom „palacinková“. Výhodou palacinkových panvíc je predovšetkým ich znížený okraj, vďaka čomu sa s palacinkami pri otáčaní ľahšie manipuluje. Taktiež sa pri výrobe takýchto panvíc kladie dôraz na rovnomernú distribúciu tepla od stredu k okrajom. Ak však máte medzi panvicami spoľahlivú a overenú klasickú panvicu, ktorá nepripaľuje a dobre sa s ňou manipuluje, pri príprave palaciniek sa zaobídete aj bez novej, ktorá má iba toto jedno špeciálne určenie.
Okrem panvice si pripravte ešte misu na miešanie cesta, metličku, naberačku a obracačku na palacinky, ktorá bude mať dostatočne hladkú a rovnú prednú čepeľ, aby poľahky vkĺzla pod palacinku na panvici.
Postup prípravy palaciniek
Vyššie uvedený rozpis neobsahuje cukor. Palacinky tak budú chuťovo neutrálne a výborne zapasujú ako k sladkým, tak aj slaným náplniam. Ak máte chuť na výsostne sladký obed, pridajte k cestu 1 lyžicu kryštálového cukru, vďaka čomu získajú palacinky jemne sladký nádych.
Ako postupovať pri príprave palaciniek?
- Múku preosejeme a pridáme k nej štipku soli. Maslo v hrnčeku rozpustíme a necháme chladnúť.
- Medzitým v mise zmiešame vajcia s mliekom pomocou metličky. Postupne do cesta prisypeme preosiatu múku za sústavného miešania metličkou. Pracujeme dovtedy, kým sa všetky hrudky nerozbijú a na povrchu cesta sa nezačnú tvoriť bublinky. Na záver primiešame ešte rozpustené maslo.
- Hotové palacinkové cesto odložíme na 20 – 30 minút odpočívať na kuchynskú linku. Palacinkové cesto patrí k redším a dá sa prelievať. Z lyžice bude pomaly stekať a zanechá na nej tenký povlak.
- Panvicu rozohrejeme na strednom ohni. Na úvod ju môžeme potrieť kúskom masla. Pri nepriľnavej panvici to však nie je vždy potrebné, nakoľko i samotné cesto obsahuje malé množstvo masla.
- Do stredu rozohriatej panvice nalejeme jednu naberačku cesta. Panvicu nadvihneme a opatrne ňou zakrúžime tak, aby sa cesto rovnomerne roztieklo po povrchu panvice.
- Palacinku opekáme krátko dozlatista. Pomocou obracačky podoberieme po celom obvode okraje a skontrolujeme, či je palacinka osmažená aj v strednej časti. Ak áno, obracačkou ju pretočíme na druhú stranu a krátko smažíme dozlatista.
- Postup opakujeme, kým sa cesto neminie. Hotové palacinky ukladáme na tanier. Mierne vychladnuté ich plníme pripravenými plnkami.
Časté otázky a rýchle odpovede
- Sladiť alebo nesladiť palacinkové cesto?
Na palacinky existujú stovky rôznych receptov. Síce pracujú s podobnými ingredienciami, často sa líšia pomerom. Pozornosť púta napríklad prítomnosť cukru. Pravdou je, že v palacinkách vôbec nemusí byť. Vzniknú tak chuťovo neutrálne palacinky, ktoré môžete naplniť nasladko aj naslano. Navyše, cukor sa bude na rozohriatej panvici lepiť.
- Je pravdou, že vždy sa prvá palacinka pokazí?
Aj prvá palacinka môže vyjsť bez chyby. Príčinou, prečo sa prvá palacinka chtiac-nechtiac potrhá, je najmä nedostatočná teplota panvice a s tým spojené netrpezlivé „šťuchanie“ a predčasné otáčanie. Prvá palacinka niekedy plní dôležitú úlohu a stáva sa indikátorom vhodnej hustoty cesta. Po malých úpravách sa už ďalšie palacinky vydaria. Jej „obeta“ preto nebude márna.
- Čo robiť, ak sa palacinkové cesto na panvici trhá?
Príčinou môže byť zlý povrch panvice, nedostatočná teplota, ale i redšie cesto. Ak sa vám zdá, že je cesto riedke, primiešajte do neho metličkou malé množstvo múky.
- Čo robiť, ak sa palacinkové cesto na panvici nerozteká do strán?
Tu je dôvodom opačný problém – vyššia hustota cesta. Rýchlo ho vyriešite primiešaním malého množstva mlieka alebo čistej perlivej vody.
- Treba na panvicu pridávať aj malé množstvo oleja?
Odpoveď na túto otázku závisí od zloženia cesta a tiež od kvality panvice. Kombinácia nepriľnavej panvice a palacinkového cesta s obsahom masla/oleja znižuje použitie ďalšieho tuku na minimum.
- Skutočne patrí do palacinkového cesta soľ?
Štipky soli v palacinkovom ceste sa rozhodne nebojte, ani ju nevynechajte. Bez soli by boli hotové palacinky chuťovo príliš mdlé.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre