Mrazenie špenátu na skladovanie
Zdroj: shutterstock.com

Ako zmraziť špenát? 3 šikovné možnosti pre jednoduché použitie pri varení

Ak ste sa do výsevu špenátu pustili v marci, onedlho vás čaká zbieranie čerstvej zelenej úrody. Pestovanie špenátu nie je náročné, a dokonca ho možno v závislosti od odrody vysievať viackrát počas roka. Je však dobré poznať spôsoby, ako špenát uskladniť, aby ste jeho zásoby mali po ruke kedykoľvek a žiadne lístky neskončili bez využitia v koši. K obľúbeným metódam, ktoré uchovávajú cenné živiny aj chuť tejto listovej zeleniny, patrí mrazenie. Ako zmraziť špenát?

Je známych niekoľko spôsobov, ako pristupovať k mrazeniu špenátu. Špenát odložený v mrazničke totiž vydrží v perfektnom stave 6 – 8 mesiacov. Mraziť môžete nielen špenát dopestovaný na záhrade, ale aj špenát, ktorý ste si kúpili vo vaničke a nestíhate ho spotrebovať do niekoľkých dní od zakúpenia. Práve špenát z obchodu zvyčajne nevydrží dlho. Medzi listami už môže byť niekoľko kusov zvädnutých či inak napadnutých. V samotnom obale nie je možné skontrolovať každý list zvlášť. Špenátu neprospieva ani vlhkosť v chladničke, pod vplyvom ktorej je náchylný na skoré hnitie.

Pred mrazením špenátu sa vopred rozhodnite, akým spôsobom ho neskôr chcete pri varení používať a v akej podobe sa vám s ním bude najlepšie pracovať. Krátka príprava pred vložením do mrazničky ušetrí cenné minúty o týždne neskôr.

Spracovanie čerstvého špenátu
Zdroj: shutterstock.com
Zdá sa vám, že kupovaný špenát sa začne kaziť v momente, ako si ho donesiete z obchodu? Špenát doma vyberte z obalu/vaničky, skontrolujte ho a uvädnuté (alebo inak poškodené listy) ihneď vyhoďte. Pre predĺženie čerstvosti špenát osušte a preložte ho do nového vrecka alebo uzatvárateľnej nádoby. Pridajte dnu suchý a čistý papierový obrúsok, ktorý bude pohlcovať vlhkosť. Špenát v chladničke si takto dlhšie udrží sviežosť a bude menej podliehať hnitiu. Ak je papierová utierka vlhká, vymeňte ju za novú a listy poprehadzujte.

Najrýchlejší postup – mrazené listy špenátu v celosti

Ak chcete zachovať celistvosť špenátových listov a až pred varením sa rozhodnúť o konečnej úprave, pred mrazením listy iba umyte a dôkladne osušte. Pri zbavení prebytočnej vlhkosti vie byť nápomocná odstredivka na šalát.

Umyté a suché listy špenátu poukladajte do plastových vreciek v tenkej vrstve. Z vrecka sa pokúste vytlačiť čo najviac vzduchu. Pri mrazení ovocia a zeleniny sa výborne osvedčili napríklad uzatvárateľné vrecka s posuvným zipom a ventilom na vytlačenie vzduchu. Sú opakovane použiteľné, vhodné do mrazničky a ak majú zosilnené zvary, vydržia dlhé roky.

Spracovanie čerstvého špenátu
Zdroj: shutterstock.com
Špenát nezabudnite označiť dátumom, kedy ste ho vložili do mrazničky.

Za hrsť nasekaných listov? Vyskúšajte tento spôsob mrazenia

Radi si pridávate nasekaný špenát do omelety, smoothie, či iných slaných koláčov? Využívate recepty, kde ide jedna či dve hrste nasekaného špenátu? V takom prípade vyskúšajte tento postup.

  • Špenátové listy najskôr dôkladne umyte a odstráňte poškodené kusy.
  • V hrnci priveďte vodu do varu.
  • Do vriacej vody nasypte umyté listy a za stáleho miešania ich varte 1 minútu.
  • Po uplynutí času špenát rýchlo preceďte a zalejte ho studenou až ľadovou vodou.
Spracovanie čerstvého špenátu
Zdroj: shutterstock.com
Metóda, pri ktorej prechádza zelenina prudkou teplou úpravou a následným rýchlym ochladením v studenej vode, sa nazýva blanšírovanie. Blanšírovaním sa zastaví enzymatický proces, čím sa predlžuje doba skladovania v mrazničke (v prípade špenátu na 9 – 12 mesiacov).
  • Vychladnuté špenátové listy osušte gázou alebo papierovými utierkami.
  • Po vysušení vyrežte z listov tvrdšie a hrubšie stopky. Sú vláknité a ich chuť býva horkejšia.
  • Blanšírovaný a očistený špenát nasekajte na pásiky alebo drobné kúsky – presne tak, ako máte radi v hotových pokrmoch.
  • Pred mrazením vytvorte optimálne veľké porcie. Aj takto upravený špenát môžete naložiť do vreciek alebo malých uzatvárateľných dóz.

Mrazené špenátové pyré – skvelé do polievok a omáčok

Čo môžete urobiť dnes, neodkladajte na neskôr… Táto stará známa veta platí aj pri mrazení špenátu. Predovšetkým, ak obľubujete špenát v polievkach alebo omáčkach, kde je vhodné, ak má jemnú konzistenciu okamžite – bez potreby ďalšej úpravy.

Na úvod špenát blanšírujte (viď postup vyššie). Blanšírované špenátové listy zbavte stoniek a vložte ich do mixéra. Už po krátkom mixovaní vznikne husté špenátové pyré. Naplňte ním menšie formičky a vložte ich do mrazničky. Skladovať v mrazničke delené formy je však priestorovo nepraktické. Ako to vyriešiť? Zamrazené špenátové pyré vyklopte z formičiek, kúsky rýchlo presuňte do plastového vrecka a znova vložte naspäť do mrazničky.

Mrazenie špenátu na skladovanie
Zdroj: shutterstock.com
Viete o tom, že špenát sa dá zamraziť aj vopred ochutený a tepelne upravený? Poduste špenátové listy na masle, pridajte k nim nadrobno nasekanú cibuľu/cesnak, osoľte a okoreňte. Po vychladnutí zmes preložte do vhodnej nádoby a dajte zamraziť. Neskôr poslúži ako hotový základ k cestovinám alebo rybe.

Čo s mrazeným špenátom ne/robiť?

Ako vidíte, mraziť špenát je celkom jednoduché. Potom si už len stačí v správnej chvíli spomenúť, že mraznička ukrýva zelenú vzpruhu plnú cenných živín.

Špenát by sa mal pred použitím rozmraziť prirodzene – v chladničke alebo pri izbovej teplote. Urýchľovanie môže mať nepriaznivý vplyv na zachovanie živín a konzistenciu. To však väčšinou závisí od receptu, do ktorého bude špenát použitý. Na rozmrazenie niekoľkých kociek mrazeného špenátového pyré do omáčky netreba čakať. Jednoducho ich vložte do panvice či hrnca s omáčkou.

Na čo si dať pozor? Vždy sa snažte vybrať z mrazničky len toľko špenátu, koľko budete schopní jednorazovo spotrebovať. Raz rozmrazený špenát už opakovane nezmrazujte.

Text: Juraj Koreň
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje