
Ako zmraziť špenát? 3 šikovné možnosti pre jednoduché použitie pri varení
Ak ste sa do výsevu špenátu pustili v marci, onedlho vás čaká zbieranie čerstvej zelenej úrody. Pestovanie špenátu nie je náročné, a dokonca ho možno v závislosti od odrody vysievať viackrát počas roka. Je však dobré poznať spôsoby, ako špenát uskladniť, aby ste jeho zásoby mali po ruke kedykoľvek a žiadne lístky neskončili bez využitia v koši. K obľúbeným metódam, ktoré uchovávajú cenné živiny aj chuť tejto listovej zeleniny, patrí mrazenie. Ako zmraziť špenát?
Je známych niekoľko spôsobov, ako pristupovať k mrazeniu špenátu. Špenát odložený v mrazničke totiž vydrží v perfektnom stave 6 – 8 mesiacov. Mraziť môžete nielen špenát dopestovaný na záhrade, ale aj špenát, ktorý ste si kúpili vo vaničke a nestíhate ho spotrebovať do niekoľkých dní od zakúpenia. Práve špenát z obchodu zvyčajne nevydrží dlho. Medzi listami už môže byť niekoľko kusov zvädnutých či inak napadnutých. V samotnom obale nie je možné skontrolovať každý list zvlášť. Špenátu neprospieva ani vlhkosť v chladničke, pod vplyvom ktorej je náchylný na skoré hnitie.
Pred mrazením špenátu sa vopred rozhodnite, akým spôsobom ho neskôr chcete pri varení používať a v akej podobe sa vám s ním bude najlepšie pracovať. Krátka príprava pred vložením do mrazničky ušetrí cenné minúty o týždne neskôr.
Najrýchlejší postup – mrazené listy špenátu v celosti
Ak chcete zachovať celistvosť špenátových listov a až pred varením sa rozhodnúť o konečnej úprave, pred mrazením listy iba umyte a dôkladne osušte. Pri zbavení prebytočnej vlhkosti vie byť nápomocná odstredivka na šalát.
Umyté a suché listy špenátu poukladajte do plastových vreciek v tenkej vrstve. Z vrecka sa pokúste vytlačiť čo najviac vzduchu. Pri mrazení ovocia a zeleniny sa výborne osvedčili napríklad uzatvárateľné vrecka s posuvným zipom a ventilom na vytlačenie vzduchu. Sú opakovane použiteľné, vhodné do mrazničky a ak majú zosilnené zvary, vydržia dlhé roky.
Za hrsť nasekaných listov? Vyskúšajte tento spôsob mrazenia
Radi si pridávate nasekaný špenát do omelety, smoothie, či iných slaných koláčov? Využívate recepty, kde ide jedna či dve hrste nasekaného špenátu? V takom prípade vyskúšajte tento postup.
- Špenátové listy najskôr dôkladne umyte a odstráňte poškodené kusy.
- V hrnci priveďte vodu do varu.
- Do vriacej vody nasypte umyté listy a za stáleho miešania ich varte 1 minútu.
- Po uplynutí času špenát rýchlo preceďte a zalejte ho studenou až ľadovou vodou.
- Vychladnuté špenátové listy osušte gázou alebo papierovými utierkami.
- Po vysušení vyrežte z listov tvrdšie a hrubšie stopky. Sú vláknité a ich chuť býva horkejšia.
- Blanšírovaný a očistený špenát nasekajte na pásiky alebo drobné kúsky – presne tak, ako máte radi v hotových pokrmoch.
- Pred mrazením vytvorte optimálne veľké porcie. Aj takto upravený špenát môžete naložiť do vreciek alebo malých uzatvárateľných dóz.
Mrazené špenátové pyré – skvelé do polievok a omáčok
Čo môžete urobiť dnes, neodkladajte na neskôr… Táto stará známa veta platí aj pri mrazení špenátu. Predovšetkým, ak obľubujete špenát v polievkach alebo omáčkach, kde je vhodné, ak má jemnú konzistenciu okamžite – bez potreby ďalšej úpravy.
Na úvod špenát blanšírujte (viď postup vyššie). Blanšírované špenátové listy zbavte stoniek a vložte ich do mixéra. Už po krátkom mixovaní vznikne husté špenátové pyré. Naplňte ním menšie formičky a vložte ich do mrazničky. Skladovať v mrazničke delené formy je však priestorovo nepraktické. Ako to vyriešiť? Zamrazené špenátové pyré vyklopte z formičiek, kúsky rýchlo presuňte do plastového vrecka a znova vložte naspäť do mrazničky.
Čo s mrazeným špenátom ne/robiť?
Ako vidíte, mraziť špenát je celkom jednoduché. Potom si už len stačí v správnej chvíli spomenúť, že mraznička ukrýva zelenú vzpruhu plnú cenných živín.
Špenát by sa mal pred použitím rozmraziť prirodzene – v chladničke alebo pri izbovej teplote. Urýchľovanie môže mať nepriaznivý vplyv na zachovanie živín a konzistenciu. To však väčšinou závisí od receptu, do ktorého bude špenát použitý. Na rozmrazenie niekoľkých kociek mrazeného špenátového pyré do omáčky netreba čakať. Jednoducho ich vložte do panvice či hrnca s omáčkou.
Text: Juraj Koreň
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre