
Jeden plech nebude stačiť! Tieto škoricové osie hniezda s polevou sú neodolateľné
Sú to osie hniezda alebo skôr sladké slimáky? Nech už má nasledujúci recept akékoľvek označenie, isto sa zhodneme na tom, že ide o zatočené a nadýchané pečivo z plechu preliate sladkou polevou, ktoré sa stalom hitom internetu. Skvelé rodinné raňajky, ideálny tip na pohostenie známych pri nedeľnej káve aj sladká domáca maškrta pre deti – recept na škoricové slimáky s polevou si nenechajte ujsť!
Galéria
Škoricové osie hniezda s polevou – rozpis ingrediencií
Na škoricové osie hniezda s vanilkovou polevou budeme potrebovať pomerne obsiahly zoznam ingrediencií rozdelených do niekoľkých skupín, no dobrou správou je, že ide o štandardné suroviny, s ktorými sa pri príprave sladkého pečiva pracuje celkom bežne. Pre lepší prehľad sú rozdelené do troch skupín – kysnuté cesto, škoricovo-cukrová náplň a 3 tipy na sladkú polevu.
Pružné kysnuté cesto, s ktorým sa dobre pracuje
Budeme potrebovať:
- 500 g hladkej múky (+ múku na pomúčenie dosky)
- 21 g čerstvého droždia
- 2 vajcia
- 200 ml mlieka
- 80 g rozpusteného masla (+ maslo na vymazanie plechu)
- 80 g kryštálového cukru
- ½ čajovej lyžičky soli
Uvedené množstvo vystačí približne na 15 – 18 kusov.
Jednoduchá škoricová náplň
Budeme potrebovať:
- 100 g roztopeného masla
- 1 čajovú lyžicu mletej škorice
- 120 g kryštálového cukru
Náš tip – Máte radi orechy? Primiešajte k cukru a škorici aj 150 g najemno namletých vlašských orechov. Osie hniezda sa rozvoňajú orechmi a budú ešte šťavnatejšie.
Sladká poleva trikrát inak
Vanilková poleva, s krémovým syrom alebo šľahačkovou smotanou? Keďže je tento recept známy v mnohých verziách, bola by škoda nepoznať aj rozmanité možnosti, ako pripraviť polevu. Stačí si vybrať tú, ktorá je vám najsympatickejšia. Príprava zaberie len krátky čas.
Vanilková poleva (hustejší vanilkový puding)
- vanilkový puding v prášku
- 350 ml mlieka
- 3 – 4 lyžice cukru
Poleva zo šľahačkovej smotany
- 120 ml smotany na šľahanie
- 100 g práškového cukru
- 2 čajové lyžičky šťavy z citróna
Poleva z krémového syru
- 120 g krémového syru (smotanového syru)
- 60 g zmäknutého masla
- 80 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- pár lyžíc mlieka na zriedenie (podľa potreby)
Postup prípravy krok za krokom
Začneme prípravou kysnutého cesta. V malej miske zmiešame lyžičku cukru, rozdrobené droždie a 50 ml vlažného mlieka. Necháme postáť 10 minút, kým sa na povrchu neobjavia bublinky.
Hladkú múku preosejeme do misy. Pridáme k nej roztopené (nie horúce) maslo, 2 vajcia, 150 ml mlieka, cukor, soľ a hotový kvások. Všetko spolu vymiesime ručne alebo pomocou robota s hnetacím hákom do hladkého a pružného cesta. Spracovávame ho dovtedy, kým sa neodlepuje od stien misy.
Cesto v mise zľahka pomúčime, prikryjeme ho kuchynskou utierkou alebo fóliou a necháme na teplom mieste podkysnúť aspoň 40 minút. Za ten čas by malo zdvojnásobiť objem.
Vykysnuté cesto presunieme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme ho do tenšieho obdĺžnika na hrúbku cca pol centimetra. Vyjsť by mal obdĺžnik s veľkosťou približne 50 × 40 cm.
Na rade je pridanie škoricovo-cukrovej vrstvy. Rozvaľkané cesto potrieme roztopeným maslom (100 g) a rovnomerne posypeme cukrom zmiešaným so škoricou. Cesto zvinieme do veľkej pevnej rolky.
Takto pripravenú rolku rozdelíme na približne 15 – 18 kúskov o šírke 3 cm. Zrolované cesto sa síce dá krájať i nožom, no aby sa nepotlačilo a jednotlivé kúsky zostali rovnomerne okrúhle, ide to elegantnejšie pomocou pevnej nite.
Hotové kúsky poukladáme na plech vymazaný maslom (alebo vystlaný papierom na pečenie). Ponecháme medzi nimi medzery, keďže budú ešte zväčšovať objem. Na plechu ich necháme podkysnúť približne 30 minút.
Následne plech so škoricovými osími hniezdami z kysnutého cesta vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme do zlatista približne 25 – 30 minút. Až po upečení ich budeme za horúca natierať zvolenou polevou.
Ako pripraviť polevu na škoricové osie hniezda?
- V prípade pudingovej polevy postačí uvariť hustejší puding podľa návodu na obale. Verzia s „obyčajným“ vanilkovým pudingom je obľúbená najmä u detí.
- Druhá verzia – poleva z cukru, šľahačkovej smotany a citrónovej šťavy je ešte jednoduchšia. Stačí tieto tri ingrediencie spolu vymiešať metličkou na miešanie, a potom tekutú sladkú polevu naliať na hotové horúce osie hniezda. Budú výnimočne šťavnaté.
- Tretia poleva je najlahodnejšia a najkrémovejšia. Pomocou šľahača vymiešame smotanový syr s maslom a cukrami. Ak je poleva hustejšia, pridáme pár lyžíc mlieka na zriedenie.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre