Úvod Recepty Stránka 3

Recepty

Originálne recepty na prípravu chutných polievok, hlavných jedál, koláčov a zákuskov. Inšpirujte sa a vyskúšajte si prípravu niektorého z nich.

Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že kôpor nie je populárny, iba máloktorá bylina má po sebe pomenovanú omáčku. Bez kôpru by aj zaváraným uhorkám predsa len čosi chýbalo. Stačí, ak sa na záhrade objaví raz a ďalšie roky vyrastie zas a znova. Ak máte s kôprom dobrý vzťah a chcete si z neho pripraviť zásoby na ďalšie mesiace, pozrite si nasledujúce spôsoby, ako na to.

Lucia Gogová -

Hoci chuť cukety nie je výrazná a niekto môže tvrdiť, že je až „nudná“, práve táto vlastnosť je kľúčom k jej všestrannosti. Iba z máloktorej letnej zeleniny sa dá pripraviť tak veľa rozmanitých pokrmov ako z cukety. Máte cuketu a neviete, čo s ňou? Inšpirujte sa receptami na vláčne a veľmi chutné sladké aj slané koláče z cukety.

Lucia Gogová -

Domáce bylinkové maslá sa dajú pripraviť v mnohých podobách a využiť všestranne pri varení, pečení aj grilovaní. Bylinky a koreniny dodávajú arómu a vylepšujú chuť, maslo zase prepožičia lahodnosť. Ak patríte ku kulinárskym nadšencom, ktorí radi objavujú chutné kombinácie, nenechajte si ujsť tipy na doma pripravené bylinkové maslá.

Lucia Gogová -

Koložvárska kapusta je výborné jedlo pôvodom z rumunského mesta Kolozsvár - dnešná Cluj-Napoca, ktoré si obľúbili aj Slováci. Kombinuje kyslú kapustu, mleté mäso, ryžu a kyslú smotanu do chutného, sýteho zapekaného pokrmu, ktorý máte hotový do jednej hodiny. Koložvárska kapusta je ideálnou voľbou na víkendový obed alebo večeru, ktorá zasýti celú rodinu.

Bianca Gubová -

Najskôr sa im iba hanblivo červenajú líčka, no o pár dní odchádzate zo záhrady s plným košíkom utešených červených jahôd! Jahodová sezóna je v plnom prúde a ak máte jahôd nazvyš alebo ste si domov doniesli niekoľko kíl z trhu či samozberu, okrem džemu a bublaniny z jahôd veľmi rýchlo pripravíte aj výborné domáce jahodové nanuky.

Lucia Gogová -

Je tu obdobie grilovačiek a spolu s ním aj pátranie po tipoch, ako si grilovanie uľahčiť a spríjemniť. Používate pri grilovaní alobalové tácky či samotnú hliníkovú fóliu? Ak ešte nie, je ten správny čas zoznámiť sa s výhodami ich používania, no tiež istými obmedzeniami.

Lucia Gogová -

Hoci tartaletka pochádza z Francúzska, aj u nás si už získala obľubu ako obľúbený dezert k popoludňajšej káve. Naplnili sme ich jemným pudingovým krémom a podávali s čerstvými jahodami. Vyskúšajte s nami recept na krehké cesto z mandľovej múky. Prekvapí vás, ako veľmi vám bude chutiť.

Zasýtiť rodinu jedlom z dostupných a lacných surovín bolo v minulosti úlohou, s ktorou sa museli gazdinky popasovať každý deň. V slovenskej a českej kuchyni tak vznikli husté a výdatné polievky, ktoré spoľahlivo zahnali aj najväčší hlad. Jednou takou je tradičná juhočeská kulajda. Ako kulajdu pripraviť? Je to prekvapivo jednoduché! Nasledujúci recept na kulajdu vás prevedie celým postupom krok za krokom.

Lucia Gogová -