Najlepšie tipy pri zaváraní džemov, ktoré ich vyladia k dokonalosti. Tretí tip poteší priaznivcov nových chutí
Je ten správny čas začať plniť komory pohármi skvelých domácich džemov! Či už ste si sladké ovocie dopestovali sami, alebo ste sa vybrali na samozber, nezaškodí poznať niekoľko dobrých tipov a nápadov, ako zavárať džemy, aby vydržali dlhé mesiace bez jedinej chybičky.
Misy a debničky plné ovocia, kilá cukru, cinkajúce poháre, lavóry s vodou, široká panvica, veľký hrniec, varechy a naberačky, … Zaváracia sezóna má svoje čaro bez ohľadu na to, ako je vonku teplo. Odpustíme jej dokonca aj pot na čele pri voňavých, no za to horúcich výparoch. Sladký domáci džem, pri ktorom presne poznáte zloženie a kvalitu vstupných surovín, s prehľadom tromfne kupované džemy, ktorých chuťové a vzhľadové vlastnosti sa neraz dopĺňajú farbivami a arómami.
Máte v pláne zavárať džem z jedného druhu ovocia alebo viacdruhový džem? Obľubujete klasiku alebo vás láka experimentovanie s chuťami? Cesta k najlepšiemu výsledku je dláždená správnymi postupmi…
Kvalitné ovocie a zaváracie pomôcky
Zaváranie džemov si vyžaduje starostlivú prípravu. Tá začína výberom zdravého ovocia, ktoré nejaví známky hniloby ani nie je napadnuté škodcami. Ak sa aj rozhodnete použiť popadané marhule spod stromu, dajte si záležať na tom, že vyrežete všetky poškodené miesta.
Zaváracie poháre aj viečka by nemali javiť žiadne známky poškodenia. Poháre nesmú zdobiť praskliny ani jemné „pavučinky“ (riziko prasknutia pohára po naliatí horúceho džemu), na viečkach musí byť celistvé tesnenie, úplný a funkčný závit/drážky a nesmú zapáchať.
Základom je čistota
Ovocie pred polením či krájaním precízne umyte. Na nejaký čas ho namočte do vody s octom (uvoľní sa špina, prípadne vylezie i hmyz) a potom párkrát prepláchnite studenou vodou.
Sterilne čisté musia byť aj zaváracie poháre a viečka. Základom je umytie pohárov a viečok v horúcej vode so saponátom a prepláchnutie studenou vodou.
Rovnomernosť uľahčí prácu
Ak máte radi tradičné, poctivé odváranie ovocia, skôr, ako zapnete sporák, pripravte si ovocie tak, aby boli jednotlivé kúsky približne rovnako veľké. Budú sa rozvárať a mäknúť rovnakým tempom, vďaka čomu sa aj z jednotlivých kúskov rovnomerne odparí voda.
Trpezlivé odparovanie – garancia správnej hustoty
Čo domácnosť, to rokmi overené recepty na džemy zo starej kuchárskej knihy. Čo ovocie, to stovky rôznych receptov a postupov na internete… Nie všetko nové však funguje podľa predstáv. Zlatým pravidlom domácich džemov, ktoré sa nikdy nezmení, zostáva poctivosť.
Domáci džem vystačí s dozretým ovocím, cukrom a možno ešte i šťavou z citróna pre žiarivejšiu farbu. Nepotrebuje špeciálne zmesi na rýchlejšie stuhnutie a konzerváciu.
Odparením dostatočného množstva vody vznikne džem primerane tuhej konzistencie. Pektín – látka, ktorá zabezpečuje rôsolovitosť džemov – je totiž prirodzenou súčasťou ovocia.
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Komentáre