Domáce džemy
Zdroj: shutterstock.com

Najlepšie tipy pri zaváraní džemov, ktoré ich vyladia k dokonalosti. Tretí tip poteší priaznivcov nových chutí

Je ten správny čas začať plniť komory pohármi skvelých domácich džemov! Či už ste si sladké ovocie dopestovali sami, alebo ste sa vybrali na samozber, nezaškodí poznať niekoľko dobrých tipov a nápadov, ako zavárať džemy, aby vydržali dlhé mesiace bez jedinej chybičky.

Misy a debničky plné ovocia, kilá cukru, cinkajúce poháre, lavóry s vodou, široká panvica, veľký hrniec, varechy a naberačky, … Zaváracia sezóna má svoje čaro bez ohľadu na to, ako je vonku teplo. Odpustíme jej dokonca aj pot na čele pri voňavých, no za to horúcich výparoch. Sladký domáci džem, pri ktorom presne poznáte zloženie a kvalitu vstupných surovín, s prehľadom tromfne kupované džemy, ktorých chuťové a vzhľadové vlastnosti sa neraz dopĺňajú farbivami a arómami.

Máte v pláne zavárať džem z jedného druhu ovocia alebo viacdruhový džem? Obľubujete klasiku alebo vás láka experimentovanie s chuťami? Cesta k najlepšiemu výsledku je dláždená správnymi postupmi…

Zaváranie domáceho džemu
Zdroj: shutterstock.com

Kvalitné ovocie a zaváracie pomôcky

Zaváranie džemov si vyžaduje starostlivú prípravu. Tá začína výberom zdravého ovocia, ktoré nejaví známky hniloby ani nie je napadnuté škodcami. Ak sa aj rozhodnete použiť popadané marhule spod stromu, dajte si záležať na tom, že vyrežete všetky poškodené miesta.

Zaváracie poháre aj viečka by nemali javiť žiadne známky poškodenia. Poháre nesmú zdobiť praskliny ani jemné „pavučinky“ (riziko prasknutia pohára po naliatí horúceho džemu), na viečkach musí byť celistvé tesnenie, úplný a funkčný závit/drážky a nesmú zapáchať.

TIP č. 1: Viečka z minuloročného leča alebo kečupu nepoužívajte na sladké džemy. Intenzívnu arómu zeleniny neodstráni ani najsilnejší saponát.

Základom je čistota

Ovocie pred polením či krájaním precízne umyte. Na nejaký čas ho namočte do vody s octom (uvoľní sa špina, prípadne vylezie i hmyz) a potom párkrát prepláchnite studenou vodou.

Sterilne čisté musia byť aj zaváracie poháre a viečka. Základom je umytie pohárov a viečok v horúcej vode so saponátom a prepláchnutie studenou vodou.

TIP č.2: Krátko pred plnením uložte umyté poháre a viečka do plechu a vložte ich na niekoľko minút do rúry vyhriatej na 100 °C. Takáto praktická a rýchla dodatočná sterilizácia eliminuje aj najodolnejšie škodlivé mikroorganizmy.
Zaváranie domáceho džemu
Zdroj: shutterstock.com

Rovnomernosť uľahčí prácu

Ak máte radi tradičné, poctivé odváranie ovocia, skôr, ako zapnete sporák, pripravte si ovocie tak, aby boli jednotlivé kúsky približne rovnako veľké. Budú sa rozvárať a mäknúť rovnakým tempom, vďaka čomu sa aj z jednotlivých kúskov rovnomerne odparí voda.

TIP č.3: Chcete pripraviť džem z dvoch druhov ovocia, no každé dozrieva v inom termíne? To skoršie umyte, nakrájajte a dajte zamraziť. Po dozretí druhého ovocia stačí prvé ovocie iba rozmraziť a všetko spolu premiešať.

Trpezlivé odparovanie – garancia správnej hustoty

Čo domácnosť, to rokmi overené recepty na džemy zo starej kuchárskej knihy. Čo ovocie, to stovky rôznych receptov a postupov na internete… Nie všetko nové však funguje podľa predstáv. Zlatým pravidlom domácich džemov, ktoré sa nikdy nezmení, zostáva poctivosť.

Zaváranie domáceho džemu
Zdroj: shutterstock.com

Domáci džem vystačí s dozretým ovocím, cukrom a možno ešte i šťavou z citróna pre žiarivejšiu farbu. Nepotrebuje špeciálne zmesi na rýchlejšie stuhnutie a konzerváciu.

Odparením dostatočného množstva vody vznikne džem primerane tuhej konzistencie. Pektín – látka, ktorá zabezpečuje rôsolovitosť džemov – je totiž prirodzenou súčasťou ovocia.

TIP č.4: Pred plnením pohárov džemom vykonajte kontrolu tuhnutia. Je to celkom jednoduché – stačí naliať lyžicu džemu na studený, suchý tanierik. Ak behom chvíľky začne tuhnúť a dá sa v džeme lyžicou urobiť „cestička“, ktorá sa už nespojí, bude aj po vychladnutí dostatočne hustý.
Zaváranie domáceho džemu
Zdroj: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje