Slivky v miske
Galéria (6) Zdroj: iStock

Kompót, džem, dokonca aj brandy! Ako si pripravíte slivkové dobroty na celú zimu

Existuje veľa odrôd sliviek a ešte viac receptov, ako ich zužitkovať. A teraz je rozhodne ten správny čas! Okrem chutných koláčov sú výborné aj na konzervovanie. Máme pre vás niekoľko tipov, ako si slivky uchovať na dlhé mesiace.

Galéria

Slivky v miske
Zavárané slivky
Slivkový likér
Chlebík so slivkovým džemom
Slivkový džem

Korenistý slivkový kompót

Lahodný sladký kompót bez rafinovaného cukru a plný zimných chutí.

Zavárané slivky
Zdroj: iStock

INGREDIENCIE

  • 12 sliviek
  • 2 – 3 lyžice prírodného sladidla
  • 1 tyčinka škorice
  • trošku anízu
  • ½ čajová lyžica mletého zázvoru
  • 1 – 2 šálky vody

Postup

Slivky umyte, odstráňte kôstky a nakrájajte na kúsky. Pripravené slivky vložte do hrnca so všetkými ostatnými ingredienciami a za občasného miešania varte na miernom ohni 15 minút. Keď ovocie zmäkne, odstavte zmes z ohňa a nechajte vychladnúť. Nalejte do zaváraninových pohárov a podľa potreby sterilizujte.

Slivkové brandy

Domáce „brandy“ je skvelý spôsob, ako spotrebovať prebytok sliviek, vydrží dva mesiace a môžete ho použiť aj ako originálny darček.

Slivkový likér
Zdroj: iStock

INGREDIENCIE

  • 350 g sliviek, rozpolených a odkôstkovaných
  • 175 g bieleho krupicového cukru
  • 700 ml brandy
  • ½ tyčinky škorice
  • 1 badián

Postup

Umyte, prekrojte na polovicu a vykôstkujte slivky. Osušené ich vložte do veľkej sterilizovanej sklenej nádoby. Pridajte cukor, brandy, škoricu a badián. Nádobu uzatvorte a jemne ňou otáčajte, aby sa rozpustil cukor. Každý deň po dobu jedného týždňa pretrepávajte a otáčajte nádobu. Keď sa cukor rozpustí odložte brandy do chladnej tmavej skrine ešte na 2 týždne vylúhovať. Potom zmes preceďte cez sitko vystlané gázou, kuchynským papierom alebo kávovým filtračným papierom. Slivky, dužinu z ovocia a koreniny vyhoďte a precedené brandy nalejte do fľaše. Vydrží dva mesiace.

Jednoduchý slivkový džem

Tento jemne škoricou ochutený džem je úžasný spôsob, ako zachovať chuť jesenného ovocia. Chutí na chlebíku, na horúcich toastoch s maslom, ale aj v koláčoch.

INGREDIENCIE

  • 2 kg sliviek odkôstkovaných a nahrubo nakrájaných
  • 2 kg bieleho kryštálového cukru
  • 2 čajové lyžice mletej škorice
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 3 tyčinky škorice (nemusia byť)
  • kúsok masla

Postup

Vysterilizujte poháre. Vložte pár tanierikov do mrazničky, budete ich potrebovať na otestovanie, či je džem dostatočne tuhý. Nakrájané slivky vložte do zaváracej nádoby a pridáme 200 ml vody. Priveďte do varu a varte asi 10 minút, kým slivky nezmäknú. Pridajte cukor, mletú škoricu a citrónovú šťavu. Potom nechajte cukor pomaly, bez varu, rozpustiť. Bude to trvať asi 10 minút. Zvýšte teplotu a priveďte džem do úplného varu. Asi po 5 minútach nalejte trochu džemu na studený tanierik.

Chlebík so slivkovým džemom
Zdroj: iStock

Počkajte niekoľko sekúnd a potom končekmi prstov zatlačte na džem. Ak sa pokrčí, džem je hotový. Ak nie, varte ešte niekoľko minút a otestujte znova. Odstráňte džem z ohňa a pridajte tyčinky škorice (ak používate) a kúsok masla. Škorica bude v pohároch vyzerať pekne. Nechajte džem vychladnúť 15 minút, aby sa zabránilo tomu, že zvyšky ovocia klesnú na dno pohárov. Nalejte ho do horúcich pohárov, uzavrite a nechajte vychladnúť. Takto pripravený džem vydrží na chladnom a tmavom mieste jeden rok. 

Slivkové čatní

Pripravte si chuťovo bohaté slivkové čatní, ktoré poslúži na špeciálne príležitosti. Je skvelé k údeninám a mäsovým produktom.

Slivkový džem
Zdroj: iStock

INGREDIENCIE

  • 1 kg sliviek rozpolených, odkôstkovaných a nakrájaných nadrobno
  • 3 cibule, nakrájané nadrobno
  • 100 g sušených brusníc alebo hrozienok, nahrubo nasekaných naolejovaným nožom
  • 1 polievková lyžica najemno nastrúhaného zázvoru
  • 1 polievková lyžica čierneho horčičného semena
  • 1 polievková lyžica mletej rasce
  • 1 polievková lyžica papriky
  • 1 čajová lyžička čili vločiek
  • 400 ml červeného vínneho octu
  • 500 g svetlého muscovado cukru
  • soľ

Postup

Všetky ingrediencie okrem cukru vložte do veľkého hrnca a dobre premiešajte. Pomaly priveďte do varu, potom znížte teplotu, prikryte a varte 10 minút, kým slivky nezmäknú. Vmiešajte cukor plus 2 čajové lyžičky soli a miešame, kým sa nerozpustí. Čatní varte 20 – 30 minút odkryté a občas premiešajte, aby sa nechytilo na dne, kým nie je husté. Hotové čatní nalejte do sterilizovaných pohárov, uzatvorte, označte. Pred konzumáciou sa oplatí nechať 2 týždne odležať. Na chladnom tmavom mieste vydrží až 6 mesiacov.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.