Zaváranie cvikle
Zdroj: shutterstock.com

Rozhoduje nálev, ale aj to, či ju nastrúhate alebo nakrájate na kúsky. Ako správne postupovať pri zaváraní cvikly?

Fialové ruky, fialové dosky na krájanie, no snáď tento rok žiadne fialové stopy na stene… Kto má rád zaváranú cviklu, ten vie, že síce je jej príprava farebnejšia, výsledok však stojí za to! Ako pripraviť zaváranú cviklu? Chcete strúhanú alebo nakrájanú na kúsky? S chrenom alebo bez chrenu? V nasledujúcich riadkoch nájdete pohromade to najdôležitejšie.

V surovom stave je cvikla (alebo aj červená repa) plná cenných vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré pomáhajú zvyšovať obranyschopnosť organizmu a prečisťujú telo. Tepelnou úpravou sa síce časť živín stratí, no už za niekoľko hodín práce v kuchyni môžete získať chuťovo výraznú zeleninovú pochúťku k údeninám, pečenému alebo vysmážanému mäsu. Milovníci cvikle zbystrite pozornosť – ideme sa pustiť do práce!

Cvikla zo záhrady
Zdroj: shutterstock.com

Základné ingrediencie na zaváranú cviklu

Na zaváranú cviklu budeme potrebovať:

  • 5 kg cvikle
  • chren podľa chuti (na 1 kg cvikle sa pridáva približne 100 – 200 g chrenu)
  • nálev na cviklu (približný odhad): 2 l vody, 700 ml octu, 300 – 400 g kryštálového cukru, 70 – 80  g soli, 1 lyžička celej rasce a 1 lyžička feniklu

Receptov na nálev, ktorý sa používa pri zaváraní cvikly, je veľmi veľa. Najobľúbenejší je sladkokyslý nálev, no v niektorých rodinách má väčší úspech kyslejší nálev, v iných zase sladší. Stretnúť sa môžete s nálevmi, ktoré obsahujú anízové semienka, bobkový list, cesnak, chilli či hotové práškové prípravky určené na nakladanie zeleniny. Je preto dôležité mať na úvod predstavu, akými chuťami by ste chceli cviklu doplniť. Tak, ako neexistuje jediný recept na zavárané uhorky, tak sú rôzne chuťové výsledky aj pri zaváraní cvikle. A možno aj samotný nálev býva dôvodom, prečo niekto cviklu miluje a iný nemôže na tanieri ani vidieť.

Ako pripraviť nálev na cviklu? Vodu, ocot, cukor, soľ a koreniny dáme spolu do hrnca a túto zmes pomaly privedieme do varu. Miešame, kým sa cukor a soľ úplne nerozpustia. Po dosiahnutí varu povaríme ešte 3 minúty. Podľa potreby nálev chuťovo vyladíme cukrom alebo octom.
Zaváranie cvikle
Zdroj: shutterstock.com

Cviklu nastrúhať alebo krájať na kúsky?

O tom, či cvikla ulahodí chuťovým pohárikom, rozhoduje i samotná konzistencia zaváranej cvikle. Cvikla sa totiž môže strúhať, ručne krájať na kúsky, strúhať na prúžky, plátky, no aj kolieska. Práve pri zaváraní strúhanej cvikly si treba obzvlášť dávať pozor na čas zavárania, inak sa obsah pohárov zmení na nevábnu rozvarenú hmotu. Tí, ktorí uprednostňujú pevnejšie kúsky zaváranej cvikle, by mali staviť na krájanie na kúsky, hranolčeky či kolieska.

Nakrájaná cvikla pripravená na zaváranie
Zdroj: shutterstock.com

Zaváraná cvikla s chrenom alebo bez chrenu?

Cvikla je po uvarení prirodzene sladšia, čo nie je pre zeleninu práve typická chuť. Pridaním „pikantného elementu“ sa chuť závaranej cvikle stáva komplexnejšou a pre mnohých aj zaujímavejšou.

Pikantnou zložkou je práve čerstvý chren v množstve približne 100 g chrenu na 1 kilogram cvikle. Odvážnejší môžu vyskúšať aj dávku zaváranej cvikle s dvojnásobným množstvom chrenu (200 g chrenu na 1 kg cvikle). Chren treba najskôr očistiť, nakrájať na kúsky a v elektrickom mixéri/sekáčiku posekať s trochou vody na redšiu chrenovú hmotu. Alebo chren jednoducho nastrúhať na jemnejšom strúhadle. Chren by mal byť s cviklou premiešaný ešte pred plnením do pohárov.

Nastrúhaný chren
Zdroj: shutterstock.com

Ako postupovať pri zaváraní cvikly?

Základné tipy a možnosti máme za sebou, a tak poďme k tomu najdôležitejšiu – samotnému postupu.

  1. Cviklu v šupke najskôr dôkladne umyjeme, aby sme ju zbavili zvyškov zeme. Nezabudneme na prípravu nálevu. Do pohárov by sa totiž mal dolievať vychladnutý.
  2. Umytú cviklu (neošúpanú) naukladáme do hrnca, zalejeme vodou a varíme približne 45 – 60 minút do polozmäknutia. Čas varenia závisí od množstva cvikiel aj od veľkosti jednotlivých buliev. Väčšie cvikly budú potrebovať viac času.
  3. Horúcu vodu zlejeme a cvikly niekoľkokrát prepláchneme studenou vodou. Aby išli šupky ešte jednoduchšie dolu, pomôže aj namočenie cvikiel do studenej až ľadovej vody na niekoľko minút. Po vychladnutí sa budú dať šupky sťahovať veľmi jednoducho.
  4. Cviklu nastrúhame na hrubom strúhadle alebo nakrájame na plátky, „hranolčeky“ či rovnako veľké kúsky. Rovnomernosť je zásadná. K takto pripravenej cvikle už môžeme primiešať aj rozmixovaný chren.
  5. Cviklou naplníme čisté a vysterilizované zaváracie poháre. Poháre plníme po úroveň hrdla a dolejeme nálevom tak, aby bol každý kúsok cvikle pod jeho hladinou. Poháre pevne uzatvoríme viečkami a skontrolujeme ich tesnosť.
  6. Naplnené poháre s cviklou sterilizujeme v hrnci s horúcou vodou pri teplote 85 °C približne 15 – 20 minút. Po uplynutí času poháre opatrne vyberieme, otočíme ich hore dnom a necháme vychladnúť na rovnej ploche.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje